Pretraga

U 49. godini preminuo omiljeni knjižničar: ‘Putuj s iskricama ljubavi, dragi kolega i dobri čovječe’

A- A+

Školski knjižničari diljem Hrvatske kao i nastavnici opraštaju se od Denisa Vinceka (49). Radio je kao knjižničar u Osnovnoj školi Ante Kovačića u Zlataru i novinar, bio je aktivan u svim profesionalnim udruženjima školskih knjižničara, te omiljen među kolegama. Preminuo je u nedjelju nakon kratke i teške bolesti.

Denis Vincek

Denis Vincek | screenshot: YouTube

– Tužna srca javljamo svim kolegama, prijateljima i znancima da nas je danas poslijepodne, nakon kratke i teške bolesti, u 49. godini života zauvijek napustio naš knjižničar Denis Vincek, obavijestili su iz Osnovne škole Ante Kovačića u Zlataru.

Bio je aktivan u udrugama, vodio je brojne webinare

Od njega se danas opraštaju brojni kolege knjižničari, a dirljiv nekrolog posvetila mu je Hrvatska udruga školskih knjižničara.

– Večeras nas je, nakon kratke i teške bolesti, napustio kolega Denis Vincek. Vijest je to, koja nas je u prvi čas ostavila bez riječi. Riječi ipak dolaze jer život i trag ostavljen u njemu su snažniji od smrti, a kolega Vincek je u životu ostavio trag. Spajajući svoje dvije velike ljubavi, novinarstvo i knjižničarstvo, jedan je od kolega srednje generacije školskih knjižničara koji je najprije stvorio ugled u svojoj školi, sredini u kojoj je radio, a onda i u nacionalnoj profesionalnoj zajednici šireći aktivnosti i na međunarodnu razinu. Pokazao je da znanju, htijenju i spremnosti za veliki angažman prepreka nisu ni mala sredina ni nedostatna financijska sredstva za temeljnu djelatnost, opisuju kolegu iz Udruge školskih knjižničara.

Nabrajaju dalje kako je bio aktivan ‘u svim profesionalnim udruženjima školskih knjižničara, administrator profesionalnih društvenih mreža, izlagač na domaćim i međunarodnim stručnim skupovima, voditelj brojnih webinara…’

‘Putuj s iskricama ljubavi…’

No ipak se, kažu, najviše ponosio uspjehom svojih učenika koji su se bavili novinarstvom i pod njegovim mentorstvom osvojili brojne nagrade za školski list Zlatarske iskrice i za individualne radove.

– Mi znamo da je za takve uspjehe, osim znanja i htijenja, potrebno i puno ljubavi. Vjerujemo i da je ljubav najsnažnija sila s obje strane postojanja. S tom vjerom te pozdravljamo: putuj s iskricama ljubavi, dragi kolega i dobri čovječe, poručili su iz Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Od Vinceka su se putem društvenih mreža oprostili i iz Grada Pregrade, koji mu je prije nekoliko godina dodijelio posebno priznanje.

– Denis Vincek dao je veliki doprinos dao informativnoj djelatnosti i popularizaciji tehničke kulture, objavom više od tisuću stručnih članaka o različitim područjima tehničke kulture. Svojim dugogodišnjim predanim radom ostvario je izuzetne rezultate u svojoj radnoj i životnoj sredini, a za svoj društveni angažman 2014. godine primio je Zahvalnicu Grada Pregrade, dok je 2019. godine primio Plaketu Krapinsko-zagorske županije za iznimno postignuće u 2018. godini, stoji na službenoj Facebook stranici grada.