Pretraga

A sada ozbiljno – kakav studij treba biti kako bi te pripremio za uspješnu karijeru?

A- A+

Kod odabira svog budućeg studija treba razmišljati o nekoliko ključnih stvari – kakvi su profesori, kolike su studentske grupe, ima li praktične nastave i, možda najvažnije, što možeš s tom diplomom jednom kad završiš faks. Ako želiš imati ozbiljnu i uspješnu poslovnu karijeru, sada moraš odabrati pravi put. Neki bi rekli da karijera financijskog menadžera ‘upada’ u tu kategoriju, a mi smo se zbog toga obratili jednoj visokoj školi koja je poznata po stručnjacima upravo iz tog područja. Razgovarali smo s dr.sc. Đurđicom Jurić, dekanicom RRIF Visoke škole za financijski menadžment te njihovom studenticom diplomskog studija Kristinom Kuhar.

javier trueba, Unsplash

Ozbiljna karijera zahtjeva i ozbiljne korake, zar ne? Prvi od takvih koraka je, svakako, i odabir studija, kao visokoškolske institucije na kojoj možeš dobiti sva znanja potrebna za izgradnju buduće karijere. Studij je temelj na kojem gradiš cijelu svoju karijeru, ali i budući život.

Jedno vrlo ‘ozbiljno’ zanimanje je ono financijskog menadžera. Za ovo zanimanje potrebna su znanja iz ekonomije, a diplomu s kojom možeš graditi karijeru u ovom smjeru dobit ćeš na RRIF Visokoj školi za financijski menadžment.

Budući da se i sam studij tako zove, pitali smo Dekanicu, jednu od naših sugovornica, da nam pojasni što točno radi financijski menadžer.

Izdvojeni članak
učenje

6 stvari koje će ti se dogoditi ako postaneš financijski menadžer

– Financijski menadžer se bavi financijama na razini tvrtke, odnosno donosi odluke o novcu i novčanim transakcijama tvrtke. Zadužen je za nadgledanje tima financijskih stručnjaka koji prate izvješća o troškovima različitih odjela tvrtke te podnosi godišnje izvještaje za interne i vanjske korisnike financijskih informacija. Drugim riječima, financijski menadžer čini „kralježnicu“ tvrtke zbog čega sjedi za stolom gdje se donose odluke. Njegova uloga posebno dolazi do izražaja u nepovoljnim i izazovnim situacijama poput ove u kojoj se trenutno nalazimo, rekla nam je dekanica RRIF VŠ dr.sc. Đurđica Jurić.

Financijski menadžer je deficitarno zanimanje = sigurno zaposlenje nakon faksa

Kako nam je pojasnila, financijski menadžer najčešće radi u trgovačkim društvima, obrtima i neprofitnim organizacijama, ali može obnašati i računovodstveno-financijske poslove u bankama i osiguravajućim društvima.

– Kada student završi diplomski studij na RRIF VŠ spreman je obavljati poslove na razini srednjeg i višeg menadžmenta u korporacijama. Kako su financijski menadžeri deficitarno zanimanje, ova karijera nudi sigurno zaposlenje s dobrim radnim uvjetima, objasnila nam je dekanica Jurić.

Dekanica RRIF Visoke škole za financijski menadžment otkrila nam je što sve studenti mogu raditi nakon diplome | foto: RRiF VŠ

Diploma koju studenti dobivaju po završetku studija trebala bi biti jamstvo uspješne budućnosti, zbog čega donošenje odluke o pravom studiju nije jednostavno. Pitali smo Dekanicu RRIF VŠ kakav je njihov odnos prema tome.

– Mi naše studente nastojimo pripremiti za sve izazove s kojim će se susresti u svijetu financija kako bi imali potreban know how te kako bi na njih mogli odgovoriti na najbolji način. Također ih potičemo da jednog dana skupe hrabrost i sami se okušaju u poduzetničkim vodama, a mi smo im uvijek snažna potpora i „vjetar u leđa“. Na tom putu sudjeluju brojni profesori koji predstavljaju neka od najvećih imena struke. Oni svoje dugogodišnje iskustvo i znanje, individualnim pristupom prenose na studente, odgajajući tako buduće stručnjake na području financijskog menadžmenta. Put do tog cilja nije lak i zahtijeva puno rada i truda, ali se isplati. Znanje u kombinaciji s upornošću i radom garantira uspjeh, odgovorila nam je dekanica Jurić.

Pravi ‘trening’ za kasniju karijeru

Ono što nam je dekanica Jurić rekla, potvrdila nam je i studentica Kristina Kuhar. Kaže kako je RRIF Visoka škola obrazovna institucija koja studiranje pretvara u pravi ‘trening’ za period nakon faksa, odnosno za karijeru u svijetu biznisa.

– Kao prednost studiranja na RRIF VŠ navela bih lakši pronalazak posla odmah nakon studiranja jer se u toj visokoj školi uči isključivo struka pretežno bazirana na praksi što kasnije prilikom zapošljavanja donosi bodove . Kroz period studiranja, bilo to tri godine ili pet godina, dobivamo oglase preko RRIF VŠ da određene firme traže zaposlenike. Najčešće se traže zaposlenici koji su  „gotov proizvod“  jer ne žele zaposliti nekoga bez iskustva, a to smo najviše mi koji završavamo fakultet i nakon njega se želimo zaposliti i graditi svoju karijeru. RRIF VŠ je tu da nam olakša period studiranja te nas usmjerava na pravi put odnosno kako da postanemo studenti sa iskustvom rada, rekla nam je Kristina.

Brzo su se prilagodili na online nastavu

– Zadovoljni smo brzinom prilagodbe novonastaloj situaciji te činjenici da naši studenti nisu izgubili niti jedan sat predavanja. Omogućili smo i izradu te obranu završnih i diplomskih radova virtualnim putem, a naša predavanja i studentske službe preko noći su postali dostupni online. Drugim riječima, sva predavanja i nakon njih ispitni rokovi održani su online. Oni koji su imali poteškoća u savladavanju gradiva dobili su pomoć putem Team Viewera, na taj način smo direktno asistirali našim studentima. Ne znamo što nam jesen nosi, no u svakom slučaju bit ćemo spremni za sve mogućnosti i opcije. Pronašli smo model koji funkcionira za sve  dionike pa je situacija utoliko lakša, rekla nam je dekanica Jurić.

A kako točno RRIF Visoka škola to čini? Naravno, kroz kvalitetne profesore koji svoju ulogu shvaćaju ozbiljno i studente stavljaju na prvo mjesto. Kristina je istaknula njihovu strpljivost i brigu kao najveće vrline.

– Mogu pohvaliti svakog profesora na RRiF Visokoj školi. Kada god zatreba pomoć oko razumijevanja gradiva, rješavanja zadataka ili bilo čega što bi nam pomoglo savladati pojedinačni predmet, profesori su voljni objasniti i ponoviti više puta jedno te istu stvar kako bi mi studenti razumjeli i uspješno riješili prethodeće usmene i pismene ispite, otkrila nam je Kristina.

Da bi bio dobar u ovome, moraš biti organiziran

Ipak, da bi profesori bili takvi, odnosno da bi studenti od njih dobili najbolje, trebaju i oni pokazati da su zainteresirani za rad. Pitali smo Kristinu da nam opiše nekog studenta za kojeg je RRIF Visoka škola stvorena.

– Rekla bih da računovodstvo najprije moraš voljeti i htjeti to raditi, moraš biti samoinicijativan, organiziran i uporan. Tada će ti i RRIF VŠ moći pružiti sva stručna znanja koja će ti pomoći izgraditi izvrsnu karijeru, rekla nam je Kristina.

Studentica Kristina nam je otkrila kakav tip osobe moraš biti da bi od RRIF VŠ dobio najviše | foto: RRIF VŠ

Kristina se uz studij bavi plesom, ali i radi, i to u struci. Naime, otkako je krenula na faks zaposlila se u obiteljskom knjigovodstveno-računovodstvenom servisu. Kaže nam kako je tijekom godina studija počela hvatati sve konce i shvaćati kakav zapravo posao radi, a otkrila nam je i kakvu si budućnost priželjkuje.

– U početku mi je bilo jako teško raditi, ali, valjda je tako na svakom početku. Ne snalaziš se, dosta toga ti nije jasno… Nisam imala dosta znanja iz srednje škole s kojima bih mogla potkrijepiti posao koji sam radila. Kako su mjeseci prolazili, pa čak i godine, počela sam polako povezivati ono što sam slušala i učila na predavanjima s onim što sam na poslu radila. Sad mogu reći da mi je studiranje jako pomoglo što se tiče posla i drago mi je da sam upisala baš taj fakultet. U budućnosti bih htjela raditi računovodstvene poslove, ali u većim firmama, kako bi stekla još više znanja. A sve to, kako bih u dalekoj budućnosti mogla otvoriti nešto svoje, otkrila nam je Kristina.

Budući da radi od prve godine faksa u svojoj struci, Kristina je stručnu praksu obavila na tom istom poslu, ali kaže nam kako i RRIF Visoka škola organizira posebnu stručnu prasku.

– Na RRIF Visokoj školi se, također, može odraditi stručna praksa. Tamo studenti s profesorom uče različite programe i kako se u njima radi. Ja, ipak, preporučam iskoristiti obje solucije, jer znanja nikad dosta. Najčešće se studenti prvo upoznaju s knjigovodstvenim programom, a praksa je bitna kako bi studentu bilo što jednostavnije pronaći posao i zapravo početi raditi, rekla je Kristina.

Upisi u RRIF Visoku školu za financijski menadžment upravo traju! Sve informacije o uvjetima upisa možeš pronaći ovdje.

____________________________________________________________________

Tekst je nastao kao dio native studije portala srednja.hr i RRiF Visoke škole za financijski menadžment .