Pretraga

Želite promijeniti školu? Provjerite do kada i kako to možete učiniti

A- A+

Promjena srednje škole može uzrokovana nezadovoljstvom ili stresom zbog precijenjenih odnosno podcijenjenih mogućnosti, promjenom mjesta stanovanja ili nemogućnošću upisa u željenu školu, radi nedostatka bodova. Bilo koji razlog da imate, utjeha je da prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, redoviti učenici tijekom obrazovanja mogu promijeniti školu.

Foto: Anton Mezulić|srednja.hr

Kao što smo naveli, promjena srednje škole, odnosno taj proces, reguliran je Zakonom o odgoju i obrazovanju, u kojemu stoji kako učenik može tijekom obrazovanja promijeniti upisani program u istoj ili drugoj školi, odnosno prijeći iz jedne u drugu školu koja ostvaruje isti obrazovni program i to najkasnije do početka drugog polugodišta. Školski kalendar za tekuću godinu pogledajte na poveznici.

Promjena srednje škole moguća do početka drugog polugodišta

Iznimka za ovaj rok su situacije preseljenja iz jednog mjesta u drugo. U takvim situacijama, škola koja u tom drugom mjestu ostvaruje isti obrazovni program dužna je upisati učenika i nakon kraja prvog polugodišta.

Učenici koji se žele prebaciti u drugu školu ili promijeniti program unutar one koju već pohađaju, moraju podnijeti zahtjev. Odluku o tome hoće li im zahtjev biti uvažen ili odbijen donosi nastavničko vijeće koje mora voditi računa o tome da odluka ne utječe na kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa.

Oni koji se odluče na promjenu programa, moraju imati na umu kako se ta promjena može uvjetovati polaganjem razlikovnih, odnosno dopunskih ispita. Sadržaj tih ispita, način i rokove njihova polaganja također određuje nastavničko vijeće.

Pogledajte video o ovoj temi:

Prvašići imaju i neke povlastice

– Učeniku prvog razreda srednje škole može se odlukom nastavničkog vijeća omogućiti promjena upisanog programa u istoj ili drugoj školi, odnosno upis u drugu školu koja ostvaruje isti obrazovni program, ako učenik ima jednak ili veći broj bodova potrebnih za upis od zadnjeg učenika upisanoga u taj program u toj školskoj godini, stoji u Zakonu o odgoju i obrazovanju.

Iznimno od ovoga, učenici prvog razreda mogu se upisati i s manjim brojem bodova, ako nakon provedenog upisnog postupka škola nije popunila sva slobodna upisna mjesta predviđena odlukom o upisu i strukturom upisa u programu u koji se učenik upisuje.

Za kraj, važno je naglasiti kako u slučaju prekida obrazovanja škola učenika može upisati tek ako od kraja godine u kojoj je prekinuo obrazovanje do početka godine u kojoj ga nastavlja, nije proteklo više od dvije školske godine. Zadnju riječ i u ovom slučaju ima nastavničko vijeće.