Pretraga

U Nazora je takva stvar! – Ova je škola najbolja po ocjenama srednjoškolaca

A- A+

Splitska peta gimnazija slovi kao jedna od uspješnijih gimnazija u Hrvatskoj, a popularnost joj raste iz godine u godinu. Popularno zvana ‘Nazor’, gimnazija je odgojila generacije učenika, među kojima i glumicu Natašu Janjić te književnicu i novinarku Maju Hrgović. Specifična je po velikom broju fakultativnih aktivnosti te sportskom odjeljenju, a najzapaženije rezultate na državnoj maturi i natjecanjima ostvaruje u hrvatskom jeziku. Proteklu školsku godini bili su najbolje ocijenjena škola putem sustava ‘Ocijeni profesora‘. Ravnateljica, Ankica Kovač, komentirala je popularnost i uspjehe škole.

Peta gimnazija ‘Vladimir Nazor‘ desetak je godina jedna od najtraženijih srednjih škola u Splitu. Iako je općeg usmjerenja, gimnazija njeguje i sportski odjel odnosno ‘F’ razred iz kojega su izašli sportaši poput Jelene Kostanić, Marina Draganje, Ivana Perića i Duje Draganje.

Izdvojeni članak

Ocijeni profesora: Često postavljana pitanja

Zavidni rezultati na maturi i natjecanjima

Ravnateljica Ankica Kovač ponosna je na svoje učenike koji na državnoj maturi pokazuju iznimne rezultate.

– Rezultati državne mature su iznad državnog prosjeka, a najviši su iz hrvatskoga jezika. Važno je naglasiti da velika većina naših učenika, čak 80% upisuje svoj prvi izbor fakulteta, navodi ravnateljica. Učenici se najčešće upisuju na FESB, Ekonomiju i Medicinu u Splitu, navodi ravnateljica.

Nazorovci ne kaskaju ni na natjecanjima pa su tako redovito na visokim mjestima u matematici, informatici i hrvatskom jeziku, a ovogodišnje prvo mjesto na državnim natjecanjima iz matematike i informatike odnio je učenik trećeg razreda, Antonio Buljan.

– Osim što je izvanredan učenik, Antonio je izniman kolega pa je tako u školi organizirao pripreme za natjecanja i pomagao drugim učenicima, naglašava ravnateljica.

‘U Nazora je takva stvar’

Ravnateljica Kovač smatra kako je uz redovan gimnazijski program koji katkad zahtjeva mnogo od učenika, važno ponuditi i druge aktivnosti kako se njihovo obrazovanje ne bi svelo isključivo na plan i program. Nazor je u Splitu poznat po mnoštvu dodatnih aktivnosti među kojima svatko pronalazi nešto za sebe.

– Ove smo godine imali niz aktivnosti, a najzapamćenije su svakako snimanje dokumentarnog filma ‘Hrvatski Voltaire’ o Juliju Bajamontiju te projekt nastao u suradnji s muzejom MUCEM iz Marseille-a u kojemu su naši učenici koji uče francuski kao fakultativni predmet u školi snimali zvučnu razglednicu Splita. Srednjoškolci iz Marseille-a također su snimali zvučnu razglednicu svojega grada koje ćemo zatim uspoređivati. Početak je to jedne zanimljive suradnje, kaže ravnateljica.

Nazorovci su generacijama njegovali školski bend, a imaju i dvije himne. Nakon obrade Shortyjevog hita ‘Dođi u Vinkovce'( Dođi u Nazora), aktualna je himna ‘U Nazora je takva stvar’ koja odlično opisuje atmosferu i osjećaj koji Nazor ostavlja u srcu svima koji iz njega jednom izađu.

Svoje profesore i institucije možete ocijeniti putem sustava Ocijeni profesora.