Pretraga

Još kao učenik ‘natjerao’ je mamu da odvaja otpad: ‘Kad je otišla na posao, ja sam sve pripremio…’

A- A+

Kad je mama otišla na posao, on je sve pripremio. Kutiju za papir, vreću za plastiku i posebnu vreću za miješani otpad. U startu se mama protivila, nije htjela odvajati, a onda joj je to prešlo u naviku. Ispričao je to naš Hrvoje, novinar portala srednja.hr, kao priču iz svojih srednjoškolskih dana o tome kako je nagovorio svoju mamu da u kući počnu razdvajati otpad.

hrvoje, duje i stella u novom studiju redakcija podcasta

Hrvoje, Duje i Stella iz redakcije portala srednja.hr | Foto: srednja.hr

Online konferenciju ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju održali smo kako bismo ekologiji dali dodatan medijski prostor, a kako je to izgledalo pročitajte i pogledajte ovdje. Partneri našeg projekta su Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Kada je održivost u pitanju, nezaobilazna je tema odvajanje otpada. Tako je naš Hrvoje Debeljak, novinar portala srednja.hr, podijelio priču o tome kako je svoju mamu uspio nagovoriti da odvaja otpad.

– Općina nam je omogućila kante, ali moja mama nije bila sklona da recikliramo otpad jer ‘to će nam oduzimati puno mjesta, vremena, tko će se s time mučiti’. Odlučio sam jedan dan kad je ona bila na poslu sve pripremiti za odvajanje otpada. Stavio sam kutiju za papir, posebnu vreću za plastiku, posebnu za miješani otpad, s interneta sam isprintao neke papire na kojima je pisalo, ne znam, ‘tetrapak ide u plastiku’. To sam posebno pošarao i stavio iza mjesta gdje mi odvajamo otpad. Naravno, kad se moja mama vratila, ona je bila u šoku, ispričao je Hrvoje.

@srednja_hr Je li i vama razdvajanje otpada tlaka ili mislite da je korisno? 🤔 Hrvoje je uspješno nagovorio svoju mamu da počne razdvajati, a cijeli razgovor s ekipom iz redakcije u projektu ekoLucija 101 pogledajte na linku u opisu profila ☝ #srednjahr #justsrednjathings #recycle #odvajanjeotpada #ekolucija101 #ecofriendly ♬ original sound – srednja_hr

Pitala se kako će razdvajati otpad, to će oduzeti jako puno vremena, no on je bio uporan oko toga.

– ‘Ja ću odvajati, ti nemoj, ti bacaj u miješani’. U mjesec, dva ću valjda napuniti tu jednu kantu. Kako je vrijeme prolazilo, mislim da je to jako važno reći jer mi mladi možemo napraviti promjenu malim koracima, je i ona kako sam ja počeo odvajati, i ona je počela. Samo je odjednom znala pitati, ‘e je li tetrapak ide u plastiku ili papir’. Malo po malo, počeli smo doma razdvajati otpad i sad nam je to pod normalno. Vidjeli smo da to ne uzima nikakvo posebno vrijeme i da to postane rutina, zaključio je naš Hrvoje.

Cijelu konferenciju ekoLucija 101 možete pogledati u videu ispod.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su tvrtka Stemi i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Sve vijesti o projektu pratite u rubrici ekoLucija 101. U sklopu projekta smo organizirali i natječaj za najbolji školski eko-projekt, a dobitnike smo proglasili na online konferenciji koja se održala 21. travnja na našem YouTube kanalu i TikTok profilu.