Pretraga

Vlada indikativno pokazala da odustaje od reforme školstva?!

A- A+

Nakon što je u prezentaciji Vlade na glasovanju u Saboru najavljeno zaustavljanje procesa reforme kurikuluma uz reviziju strategiju te uklanjanje nedostataka čini se da će do toga ipak doći. Pritisak javnosti tada je bio velik pa su vladajući powerpoint prezentaciju objasnili kao grešku. U međuvremenu, premijer Tihomir Orešković, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i ministar obrazovanja Predrag Šustar dali su podršku projektu.

Profesori koji su do sada radili na Cjelovitoj reformi kurikuluma bili su plaćeni iz proračuna te je za početak rada bilo osigurano malo više od 12 milijuna kuna. Ostatak novaca od 50 milijuna kuna trebao se povući iz EU fondova, a trebao je biti potrošen na edukaciju nastavnika. Međutim, prema Indikativnom godišnjem planu objave operacija/projekata – ESF za 2016. nema niti plana da se ta sredstva povuku.

Ti novci trebali su biti izravno povučeni, bez natječaja, iz tzv. Europskog socijalnog fonda (ESF), a za njihovo povlačenje odgovorni su u Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kao glavni nositelj. S obzirom na to da imamo priliku povući EU sredstva, a to prema indikativnom planu ne planiramo napraviti, postavlja se pitanje odustaje li Vlada od provođenja reforme kurikuluma.

Upućeni u tematiku su za tportal.hr rekli kako smatraju da je to jasan znak da ova vlast odustaje od kurikularne reforme. Naime, čak i da se eksperimentalna provedba reforme odgađa za sljedeću godinu, ova bi se sredstva trebala iskoristiti za razne pripreme – za obrazovanje nastavnika, za izvrsnost, za vrednovanje itd. Ta su sredstva inicijalno bila planirana, no od smjene vlasti razgovori o tom planiranju su prestali.