Pretraga

O najvećem izazovu čovječanstva slušajte ovog petka na našoj konferenciji: Pratite ju na YouTubeu

A- A+

Ovog petka, 22. travnja, na YouTube kanalu portala srednja.hr, moći ćete besplatno pratiti video konferenciju posvećenu održivosti, ali i prilikama koje održivi razvoj otvara mladima. Osim vodećih stručnjaka koji će vas sigurno inspirirati i naučiti nečem novom, dodijelit ćemo i priznanje najboljim školskim ekoprojektima. Konferenciju organiziramo u sklopu projekta ekoLucija 101. Donosimo više informacija o projektu, kao i program konferencije.

Dubravka Vitali Čepo, Janko Večerina i Tomislav Gelo govorit će na konferenciji ekoLucija 101 | Foto: srednja.hr

Ekologija i održivost su važne teme. O njima često slušamo i čitamo, ali sigurno ste primijetili kako znanstvenici koji se bave tom temom za nas često imaju ozbiljna upozorenja i loše vijesti. Primjerice, nedavno je objavljeno kako se zaleđeni dio oceana oko Antarktika u veljači smanjio na rekordno nisku razinu. Topljenje ledenjaka na polovima ubrzava klimatske promjene jer zagrijava naš planet, objasnili su znanstvenici. U isto vrijeme, znanstvenici iza najnovijeg UN-ovog klimatskog izvješća upozoravaju da se ne čini dovoljno kako bi se ove promjene zaustavile.

Nalazimo se na važnom raskrižju, upozorili su, a ne zaustavimo li ove promjene mogli bismo za naših života svjedočiti potapanju nekih obalnih gradova, toplinskim udarima i olujama bez presedana, globalnim nestašicama vode te izumiranju brojnih vrsta životinja i biljaka. Upozorenja stručnjaka ne smijemo zanemariti želimo li živjeti u svijetu koji će biti siguran i zdrav za sve nas. Ne smijemo ih niti ublažavati kada o njima govorimo.

No, tu dolazimo do problema. Mnogi stručnjaci koji se bave tom temom klimatskih promjena, ali i mladi ljudi koji o tome slušaju kroz obrazovanje ili na društvenim mrežama, sve više prijavljuju kako se osjećaju preplavljeno, zabrinuto, tjeskobno ili nemoćno opetovano slušajući ovakve vijesti. Ti se osjećaju ponekad nazivaju klimatska ili ekološka anksioznost. Projekt ekoLucija 101 i istoimena konferencija koju organiziramo u sklopu njega posvećeni su upravo tim mladim ljudima, ali i svima koji brinu o prirodi, ali i svom mentalnom zdravlju.

Izdvojeni članak

Kad praćenje vijesti izaziva stres, a ne možemo prestati: ‘Začarani krug koji vodi u spiralu negativnih misli’

O razlozima za optimizam slušajte na video konferenciji

Dobra vijest? Najbolji način za boriti se protiv klimatskih promjena, ali i protiv problema mentalnog zdravlja koje klimatske promijene uzrokuju, je isti – djelovanje. Uključivanje u akcije koje dovode do pozitivnih pomaka, neovisno o tome koliko male ili velike one bile, pomoći će nam na obje fronte. Zbog toga smo na konferenciji ekoLucija 101 okupili stručnjake koji će govoriti o dobrim ekološkim praksama, održivom razvoju koji je razlog za optimizam te o prilikama za obrazovanje, zaposlenje i djelovanje koje mladi imaju u ‘zelenim’ društvenim sferama.

U potrazi za primjerima dobre ekološke prakse željeli smo ostati u domeni onoga što je našim čitateljima bitno, stoga smo odlučili nagraditi najbolje ekoprojekte škola. Na natječaj smo zaprimili 40 prijava, a najbolje u kategoriji osnovne te srednje škole ćemo proglasiti na konferenciji. Cijeli događaj ćete moći pratiti na našem YouTube kanalu u petak, 22. travnja, na Dan planeta Zemlje, s početkom u 10 sati. Želite li popratiti sve novosti vezane uz konferenciju, pretplatite se na i na newsletter putem obrasca dostupnog ovdje i na dan konferencije će vam stići podsjetnik s linkom za praćenje.

ekolucija

Ovog petka, 22. travnja, na YouTube kanalu portala srednja.hr, pratite video konferenciju posvećenu održivosti | Foto: srednja.hr

Program konferencije ekoLucija 101

Program konferencije, nakon kratkog uvodnog obraćanja organizatora, predviđa razgovor s izv. prof. dr. sc. Tomislavom Gelom, profesorom s Ekonomskog fakulteta Zagreb. Profesor Gelo će o održivom razvoju govoriti iz ekonomske i tržišne perspektive, naslanjajući se na svoju ekspertizu i iskustvo predavanja na kolegijima kao što su Osnove energetike, Osnove energetskog tržišta, Tržište energenata te Tržište električne energije. Nakon toga nas čeka razgovor s prof. dr. sc. Dubravkom Vitali Čepo, izvanrednom profesoricom te predstojnicom Zavoda za kemiju prehrane pri Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Profesorica je, između ostalog, inicijatorica i predavačica na kolegiju ‘Klimatske promjene i zdravlje’.

Nakon proglašenja pobjednika natječaja za najbolji ekoprojekt osnovnih škola Hrvatske, ugostit ćemo Janka Večerinu, liječnika hitne medicine, stručnjaka za urbano zdravlje te predsjednika Udruge Sindikat biciklista. Naposljetku, konferenciju zatvaramo proglašenjem pobjednika natječaja za najbolje ekoprojekte u kategoriji srednjih škola. Konferenciju pratite na našem YouTube kanalu, a kako ju ne biste propustili, pretplatite se na naš newsletter.


Projekt ekoLucija 101: Uvod u ekološku revoluciju provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje.