Pretraga

Slatinski srednjoškolci vlastitim rukama izradili uređaj koji košta i po 270.000 kuna

A- A+

Prošle su godine učenici Industrijsko-obrtničke škole u Slatini sami izradili pametnu klupu koja se puni samostalno, pomoću solarnog panela. No, iz njihove su školske radinosti proizašli i brojni drugi uređaji. Nedavno su tako vlastitim rukama izradili i CNC laser (Computer Numerical Control, eng.). Inače, cijena ovog uređaja na tržištu seže i do 270.000 kuna.

Izvor fotografije: službena web stranica Industrijsko-obrtničke škole Slatina; http://ss-industrijsko-obrtnicka-sl.skole.hr

CNC laser na slobodnom se tržištu može kupiti za 20.000 kuna. Takav profesionalni uređaj jedna je srednja škola u sjevernom dijelu Hrvatske platila čak 270.000 kuna. Učenici Industrijsko-obrtničke škole u Slatini ovaj su si uređaj izradili sami, a sve ih je to koštalo samo 3.000 kuna.

Sami izradili CNC laser, ali i 3D printer

Izdvojeni članak

Milijardu kuna za strukovne škole: Napokon više praktične nastave u kojoj će sudjelovati i poslodavci

Prije toga sami su ovi đaci izradili i četiri vertikalne glodalice. Svaka od njih na tržištu košta oko 30.000 kuna, a oni su za izradu svake potrošili oko 3.000 kuna svaku. Vlastitim rukama izradili su i 3D printer, što ih je koštalo deset puta manje nego da su kupili gotov proizvod.

– Izrađujemo predmete za našu učeničku zadrugu, kao i strojne dijelove koje mi koristimo za gradnju novih CNC strojeva. Ideja je došla kada smo prepoznali da imamo znanje da to napravimo. Ovdje učenici stječu znanja kako se služiti s tim strojevima, kako izraditi pojedini predmet, kako ti strojevi rade, s kojim od njih će napraviti pojedini dio ili maketu. Učenici su kroz praksu programirali, a cilj nam je u budućnosti imati jedan 3D skener, kako bi mogli skenirati dijelove koji su nam potrebni i koje je teško nacrtati. Osim toga, u budućnosti želimo strojeve koji će biti većeg radnog volumena i snage, kako bi mogli radi i značajnije stvari, nego do sada, kazao je profesor praktične nastave, Vedran Runje, koji mentorira učenike.

Dodaje, učenici se na ovaj način osposobljavaju za tržište rada, a zbog puno praktičnog rada s kojima se drugi u školi možda ni nisu susretali stekli su velika znanja.

Ovo je doista ‘škola za život’

Izdvojeni članak

Tko je sretniji u školi, gimnazijalci ili strukovnjaci? Podaci će vas itekako iznenaditi

U Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina trenutno se trinaestero učenika obrazuje za CNC operatere, a ove će se godine učenici te škole predstaviti na Međunarodnom sajmu, gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede.

Kako su priopćili iz Virovitičko-podravske županije, na prezentaciju CNC lasera stigao im je i župan Igor Andrović, koji je radom učenika i njihovih profesora mentora-oduševljen!

– Oduševilo me što sam vidio. Ovo je trud, volja i rad od ravnatelja, profesora do učenika. Ovo se ne može svuda vidjeti. Ovo je putokaz prema centrima izvrsnosti, ovo je doista ‘škola za život’. Ovdje se školuju učenici koji su s obrazovanjem koje stječu u ovoj školi, već sutra spremni za život i tržište rada, poručio je Andrović.

I sami učenici koji su sudjelovali u ovom projektu, Karlo Babić i Danijel Kukić, ističu kako im je ovakav način učenja iznimno zanimljiv, te da su svjesni kako uz ovoliko prakse imaju odlične predispozicije za posao kojim se žele nastaviti baviti i po završetku škole.