Pretraga

[VIDEO] Matura počinje za nekoliko dana: Iz prve ruke doznali smo što možete očekivati na ispitima

A- A+

Ljetni rok države započinje za svega nekoliko dana, 31. svibnja i to ispitima materinskog jezika nacionalnih manjina. Zato smo u sklopu video konferencije Brucoš 101 u našem studiju ugostili Nataliju Ćurković, višu stručnu savjetnicu u Istraživačko-razvojnom odjelu NCVVO-a. Ona nam je otkrila kako će izgledati ovogodišnja državna matura te što maturanti mogu očekivati od ispita. Razgovarali smo i o pragovima prolaznosti, preračunavanju bodova s jedne na drugu razinu te o tome kakve sankcije mogu očekivati oni koji na ispitima varaju.

foto: srednja.hr

Oko trideset tisuća kandidata i ove će godine pristupiti ispitima državne mature, a ljetni rok započinje već 31. svibnja ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina. Video konferencija portala srednja.hr, Brucoš 101, održana proteklog petka putem našeg YouTube kanala bila je idealna prilika da u studiju ugostimo Nataliju Ćurković, višu stručnu savjetnicu u Istraživačko-razvojnom odjelu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Odgovorila nam je na pitanja o tome što je novo na maturi, pričali smo i o probnim ispitima, ali i nekim detaljima vezanima iz Hrvatskog i Matematike, kao i kakve kazne mogu očekivati oni koji se upuste u neka nedozvoljena ponašanja na ispitima.

Na B razini Matematike ove godine obuhvaćeni ishodi sva četiri razreda

Za početak valja pojasniti kako ove godine na maturu izlaze učenici koji su u prvom razredu krenuli s eksperimentalnim programom Škola za život te oni koji su nastavu prema novim kurikulumima slušali od trećeg razreda, što je većina.

– Zbog toga nam je jako važno da je ova državna matura, prije svega, pravedna prema svima i da ono što će biti zastupljeno u ispitima, da je to ono što su svi prošli. Istovremeno smo usmjereni prema tim novim kurikulumima koji zaista jesu ušli u obrazovni sustav, međutim, do pune primjene kurikuluma na ispitne kataloge doći će tek iduće školske godine, kaže Ćurković i dodaje kako je ova godina na neki način prijelazna.

Od izmjena koje je naglašava je ona da su na B razini Matematike od ove godine zastupljeni ishodi iz sva četiri razreda, dok su do sada bili zastupljeni oni koji su planom i programom bili pokriveni u prva dva razreda. Struktura samih ispita se, dodaje, nije bitno mijenjala, a to se posebice odnosi na ispite iz Hrvatskog jezika te stranih jezika.

– Ispitima su pokriveni samo oni ishodi koji su bili zajednički prijašnjim ispitnim katalozima i ovim novim kurikulumima, i zbog toga je možda došlo do malo manjeg obima ishoda, nego što je to bilo prijašnjih godina, nastojalo se doći samo do onoga što se preklapa, tako da je to nešto što je možda za njih ohrabrujuće, otkriva Ćurković.

Maturanti su ove godine zbog prilagodbe ispita novim kurikulumima pisali i probnu maturu. Naša sugovornica otkrila nam je da je uz njih provedena i anketa u kojoj je sudjelovalo oko 14 tisuća učenika, a oko 80 posto njih reklo je da su im ispiti bili jako korisni.

Na eseju se mogu pojaviti i djela izvan popisa, dok se na A i B razini pojavljuje više istih zadataka

U razgovoru s Ćurković dotaknuli smo se i teme eseja iz Hrvatskog jezika, oko kojeg učenici inače najviše strepe. Ćurković kaže da analize rezultata pokazuju da je ispit iz Hrvatskog zapravo u kategoriji lakših ispita. Iako je popis djela za esej odavno poznat, na usporednom eseju može se pojaviti i dodatno djelo izvan tog popisa.

– U samom eseju se može pojaviti ono što se smatra da je bilo dijelom redovnog kurikuluma kroz koji su učenici prolazili. Ne može se nakon 12 godina školovanja ispitivati samo nekoliko književnih djela koja su lektirna, jer se prolazi kroz jako puno sadržaja i puno književnika i književnih djela koja nisu striktno vezana za lektiru, objašnjava Ćurković i dodaje da se nikada ne ispituje nešto što nije propisano službenim obrazovnim dokumentima.

Ove godine još se neće na eseju i zatvorenom dijelu ispita iz Hrvatskog određivati zaseban minimalni prag, no treba naglasiti da maturanti moraju izaći na oba dijela ispita, u protivnom ga automatski ne polažu.

Kada je, pak riječ o Matematici, na ovom se ispitu neki zadaci ponavljaju i na A i B razini, oko čega se nerijetko među maturantima podiže velika bura.

– Svi pristupnici moraju pokazati neki minimum znanja i kompetencija koje su stekli tijekom obrazovanja. Tako i oni koji odluče izaći na višu razinu i oni moraju imati taj nekakav minimum i to se provjerava tim zadacima. Pritom treba naglasiti da ti zajednički zadaci na višoj razini nisu dovoljni da bi se, ostvario prolaz. Primjerice, ako imamo deset zajedničkih zadataka, na višoj ih se treba riješiti svih deset i još nekoliko da bi se ostvario prolaz, dok je tih deset na osnovnoj dovoljno za prolaz, veli Ćurković i dodaje da zajednički zadaci služe i kod osiguravanja kvalitete samih ispita, kod praćenja težinskih opterećenja i balansa.

O prepisivačima i kaznama

Razgovor s Ćurković bio je izvrsna prilika i da se dotaknemo teme prepisivanja na maturi, kao i nekih drugih nedozvoljenih ponašanja. Objasnila nam je i kako izgleda postupak kada se posumnja da je više učenika iz iste škole ili razreda prepisalo ispit. Maturantima je savjetovala i da prouče pravilnik o provedbi državne mature, koji detaljno propisuje sankcije za nedozvoljena ponašanja.

– Više je različitih vrsta sankcija, ovisno o načinu kršenja pravila – od toga da pristupnik treba ponovno polagati pojedini ispit do mogućnosti da mu se svi ispiti, koje je položio na pojedinom roku, poništavaju zbog toga što je, recimo, zamijenio svoj ispit nečijim tuđim. Recimo, ako dođe do namjerne zamjene identiteta, primjerice na ispitu iz Matematike, u tom slučaju može doći do poništenja svih ispita koje je pristupnik polagao na tom roku, kaže Ćurković.

Dotaknuli smo se i pitanja preračunavanja bodova ostvarenih na A razini u B razinu, kao i onoga kako se određuju pragovi prolaznosti, a odgovore na ta pitanja potražite u videu ispod teksta.

– Vjerujem u ovo generaciju, oni su zaista generacija koja nije imala lak put što se tiče srednje škole, puno vremena su proveli u nastavi na daljinu. Mi smo kao vanjsko tijelo napravili sve da ispiti budu maksimalno pravedni prema svakome od njih, neovisno o tome jesu li išli u eksperimentalni program ili su se kasnije uključili u novi kurikulum. Ono što za kraj želim reći je da im svima želim puno sreće, imali su prilike vidjeti kako se otvaraju vrećice, rekla je za kraj Ćurković.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University College, Zagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.