Pretraga

Ribić: Nismo pozivali učenike da ne dolaze u školu!

A- A+

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti Vilim Ribić gostovao je sinoć u emisiji Direkt na RTL televiziji. U razgovoru sa Zoranom Šprajcom, Ribić je tvrdio kako nije pozivao učenike da ne dolaze u školu i da neće biti neopravdanih sati.

Vilim Ribić | srednja.hr

Izdvojeni članak

Oprostite Vilime, a sada mi odgovorite na tri pitanja

Na pitanje imaju li sindikati pravo pozivati učenike da ne dolaze u školu, Ribić je odgovorio potvrdno.

– Sindikati imaju to pravo, ali to nije lijepo. Ali nije točno da smo pozivali djecu da ne dolaze u školu. Mi smo samo obavijestili roditelje da učitelji neće raditi. Jedno je pozivati, a drugo obavijestiti.

U Otvorenom je Ribić tvrdio da neće biti neopravdanih

Na ovu je izjavu reagirala udruga Europska mladež čije priopćenje možete ovdje..

– Odluku o tome hoće li njihova djeca na dan štrajka ići u školu donose roditelji u dogovoru s njihovom djecom. Smatramo da su sindikati štrajkom, koristili učenike, ali i njihove profesore kako bi pojedinci postigli svoje ciljeve, stoji u priopćenju udruge.

Podsjećamo, Ribić je gostujući u emisiji Otvoreno na HRT-u 22. rujna izjavio kako neće biti neopravdanih sati i kako djeca ne moraju u školu za vrijeme trajanja štrajka.

– Štrajk ćemo organizirati kao uvijek do sada. Oni roditelji koji ne mogu zbrinuti djecu dovest će ih u školu, a oni koji ih mogu negdje ostaviti ne moraju dolaziti u školu. Neće biti neopravdanih sati. Onaj dio ljudi koji radi morat će se potruditi da organizira svoju nastavu i da obavijesti djecu i roditelje da oni rade. Profesori koji rade moraju poslati poruku da će biti nastave. Kako će to napraviti, to je na njima da se snađu. Mi ćemo brinuti, djeca neće biti nezbrinuta. To je najvažnije.

Izdvojeni članak

Ministar Mornar napisao ispričnicu za sve učenike koji su markirali

Štrajk prije izbora nije politički motiviran

Insinuacije da je odluka o štrajku uoči izbora politički motivirana, Ribić odbacuje, objašnjavajući kako je predizborno vrijeme pogodnije za pregovore.

– To nisu politički razlozi, već se pred izbore lakše može nešto dobiti. Ako je jedan sektor dobio neka sredstva, onda mora biti sredstva i za drugi sektor. A ako netko obećaje da će nakon izbora nešto dati prosvjeti, ja to ne razumijem. Kako može biti siguran da će dobiti izbore. Ako mu je stalo do prosvjete, onda neka napravi odmah, dok još može, objasnio je Ribić.

Odgovornost prebacuje na Vladu Zorana Milanovića i njenu odluku o povećanju plaća u zdravstvenom sektoru.

– Vrijeme je jako dobro pogođeno. Nema boljeg vremena nego štrajkati pred izbore. Osim toga, vrijeme nisu odredili sindikati, već Zoran Milanović jer je 4. kolovoza podigao plaće u jednom sektoru, ali nije napravio ništa za prosvjetu, izjavio je Ribić.

Ribić: Nismo pozivali učenike da ne dolaze u školu!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap