Pretraga

Profesor FER-a objasnio gdje se mogu zaposliti studenti koji završe jedan od njihovih studija

A- A+

Studenti koji razmišljaju o upisu zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) mogu na prijediplomskoj razini odabrati i studij Elektrotehnike i informacijske tehnologije. A potom se na diplomskoj specijalizirati za elektroenergetiku. Osim što mogu ostati raditi na fakultetu, postoji niz radnih mjesta na kojima se ovi stručnjaci mogu zaposliti.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Na našoj trećoj online konferenciji povodom Dan planeta Zemlje, ekoLucija 101, ugostili smo docenticu Mirnu Gržanić Antić i izvanrednog profesora Tomislava Capudera sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Oboje su zaposleni na sa Zavodu za visoki napon i energetiku.

Na FER-u studenti mogu upisati prijediplomski studij Elektrotehnike i informacijske tehnologije na kojem dobivaju široko temeljno znanje, navodi Capuder. Potom se na diplomskom studiju mogu odlučiti za specijalizaciju iz elektroenergetike. Naše pitanje bilo je koje poslove uopće može raditi osoba koja završi elektroenergetiku.

– Zapravo, od toga da osoba koja završi elektroenergetiku može ostati raditi na faksu. Znači, može se baviti znanstvenim istraživanjima. Može otići raditi u industriju. To je nekakva druga opcija, a u industriji je to onda od operatora, Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, operatora distribucijskog sustava. Tu su i brojne firme koje se bave projektiranjem instalacija, onda one koje se bave projektiranjem, izgradnjom solarnih elektrana, odnosno obnovljivih izvora energije, ali i normalnih elektrana, kaže Capuder.

Postoje, kaže, i sektori gdje zaposlenici moraju imati dobro matematičko znanje.

– Imamo ljude koji završavaju u bankama, radeći optimizacije u bankama, tako da je dosta široko područje gdje se može raditi. Najaktivnije u zadnje vrijeme, zapravo područje obnovljivih izvora energije. To je, mislim, najpropulzivnije zapošljavanje koje smo imali od kada sam ja prisutan na FER-u.

Više o studiju Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora pročitajte na web stranici.

Čitavu konferenciju ekoLucija 101 pogledajte u videu ispod.


Projekt ekoLucija 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA),  Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) iz Zagreba i Stemi. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. 

U sklopu projekta smo otvorili natječaj kojim nagrađujemo najbolje eko-projekte škola u Hrvatskoj. Odgovore na često postavljana pitanja o natječaju pročitajte ovdje, a prijavite se ispunjavanjem ovog obrasca