Pretraga

Zahvaljujući riječkoj inicijativi, europski radnici s mladima moći će se usavršavati online putem

A- A+

Dok je rad s mladima u nekim europskim zemljama formaliziran i standardiziran, a u drugima nije, ono čemu svi teže pa i Europska komisija kroz ciljeve program Erasmus+ jest profesionalizacija zanimanja radnik s mladima. Tog posla su se ulovile i četiri europske organizacije okupljene oko projekta Youth Work HD koje će tijekom dvogodišnjeg projekta razviti online platformu za učenje radnika s mladima.

Foto: Centar tehničke kulture Rijeka

Zajednička ideja vodilja partnerskog konzorcija jest da radnici s mladima imaju specifična znanja i vještine koja im omogućuju da kvalitetno obavljaju svoj posao, bili oni treneri u sportskim klubovima s bogatim znanjem iz sportske pedagogije, voditelji umjetničkih radionica s kreativnim idejama ili pak edukatori u neformalnom sektoru koji nadopunjuju rupe formalnog sustava obrazovanja.

Izdvojeni članak

Kritično u hrvatskom školstvu: Gotovo 1.000 ljudi ostalo bez posla

Razmjena znanja i vještina s kolegama 

Partneri na projektu, Centar tehničke kulture Rijeka (Hrvatska), European Grants International Academy SrlsUnipersonale (Italija), Latvian Information and Communications Technology Association (Latvija) i Langas į ateitį (LItva), koji zapošljavaju i surađuju s brojnim radnicima s mladima u svakodnevnom radu zaključili su da za jačanje struke treba postaviti zajednički temelj – te su prijavili projekt Youth Work HD kroz koji će razviti online edukacijsku platformu i radnicima s mladima ponuditi set znanja i vještina za koje smatraju da će ih ojačati i poboljšati njihov rad te omogućiti efikasniju suradnju s dionicima i djelotvornije prepoznavanje potreba mladih. 

Znanja i vještine koje su partneri prepoznali su sljedeći: suradnja s relevantnim dionicima u području mladih, donošenje i utjecaj na politike za mlade, dosezanje do mladih kroz svakodnevnu komunikaciju te korištenje ICT alata u radu. 

Prvih šest mjeseci projekta Youth Work HD već je iza četiri partnerske organizacije. Partneri su u međuvremenu razvili i proveli istraživanje o potrebama radnika s mladima. Rezultati istraživanja predstavljeni su na partnerskom sastanku održanom prošlog tjedna, od 11. do 13. travnja u Vilniusu. Nešto više od 500 radnika s mladima koji u većem dijelu dolaze iz četiri države iz kojih dolaze partnerske organizacije na projektu istaknulo dosezanje do mladih kao najvažniji set znanja i vještina u svom svakodnevnom radu, te veliku želju za suradnjom i razmjenom znanja i vještina s kolegama. Upravo to će im omogućiti online edukacijska platforma Youth Work HD na čijem razvoju partneri već rade. 

Youth Work HD je strateško partnerstvo financirano kroz program Erasmus+ u iznosu od 238.225,00 eura.

Izdvojeni članak

Zagrebačka profesorica usavršavala se u Japanu kako bi doprinijela obrazovanju mladih kod nas

Ideja za projekt Youth Work HD krenula u Rijeci 

Koordinator projekta je Centar tehničke kulture Rijeka koji je projekt prijavio na natječaj Agencije za mobilnost koja je nakon evaluacijskog procesa odobrila njegovo financiranje. On je bio zadužen za provedbu istraživanja među hrvatskim radnicima s mladima. 

Prema provedenom istraživanju, prosječna dob radnika s mladima u Hrvatskoj je 33 godine, s većim udjelom ženskih radnika s mladima (80%), u odnosu na muške (20%). Taj posao najčešće obavljaju osobe koje su završile različite fakultete, najčešće društveno-humanističkih smjerova (npr. Hrvatski studiji, Filozofski fakultet, Pravni fakultet, Studij za socijalni rad te Fakultet političkih znanosti). Poklapajući se s podacima prijašnjih istraživanja, anketa CTK Rijeka pokazala je najveću zastupljenost osoba s visokom stručnom spremom (50%) u sferi rada s mladima i za mlade. Slijede ih osobe koje imaju srednju stručnu spremu (17%) te osobe s višom stručnom spremom (16%). Najmanji postotak predstavljaju oni sa završenim poslijediplomskim studijem (5%) te trenutni polaznici stručnog osposobljavanja (2%) i obveznog obrazovanja (2%). 

Kao najvažniji aspekt svog rada ispitanici su naveli dopiranje do mladih (95 ispitanika), zatim suradnju s ključnim dionicima (49 ispitanika), utjecaj na politike mladih (34 ispitanika) te na kraju uporabu/korištenje digitalnih alata (19 ispitanika).

Iako u Hrvatskoj postoje organizacije i pojedinci koji se bave radom s mladima, ne postoji u formalno-pravnom smislu profesija radnik s mladima (eng. youthworker), što je jedna od zapreka za uspješno obavljanje ovog posla. Standardizacijom zanimanja radnik s mladima, kojom se utvrđuju ključni poslovi te kompetencije potrebne za obavljanje tih poslova za specifično zanimanje, postavljaju temelji za razvoj područja rada s mladima tvrde u CTK Rijeka.