Pretraga

Nemaš iksicu sa sobom? Napravi digitalnu iksicu i zaboravi na taj problem, evo kako

A- A+

Vjerojatno najvažniji dokument kojeg ćete kao studenti dobiti, uz diplomu, je iksica. Tu studentsku iskaznicu koristimo svakodnevno, ‘peglamo’ je u menzi i koristimo za ostvarivanje popusta. Ako je zaboravite, ne možete jednostavno posuditi tuđu. No, jedna skupina studenata taj problem može potpuno izbjeći tako što će aktivirati svoju digitalnu iksicu, pa će ona uvijek biti uz njih.

Certilia digitalna iksica

Više ne moraš brinuti oko gubitka iksice, jer možeš napraviti digitalnu | Foto: srednja.hr, AKD

Iksica je, jednostavno rečeno, studentska iskaznica kojom dokazujete svoj status studenta. Iako izgleda kao kartica, njome ne plaćate. Ona je svojevrsna studentska ‘osobna’ na kojoj piše vaše ime i prezime, naziv vašeg faksa, sveučilišta i broj iskaznice. Na njoj je i vaša fotka koju naprave kad kao brucoši izrađujete svoju prvu iksicu.

Riječ je, dakle, o jedinom i glavnom dokumentu kojim dokazujete da studirate, a samim time i da imate svoja studentska prava. S njom se prijavljujete u Studomat, izlazite na ispite, jedete subvencionirane obroke u menzi, dobivate popuste u kinu, kazalištu, na kolodvoru, u teretani, pa čak i ulazite u neke studentske domove.

U Certiliji imate digitalnu iksicu

Ako ste je zaboravili, a hitno vam treba, reklo bi se – ‘piši kući, propalo’. Sve što vam preostaje je okrenuti se na peti i vratiti po nju. To se ne odnosi na studente koji mogu imati digitalnu iksicu, pa ona uvijek može biti uz njih, a mnogi nisu niti svjesni da spadaju u tu skupinu.

Od ove godine, svi brucoši svoju digitalnu x-icu mogu imati u mobilnoj aplikaciji Certilia. Riječ je o aplikaciji koju je razvila Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) koja se povezuje s našom e-Osobnom. AKD je, inače, odgovoran i za izdavanje studentskih iskaznica.

Ako ste aktivirali svoju e-Osobnu iskaznicu i preuzeli aplikaciju Certilia, a uz to imate i iksicu izdanu od listopada 2023. godine, u Certiliji ćete automatski imati i svoju digitalnu iskaznicu. Dakle, upisujete li studij ove godine, preuzmite Certiliju i nećete morati brinuti oko zaboravljanja iksice.

Preuzmite aplikaciju Certilia! | Foto: AKD

Uz to što se u njoj nalazi vaša digitalna iksica, s Certilijom imamo pristup više od 100 usluga portala e-Građani, pa čak i onima najviše razine sigurnosti. Neće vam samo olakšati život, jer mobitel uvijek imamo uz sebe, a uz Certiliju sve imamo na jednom mjestu.

Više o tome rekli smo u videu kojeg možete pogledati ispod.

@srednja_hr Je li vam se ikad dogodilo da ste zaboravili iksicu?👀 Skinite Certiliu na linku u opisu profila![PROMO] #srednjahr #AKD #iksica #brucos #faks ♬ original sound – srednja_hr


Projekt Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta (ZŠEM), Edward Bernays University College, Privredna banka Zagreb (PBZ), dm i Sveučilište u Dubrovniku (UniDu). Našu online konferenciju pogledajte ovdje. U sklopu projekta ćemo nagraditi najbolje projekte studentskih udruga, a prijavite se putem ovog linka. Sve vijesti o projektu pratite kroz rubriku Brucoš, a često postavljanja pitanja pročitajte ovdje.