Pretraga

VIDEO: Učenici u moru pronašli dva kontejnera: ‘Ne zna se kako su tamo dospjeli’

A- A+

Morski otpad popriličan je ekološki izazov za čistoću mora. S tim problemom u svojoj zajednici u koštac se hvataju učenici Pomorske škole Split. S dva podvodna drona mogu pomoći roniocima locirati otpad na dubinama i do 200 metara. Naišli su na traktorske, auto gume, čak i kontejnere za smeće, otkrili su nam na našoj konferenciji ekoLucija 101 povodom Dana planeta Zemlje.

Pomorska škola Split, Zdravo more, brošura

Učenici eko-grupe Zdravo more izradili su brošuru s fotkama nastalim u njihovim akcijama čišćenja podmorja | Foto: srednja.hr

Kako bi se riješili ekološki problemi, nisu dovoljni samo govori već i konkretne akcije. Mnogi se možda razočaraju jer je skoro pa nemoguće da mi kao pojedinci ne možemo napraviti nešto čime bi, kao čarobnim štapićem, mogli riješiti sve izazove u svijetu. No, pod onom mantrom ‘djeluj lokalno, misli globalno’ u našoj zajednici možemo napraviti fantastične rezultate.

Vađenje morskog smeća: Nešto sami, nešto uz pomoć ronioca

Toga su svjesni učenici Niki Krstičević, Ljiljana Krističević i njihova nastavnica Marijana de Marchi iz Pomorske škole Split, prošlogodišnji pobjednici našeg natječaja u sklopu projekta ekoLucija 101. Gostujući na našoj ovogodišnjoj konferenciji u sklopu ovog projekta, naveli su da sudjeluju na brojnim eko akcijama i to najčešće s podvodnim dronovima. Ovu vrstu tehnologije ima upravo sama škola.

– Imamo dva podvodna drona i onda pomažemo roniocima locirati glomazniji otpad u moru. Ronioci ne mogu pokriti sva područja, a mi s jednim dronom možemo do 100 metara dubine, s drugim do 200 metara dubine. Imaju poprilično dobre kamere, svjetla, robotske ruke. Ono što robotskom rukom možemo izvući sami iz mora, to izvučemo, a za ostalo zovemo ronioce, pojasnio nam je učenik Niki Krstićević iz splitske Pomorske škole.

Izdvojeni članak

Razvrstavate otpad? Donosimo popis artikala koje često krivo odlažemo

Misteriji morske dubine: Kontejneri za koje nitko ne zna kako su došli na dno

Naš sugovornik se prisjetio i kako su proživjeli dosta anegdota u čišćenju mora. Naišli su na razne stvari, kao što su bojler iz kupaonice te automobilske pa čak i traktorske gume. Upitani što im je bilo najbizarniji na što su naišli, istaknuli su dva kontejnera za komunalni otpad. Ono što im je tu bilo bizarno jest lokacija pronalaska. Na sedam do osam metara udaljenosti od obale i na dubini od pet ili šest metara.

– Ne, nikad se nije saznalo (kako su tamo došli op.a), s obzirom i na dubinu i na udaljenost od obale. Međutim, na svu sreću, ta dva kontejnera su bila prazna. Tako da eto, sreća u nesreći, zaključio je Niki.

 

Cijelu konferenciju EkoLucija možete pogledati u videu ispod.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

EU emblem