Pretraga

[VIDEO] Zašto se na A i B razini Matematike pojavljuju isti zadaci? Evo kako to objašnjavaju iz NCVVO-a

A- A+

Jedna od specifičnosti ispita iz Matematike ona je da se na višoj i osnovnoj razini svake godine pojavljuje više istih zadataka. Zašto je tomu tako, pitali smo Nataliju Ćurković iz NCVVO-a, gošću naše nedavno održane videokonferencije Brucoš 101.

matura matematika kalkulator

Foto: srednja,hr

Video konferencija portala srednja.hr, Brucoš 101 bila je idealna prilika da u studiju ugostimo Nataliju Ćurković, višu stručnu savjetnicu u Istraživačko-razvojnom odjelu Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Odgovorila nam je na pitanja o tome što je novo na maturi, pričali smo i o probnim ispitima, ali i nekim detaljima vezanima iz Hrvatskog i Matematike, kao i kakve kazne mogu očekivati oni koji se upuste u neka nedozvoljena ponašanja na ispitima.

Među ostalim, pitali smo je i zašto se na ispitu A i B razine Matematike svake godine pojavljuje više istih zadataka, što maturanti nerijetko ocjenjuju nepoštenim, posebice oni koji izlaze na osnovnu razinu.

– Slično je, moglo bi se reći, na ispitu A i B razine na Hrvatskom jeziku. Svi pristupnici državne mature moraju pokazati neki minimum znanja i kompetencija koje su stekli tijekom svog obrazovanja. Tako i oni koji odlučei izaći na višu razinu moraju imati nekakav minimum i to se provjerava upravo s tim zadacima. Ono što je jako važno jest ti zajednički zadaci na višoj razini nisu dovoljni da bi se ostvario prolaz. Primjerice, ako imamo deset zadataka koji su isti na obje razine, na višoj razini se treba riješiti tih deset plus još nekoliko da bi se ostvario prolaz, dok je to na osnovnoj razini doboljno za prolaz. Tako da pristupnici više i osnovne razine zasigurno nisu u istoj poziciji. Po mom osobnom mišljenju, a i po rezultatima i podacima koje imamo, ipak je osnovna razina osjetno u tom smislu lakša.

Usporedno praćenje riješenosti pojedinih zadataka na osnovnoj i višoj razini NCVVO-u je važno iz još jednog razloga, a zašto je tako, poslušajte u videu ispod.

Više o tome kako će izgledati državna matura u 2022. godini možete vidjeti u snimci razgovora ispod:


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.