Pretraga

Demistifikacija: Srednja.hr spriječila Akcijski manevar s kojim se pokušalo prevariti premijera i Hrvatski sabor

A- A+

Točno 160 dana od kada je imenovao Posebno stručno povjerenstvo, premijer Andrej Plenković se suočio s realnosti – njegovo povjerenstvo nije napravilo ništa, osim što je radilo protiv Hrvatskog sabora i njega samog. Portal srednja.hr je analizom na 61 stranicu demistificirao sve rupe Povjerenstva koje vodi Dijana Vican te dokazao kako su radili u suprotnosti sa Strategijom koju je donio Sabor. Situacija je toliko očita, da pred premijerom, Vican nije dobila glas za Akcijski plan ni od koga osim same sebe, pa ni od drugih članova HDZ-a. Za neodgovorno ponašanje ju njezin šef i premijer nije kaznio, nego joj je ponudio novu priliku i 67 dana da se napravi Akcijski plan koji neće biti u suprotnosti sa Strategijom Hrvatskog sabora. Ukupno je to 227 dana samo da se maknemo s birokracije i mrtve točke.

Foto: Zoran Pehar twitter|HRT

Dobra vijest za Hrvatsku je što kvalitetan istraživački novinarski posao i dalje može polučiti dobar rezultat. Novinarka portala srednja.hr Dora Kršul, dala si je truda i napravila ono što su drugi trebali, analizirala je Akcijski plan Dijane Vican i Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije. Rezultat je dokument od 61 stranice ispunjen crvenom bojom, onom kojoj vam profesorica križa sve pogrešno na ispitu.

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNA ANALIZA] Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju

Povjerenstvo Dijane Vican palo na pismenom ispitu portala srednja.hr

Povjerenstvo Dijane Vican palo je na ispitu, a na usmeni pred novinarima koji su četiri sata čekali ispred Vlade, nisu ni izašli, jer glasnogovornica Vlade nije dopustila pitanja. Na pravo novinarstvo, odgovori se teško smišljaju, jedino su moguća priznanja. Zamislite samo pitanja – zašto je samo Dijana Vican glasala za Akcijski plan koji je u suprotnosti sa Strategijom, zašto ste nakon toga dobili novu priliku od premijera koji vas je imenovao na tu dužnost, tko je pravi autor plana?

Možda novinari ne bi stali samo na analizi Akcijskog plana, neki bi se sigurno prisjetili Ekspertne radne skupine (ERS) na čelu s Jasminkom Buljan Culej, koja je također nekoliko dana krila svoj Akcijski plan, da bi se ispostavilo kako je prepisala iz spornog Akcijskog plana Dijane Vican. Neke bi memorija odvela u pitanja zašto je imenovan jedan član ERS-a, premda ne udovoljava uvjetima koje je samo Povjerenstvo Dijane Vican pisalo. Potegnulo bi se i pitanje zašto danas imamo tek 7 (jedan sporni) od 12 članova ERS-a. Nepotpuno, i to 407 dana nakon što je prethodna postava na čelu s Borisom Jokićem podnijela ostavku. Dobro računate, riječ je o 298 dana otkada je HDZ pod odgovornom politikom premijera Plenković postao relativni pobjednik izbora.

Izdvojeni članak

Profesorica ustavnog prava Sanja Barić upozorila na ustavnopravno nedopuštenu reviziju Strategije od strane Povjerentva Dijane Vican

Dijana Vican je pokušala prevariti premijera Plenkovića i Hrvatski sabor

Ako ne radiš svoj posao, trebaš dobiti otkaz, neovisno o tome koliko ti je jaka pozadina. Ako to ne poštuješ, onda pokazuješ da ne cijeniš rad. Zašto premijer nije dao otkaz Dijani Vican, nepoznato je, kao i snaga njezine pozadine. Znamo samo da je u Hrvatskoj moguće raditi protiv odluka Hrvatskog sabora te za to biti nagrađen drugom prilikom.

Svjesni smo da premijer ima drugih briga, te da se u zemlji odjednom događa puno važnih stvari, ali nećemo zatvarati oči na nevjerojatne izjave premijera prema našoj struci, istraživačkom novinarstvu i analizi koju smo napravili. Ako premijer, ili bilo tko drugi želi kritizirati naš rad, na kraju ovog teksta ima dokument koji je pregledan 20.000 puta i može reći što u njemu ne valja. Do tada, podsjećamo ga da je prema Strategiji okvirni dokument o kojem priča, trebao biti gotov 30 dana nakon imenovanja Povjerenstva, odnosno prije 130 dana, a on je Dijani Vican dao dodatnih 67 dana za nešto što je trebalo biti gotovo u veljači.

Nije Strategija svetinja, niti je prošlo Povjerenstvo s Nevenom Budakom bilo savršeno, ali interes i očekivanja javnosti su u međuvremenu povećani. Propusti se ne toleriraju, jer su teme obrazovanja i znanosti napokon u fokusu javnosti, kako i treba biti. U slučaju da je Dijana Vican htjela promijeniti Strategiju, mogla je iskoristiti rečenicu s kraja Strategije koja kaže ‘Osim toga predlagat će Vladi dorađivanje ili izmjenu Strategije budu li to zahtijevale okolnosti.’

Akcijskim manevrom kojim se pokušala izmijeniti Strategija i time prevariti premijera Plenkovića i Hrvatski sabor, srednja.hr je spriječila i to treba demistificirati. Izjavu premijera pročitajte i procijenite za sebe.

– A dobro, dajte, ajmo mistiku pojedinih istraživačkih pokušaja malo kompletno demistificirati. Ako imate Strategiju onda je to okvirni dokument koji traži provedbeni dokument i on nastoji u realnom okviru izvući mjere koje bi se mogle provesti. Da li je formulacija neke mjere ista kao i u strategiji je manje bitno. Stručno povjerenstvo je jučer održalo sjednicu, bili smo tamo ministrica Divjak i ja, utvrđen je hodogram s precizno utvđenim odgovornostima i da se završi rad na Nacrtu i da dokument konsenzualno bude prezentiran na našem idućem susretu, u petak 8. rujna. Raditi mistiku oko radnog dokumenta djeluje preživahno i predinamično. Nacrt tretirajte kao nacrt, rekao je u srijedu premijer Plenković, a prenosi N1 televizija.

*Komentar glavnog urednika portala srednja.hr

Usporedba Strategije i Akcijskog plana by srednja.hr on Scribd

https://www.scribd.com/embeds/352672432/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-LUPfG7XZ1DQDjWQPSg9H&show_recommendations=true

Share via
Copy link
Powered by Social Snap