Pretraga

Milijardu kuna za strukovne škole: Napokon više praktične nastave u kojoj će sudjelovati i poslodavci

A- A+

Vlada Republike Hrvatske danas je u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanju. Radi se o izmjenama koje će omogućiti reformu strukovnog obrazovanja za koju bi, kako je najavila ministrica Blaženka Divjak, trebalo biti osigurano gotovo milijardu kuna iz EU fondova. Glavna predviđena izmjena je pretvaranje srednjih škola u regionalne centre kompetencija, u kojima će u znatno većoj mjeri nego dosad biti zastupljena praktična nastava. U nastavni proces bit će uključeni i poslodavci.

Učenici na teorijskoj nastavi/ foto: Silvija Vuković

Izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanju prvi će put omogućiti reformu strukovnog obrazovanja, poručili su danas iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sredstva od gotovo milijardu kuna iz EU fondova za provođenje reforme, trebala bi biti osigurana upravo izmjenama i dopunama Zakona.

– Strukovno obrazovanje bilo je zapušteno godinama, da ne kažem desetljećima. U sustavu strukovnog obrazovanja imamo 71 posto svih srednjoškolaca, a imamo škole koje su zapuštene, koje nemaju kadra, koje imaju zastarjele kurikulume koji ne odgovaraju potrebama tržišta rada. Ovih milijardu kuna iz europskih fondova omogućava da konačno reformiramo strukovno obrazovanje, rekla je ministrica Blaženka Divjak danas ispred Vlade, koja je na sjednici uputila zakonske izmjene u saborsku proceduru.

Izdvojeni članak

Dok se svi svađaju oko lektire i povijesti, mala kurikularna reforma strukovnog obrazovanja prolazi bez puno buke

Sredstva od gotovo milijardu kuna za provođenje reforme trebala bi se crpiti iz tri izvora financiranja – Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj te nacionalnog sufinanciranja.

Glavni ciljevi zakona su razvoj nacionalnog kurikuluma za strukovno obrazovanje, uspostava regionalnih centara kompetentnosti, uvođenje dualnog obrazovanja, uspostava boljeg sustava osiguravanja kvalitete te izrada pedagoškog obrazovanja mentora kod poslodavaca.

Ključna izmjena Zakona predviđa da će srednje strukovne škole fizički i metodološki biti pretvorene u regionalne centre kompetencija. Svaka županija kao osnivač imat će mogućnost u prvom valu predložiti jednu školu kao budući centar kompetencija.

U budućim centrima kompetencija u znatno većoj mjeri nego dosad bit će zastupljena praktična nastava uz postojeću teorijsku nastavu iz općih odgojno-obrazovnih predmeta. Sami poslodavci će biti uključeni u nastavni proces. Osim toga, svaki centar kompetencija bit će sektorski usmjeren. Primjerice, neka od južnih županija vrlo vjerojatno će aplicirati za centar kompetencija iz sektora ugostiteljstva i turizma, a neka od istočnih županija iz sektora poljoprivrede.

Najavljeno je da reformu strukovnog obrazovanja, uz ministricu, vodi i Vlado Prskalo, njezin pomoćnik i bivši ravnatelj uspješne strukovne škole iz Slavonskog broda.