Pretraga

Kako da Hrvatska postane energetski neovisna zemlja? ‘Izuzetno puno obnovljivih izvora energije’

A- A+

Docentica Mirna Gržanić Antić i izvanredni profesor Tomislav Capuder sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) otkrili su kako bi izgledala energetski neovisna Hrvatska. Takva bi Hrvatska imala puno obnovljivih izvora energije, istaknula je Gržanić Antić, što je bitno za postizanje klimatske neutralnosti. Capuder je naveo da se nada da će takvo što biti budućnost za tri do pet godina, a ne za 35 godina.

Docentica Mirna Gržanić Antić i profesor Tomislav Capuder

Docentica Mirna Gržanić Antić i profesor Tomislav Capuder bili su gosti naše ekoLucije | Foto: srednja.hr

Docentica Mirna Gržanić Antić i izvanredni profesor Tomislav Capuder sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) na našoj online konferenciji ekoLucija 101 objasnili su kako bi mogla izgledati energetski neovisna Hrvatska. Gržanić Antić istaknula je da toga nema bez puno obnovljivih izvora energije.

– Što malih, znači na krovovima kuća i što velikih, znači u vlasništvu nekakvih privatnih investitora, ali isto tako i u vlasništvu nekakvih građanskih inicijativa gdje će se onda i građani kao takvi zajedno udružiti i ulagati u obnovljive izvore. To je bitno da ostvarimo zbog, naravno, postizanje klimatske neutralnosti, pojasnila je Gržanić Antić.

Izdvojeni članak
Pomorska škola Split, Zdravo more, brošura

VIDEO: Učenici u moru pronašli dva kontejnera: ‘Ne zna se kako su tamo dospjeli’

Capuder je objasnio da se nada da će se takvo što dogoditi za tri do pet godina, a ne za 35 godina. Nastavio je i da ljudi često kada im netko kaže da se temperatura podigla, na to odgovore da je uvijek bilo toplih ljeta.

– Prošle godine smo imali ekstrem u Zagrebu, pa zapravo i u dobrom dijelu Slavonije gdje je oluja protutnjala. Takvi ekstremi, to su oni prvi pokazatelji da su klimatske promjene zapravo tu, da nije to nešto što će se dogoditi. To je već tu. To se događa nama svake godine i zapravo s ovakvim akcijama pokušavamo pokazati da još uvijek to možemo zaustaviti, rekao je Capuder.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

EU emblem