Pretraga

Zbornica, film o nastavnicima i hrvatskom školstvu, imao je domaću premijeru

A- A+

Na hrvatskoj premijeri debitantskog filma Sonje Torakić ‘Zbornica’, već okrunjenog s dva posebna priznanja na uglednom filmskom festivalu u Karlovym Varyma, okupila se brojna filmska ekipa, ali i brojne kolege iz svijeta filma i prosvjete. ‘Zbornica’ je dio glavnog programa Zagreb film festivala, a u kina diljem Hrvatske će od sljedećeg četvrtka, 25. studenog.

Zbornica je filmska drama o borbi pojedinke protiv sustava.  Netom zaposlena entuzijastična osnovnoškolska pedagoginja Anamarija (Marina Redžepović), prisiljena je birati hoće li poštovati vlastite principe ili se uklopiti u zbornicu. Film je svjetsku premijeru imao na 55. međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary na kojem je osvojio posebno priznanja glavnog i Ekumenskog žirija. Svjetsku premijeru popratili su brojni ugledni filmski magazini, a Variety ju je opisao kao ‘impresivnu debitantsku dramu’.

I nastavnici došli gledati

Pod maskama koje su skidane samo za fotografiranje, filmsku su ekipu na zagrebačkoj, hrvatskoj premijeri u Kinu SC-a predvodile scenaristica i redateljica Sonja Tarokić i producentica Ankica Jurić Tilić. Od brojnog glumačkog ansambla, premijeru su uveličale Marina Redžepović, koja glumi Anamariju, novu pedagogicu u školi, Nives Ivanković, u ulozi Vedrane, ravnateljice čvrste ruke, Stojan Matavulj, koji glumi problematičnog profesora povijesti, Maja Posavec i Sandra Lončarić u ulogama nastavnica, Daria Lorenci Flatz, Barbara Nola, Filip Juričić, Igor Kovač, Frano Mašković i mnogi drugi. 

Na premijeri su bili administratori najjačih Facebook stranica i grupa koje okupljaju prosvjetne radnike, a došli su i ravnatelj Instituta za društvena istraživanja i bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić, najbolji profesor geografije na svijetu Dejan Nemčić, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan i tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Jere Bilan. 

Njen prvi dugometražni film

Od poznatih lica iz filmske industrije, Zbornicu su došli pogledati redatelji Nevio Marasović, Predrag Ličina, Dalibor Matanić sa suprugom glumicom Helenom Minić, Nina Violić, Karla Brbić i Janko Popović Volarić. 

Sonja Tarokić do sada je snimila više zapaženih i nagrađivanih kratkih filmova, a ‘Zbornica’ je njezin prvi dugometražni film za koji je potpisala i scenarij. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažer i dizajner zvuka Borna Buljević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, a kostimografkinja Katarina Pilić. 

Film je nastao u produkciji Kinorame uz pridruženog producenta KinoElektron iz Francuske, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA, fonda RE-ACT, HRT-a i Torino Film Lab-a, gdje je projekt nagrađen u fazi razvoja.