Pretraga

Smije li učenik i roditelj ocjenjivati rad profesora?

A- A+

Prije par dana došlo je do, u najmanju ruku velikog razilaženja u razmišljanju, između čelnika Školskog sindikata Preporod Željka Stipića te predsjednika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića, oko pitanja ‘tko smije ili bi trebao ocjenjivati rad nastavnog osoblja’. Naime Stipić je oštro osudio izjavu Vilima Ribića da bi u osnovnom obrazovanju nastavnike mogli ocjenjivati roditelji, a u srednjim školama i sami učenici.

Foto: howtobecome.com

Prije par dana došlo je do ‘obostrane vatre’ na relaciji Željko Stipić i Vilim Ribić. Naime, čelnici dva obrazovna sindikata su se duboko podijelili oko pitanja tko smije ili bi trebao ocjenjivati rad nastavnog osoblja.

Izdvojeni članak

Zbog neuspjelog štrajka predsjednik Preporoda podnio ostavku

Roditelji su bitni, ali ne mogu ocjenjivati rad nekoga o čijem poslu znaju malo ili ništa

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić oštro je osudio izjavu Vilima Ribića da bi u osnovnom obrazovanju nastavnike mogli ocjenjivati roditelji, a u srednjim školama i sami učenici.

Za Jutarnji list Stipić je rekao kako je ta Ribićeva izjava ‘zaledila krv u žilama mnogih učitelja i nastavnika, te zaslužuje da je se s gnušanjem odbaci’.

Kvalitetu nastavničkog i učiteljskog rada mogu ocjenjivati samo oni koji imaju znanje i iskustvo u odgojno-obrazovnom radu, mišljenja je Stipić.

Kako tvrdi šef Preporoda, roditelji jesu važan sudionik u odgojno-obrazovnom procesu, no štetni su i neprihvatljivi svi prijedlozi koji idu za tim da ih se uključi u ocjenu jednog posla o kojem najčešće ne znaju ništa ili znaju vrlo malo.

Izdvojeni članak

Ocijeni profesora: Strogog i pravednog Sumpora učenici smatraju ‘dušom od nastavnika’

Moj prijedlog bio je podloga za razmišljanje

Oštrim tonom Stipić je dodatno pojasnio svoje neslaganje s čelnikom Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilimom Ribićem.

– Onaj tko javno predlaže prvo ocjenjivanje učiteljskog i nastavničkog rada od strane roditelja ili čak učenika, a onda valjda posljedično i nagrađivanje rada sukladno ocjenama jednih i drugih – zabija zadnji čavao u lijes školstva koji smo poznavali i koje poznajemo, govori Stipić za Jutarnji i dodaje da u zemlji u kojoj iz dana u dan svjedočimo pojavi kako se svi razumiju u sve, zemlji u kojoj se stručnost najviše izruguju oni koji se stalno na nju pozivaju, u takvoj zemlji izjava Vilima Ribića zaslužuje da ju se s gnušanjem odbaci.

Izdvojeni članak

Ribić: Nismo pozivali učenike da ne dolaze u školu!

Ribić pak zbog nekih nedavnih događaja, Stipića ne smatra ozbiljnim subjektom za polemiku.

– Jedino što mogu reći da izjave Željka Stipića ne komentiram. Moj je prijedlog bio podloga za razmišljanje, nešto o čemu se može razgovarati, za isti izvor govori Ribić i dodaje da bi u razgovor ušao s bilo kim ozbiljnijim od Stipića, koji je o sebi dovoljno rekao u zadnjem štrajku nastavnika.

Ribić je, naime, ljut na Stipića jer smatra da je agitirao protiv štrajka, nakon što je prvo ljude pozvao u štrajk u organizaciji triju sidikata, među kojima i Ribićev sindikat.

– Za razliku od Vilima Ribića ja sam u štrajku sudjelovao, a svi znamo da visoko školstvo uopće i nije bilo u štrajku. Pitanje štrajka nema nikakve veze s ocjenjivanjem nastavnika, odgovara Stipić.

Svoje izlaganje na kraju zaključuje pitanjem. 

-Trebam li zaključiti da ja koji 30 godina radim u školi ne smijem reći ništa, o prijedlogu čovjeka koji školu vidi samo na televiziji?, pita se Stipić.

Bilo kako bilo, ako želite, vi možete ocijeniti svoju školu ili rad nastavnika putem aplikacije Ocijeni profesora, a u anketi ispod, dajte svoj sud i o ovoj, očito spornoj temi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap