Pretraga

Za sve učenike u Hrvatskoj uskoro kreću jesenski praznici: ‘Nažalost, provest ću ih u samoizolaciji’

A- A+

Prošle su godine županije, odnosno osnivači škola, mogli birati između četiri modela školskih praznika pa je tako u pojedinim županijama bilo jesenskih praznika, dok u većini nije. Takva mogućnost nije postojala za ovu školsku godinu – kalendar je unificiran za sve škole u Hrvatskoj pa će, uključujući vikend, učenici imati četiri dana pauze od nastave.

Foto: Unsplash

Prema odluci o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola, u ovoj će školskoj godini svi učenici u Hrvatskoj imati male jesenske praznike.

Četverodnevni predah neki će provesti učeći…

U kalendaru Ministarstva stoji kako jesenski odmor za učenike počinje 2. studenog i traje do 3. studenog, s tim da nastava počinje 4. studenog. Uključujući ovaj vikend, to su četiri dana predaha od škole i nastave.

No, mnogi ovih nekoliko dana neće koristiti za odmor.

– Voljela bih da su ovi jesenski praznici ipak malo duži. Jesenske praznike vjerojatno ću provesti u blagom stresu zato što ću učiti za ispit iz prometnih propisa i za test iz matematike (koji mi je sam po sebi stres), tako da neću imati puno vremena za odmor, ali se ipak nadam da ću uspjeti uloviti koji slobodan trenutak koji ću provesti s obitelji ili pogledati neki film. Bar da se malo odmorim i osjetim praznike, kaže nam Jana, učenica Srednje škola Jastrebarsko.

I Leonardo iz Gimnazije ‘Fran Galović’ u Koprivnici neće se previše opuštati tijekom nadolazećih praznika.

– Uglavnom praznici služe za odmor, no ove ću praznike provesti za knjigom. To mi nije nikako drago, ali sam sretan što mogu nadoknaditi neke zaostatke. Iako smatram da ovaj mini predah nije loša ideja, volio bih kada bi praznici bili barem cijeli tjedan, kaže nam Leonardo.

Izdvojeni članak

Školski kalendar s praznicima za 2020./2021. školsku godinu

… drugi u samoizolaciji

Kako će provesti nadolazeće praznike učenike smo pitali putem Instagrama. Većina onih koji su nam se javili tuguje jer ostaje kod kuće u samoizolaciji.

– Praznike ću, nažalost, provesti u samoizolaciji zbog pozitivne osobe iz mojeg razreda. Tako da ću najvjerojatnije gledati filmove i biti žalosna jer ne mogu posjetiti grobove svojih najmilijih, kaže nam Petra iz III. gimnazije Zagreb.

U sličnoj je situaciji i njena sugrađanka Ema Julijana iz I. gimnazije.

– Završila sam u samoizolaciji jer mi je mama koja radi u zdravstvu zaražena koronavirusom. Osjećam se jako usamljeno i tužna sam što ću praznike provesti u samoizolaciji. Planirala sam praznike provesti družeći se s prijateljicama, zato što inače nemam puno vremena za to, zbog škole i treninga. Ali kako sam završila u samoizolaciji vjerojatno ću umjesto toga praznike provesti ponavljajući gradivo i surfajući po društvenim mrežama, kaže ova zagrebačka učenica.

Sljedeća pauza nakon ovog malog jesenskog odmora je 18. studenog. Novi je to praznik u kalendaru, a tog se datuma obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i žrtve Vukovara i Škabrnje. Nakon toga, radni su svi dani do 24. prosinca, kada započinje prvi dio zimskoga odmora. Do kada on traje i kada kreće drugi dio zimskih praznika, pogledajte u školskom kalendaru koji se nalazi OVDJE.

Za sve učenike u Hrvatskoj uskoro kreću jesenski praznici: ‘Nažalost, provest ću ih u samoizolaciji’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap