Pretraga

Službeno izašle nove mjere za škole: Donosimo dokument sa svim promjenama

A- A+

Ministar Fuchs predstavio nove epidemiološke mjere za školu. Djeca od prvog do petog razreda moći će se donekle miješati. Njima će se dopustiti dodatna i dopunska nastava uživo. Viši razredi moći će mijenjati nastave, tj. učenici višeg razreda moći će ponovno, uz dezinfekciju i prozračivanje, koristiti kabinete iz informatike, kemije, fizike. Dopušta se i rad školskih sportskih klubova. Tijekom dana izašle su i službene upute (u pisanom obliku) na čak 16 stranica, koje možete pronaći na kraju članka.

Ministar Radovan Fuchs | foto: srednja.hr

– Prošlu školsku godinu završili smo zadovoljavajuće, rekao je u srijedu Radovan Fuchs.

Ministar znanosti i obrazovanja predstavio je danas epidemiološke mjere za novu školsku godinu.

– Na osnovu svih iskustva koje smo stekli prošle godine, a i na temelju nekih istraživanja, odlučili smo relaksirati mjere u odnosu na prošlu školsku godinu, kazao je ministar.

Izdvojeni članak

Veliko istraživanje Borisa Jokića: Škole moraju ostati otvorene, djeci smetaju i maske

Nove mjere: Vraća se sport, učenici mogu na praksu

Djeca od prvog do petog razreda moći će se donekle miješati. Njima će se dopustiti dodatna i dopunska nastava uživo.

Viši razredi moći će mijenjati nastave, tj. učenici višeg razreda moći će ponovno, uz dezinfekciju i prozračivanje, koristiti kabinete iz informatike, kemije, fizike.

Unutar škola će biti dopušteno bavljenje sportom, dakle, školski će se timovi moći sastojati od učenika iz više razreda. Međutim, građani ni dalje više neće moći koristiti školske sportske dvorane.

Vraćaju se i roditeljski sastanci uživo, uz pridržavanje epidemioloških mjera (maske i fizička distanca od dva metara).

Mjerenje temperatura i dalje je obveza, ali doma.

Školska praksa također se dopušta, što znači da studenti nastavničkih smjerova mogu opet dolaziti u škole. Praksa za učenike također je dopuštena jer je jedan od bitnih segmenata u njihovu školovanju upravo rad u gospodarstvu, na realnim problemima.

Nošenje maske se preporučuje za učenike, kako u slučaju da je jedan učenik zaražen, ne bi cijeli razred morao ići u samoizolaciju, već samo učenici koji su bili bliski zaraženom učeniku.

Ministar je naglasio i kako učitelji koji se ne cijepe neće dobivati otkaze, iako bi svima savjetovao da se cijepe protiv koronavirusa.

Beroš: Pozivam učenike da se cijepe

Njegov kolega ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je kako se cijepljenje savjetuje učenicima u domovima, nastavnicima i roditeljima, kao i učenicima koji zbog prakse moraju biti u kontaktu s drugim ljudima.

– Savjetovao bih svima da se cijepe. Što se mjera tiče, mislim da će omogućiti učenicima siguran boravak u školama, kazao je Beroš te učenicima poželio sretan povratak u klupe te siguran boravak u školama.

Mjere je još prije konferencije Vlade, na sjednici Vlade, najavio i premijer Andrej Plenković. Najavio je da će biti manje striktne, ali će se i dalje voditi računa da se zaštite mlade generacije.

– Najvažniji je povratak učenika u škole u što većoj mogućoj mjeri. Bez obzira na prednosti online nastave, efekti su drugačiji ukoliko provedu svoje vrijeme u klupama. Imali smo svega pet tjedana online nastave, puno manje nego u drugim zemljama, ali bitno je da mladima olakšamo put, zaključio je premijer.

Podsjetimo, nove epidemiološke mjere nisu jedina novost koja najesen očekuje učenike. Stiže i promjena oko najave testova.

Izdvojeni članak
matematika zadaća ispit

Stiže velika promjena oko najave testova: Učenicima se neće svidjeti

Nadopuna teksta – četvrtak, 17.10 sati

Izašle su i upute u pisanom obliku. Dokument na 16 stranica proučite u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [364.29 KB]

Ako vam se dokument ne učitava, osvježite stranicu.