Pretraga

Uniforme u šibenskoj školi: ‘Neki su se rugali nekima što su malo siromašniji’

A- A+

Prije gotovo godinu dana, ravnatelj OŠ Jurja Dalmatinca iz Šibenika predložio je uvođenje školskih odora. Njegov prijedlog jednoglasno je prihvatilo vijeće roditelja, te od jučer njihovih 550 osnovaca nosi jednobojne polo – majice kratkih rukava s našivenim grbom škole. Ova je škola tako druga u Hrvatskoj koja je uvela uniformirano odijevanje.

Screenshot: HRT/Dnevnik

Radi se o majicama koje su stopostotni hrvatski proizvod, škola ih je naručila 1100, za svakog učenika po dvije, što će roditelja po djetetu koštati samo 90 kuna. Odlučili su se na polo-majice kratkih rukava budući da uskoro dolazi toplije vrijeme, pa će te majice djeca moći nositi do kraja ove i u jesenskom dijelu sljedeće školske godine.

Niveliranje socijalnih razlika među učenicima

Izdvojeni članak

[Školske uniforme] Hrvoje Bašić: ‘Ne želimo od Hrvatske napraviti Sjevernu Koreju’

Sve je započelo prošle godine kada je prijedlog ravnatelja prihvatio školski odbor uz suglasnost vijeća
roditelja.

– Uklanjaju se socijalne razlike, više-manje. Društvo je sve raslojenije, s obzirom na sve. Ovako se, u biti, niveliraju te razlike, rekao je za Dnevnik HRT-a jedan roditelj.

Razlika nisu svjesni samo roditelji, već i djeca koja nerijetko radi njih trpe.

– Neki su se rugali nekima što su malo siromašniji. Ali sada će to prestati jer ćemo svi biti isti i nema više razlika među nama, kaže Adrijana Marčić, učenica ove škole.

Djevojke dodaju i kako će im uniforme uvelike skratiti vrijeme spremanja za školu, jer neće morati razmišljati što odjenuti taj dan.

Uniforma kao prepoznatljiv identitet škole

Izdvojeni članak

Rezultati ankete: Ispitanici se ne mogu usuglasiti oko školskih uniformi

Mnogo je onih koji posprdno gledaju na uvođenje odora uz komentar kako uniformiranost podsjeća na školske kute iz prošlih vremena. Ravnatelj ove osnovne škole, Natko Duvnjak ima odgovor i na to.

– Pa mislim da u Velikoj Britaniji, u Americi i u svim zemljama koje nemaju nikakve veze sa socijalizmom su školske uniforme nešto što je davno zaživjelo. Upravo je to u onim školama koje su elitne i najbolje, znak raspoznavanja, rekao je ravnatelj Duvnjak.

Najveća osnovna škola u Šibeniku tako je postala druga u Hrvatskoj koja je uvela uniformirano odijevanje nastojeći tako izjednačiti socijalne razlike među učenicima i stvoriti prepoznatljiv identitet svoje škole.