Pretraga

6 stvari koje će ti se dogoditi ako postaneš financijski menadžer

A- A+

Sredina je srpnja, rezultati mature su stigli, a najveći trenutak ove godine – upis na faks – je pred vratima. Nećemo te lagati, pred tobom je velik izbor i ono kako sad odlučiš sigurno će obilježiti godine pred tobom koje dolaze. Kako bismo ti malo olakšali to ‘predviđanje’ budućnosti, odlučili smo ti predočiti kako bi ti život mogao izgledati ako odlučiš postati financijski menadžer!

učenje

učenje | Kaleidico, Unsplash

Financijski menadžer je relativno novo zanimanje za posao koji zapravo postoji već godinama u tvrtkama. Engleski naziv za ovu titulu je Chief financial officer (CFO), a osoba koja radi na ovoj funkciji je desna ruka direktora tvrtke.

Kako bi mogao postati financijski menadžer moraš završiti studij ekonomskog usmjerenja. Jedan takav studij možeš upisati na RRiF Visokoj školi za financijski menadžment. Tamo možeš upisati preddiplomski stručni studij Računovodstvo i financije nakon kojeg možeš dalje nastaviti studij na specijalističkom diplomskom studiju Korporativne financije.

Izdvojeni članak

A sada ozbiljno – kakav studij treba biti kako bi te pripremio za uspješnu karijeru?

Ovu Visoku školu osnovalo je društvo RRiF grupe koji su u području financija, poreza i prava trgovačkih društava istaknuti stručnjaci. Visoku školu su osnovali kako bi postavili visoke kriterije i kvalitetu u financijskom svijetu te proizveli generacije stručnjaka koji će se baviti ovim poslom u Hrvatskoj.

Ako želiš u budućnosti biti financijski menadžer, ovo možeš očekivati u svojoj budućnosti:

1. Bit ćeš od velike važnosti u tvrtki u kojoj ćeš raditi, desna ruka direktora! Pogotovo u velikim poduzećima, direktor tvrtke se najviše oslanja upravo na financijskog menadžera jer ta osoba barata svim znanjima povezanim uz financije tvrtke i točno zna što napraviti u kojoj situaciji. I da, to znači da ćeš morati puno naučiti!

2. Postat ćeš ona osoba koja razumije kretanje i povrat poreza, obračun PDV-a, osoba koja zna procijeniti koji državni poslovi valjaju ili ne, te ćeš vjerojatno znati prepoznati kada i gdje treba investirati. Ta znanja ćeš moći iskoristiti, osim za direktora tvrtke u kojoj ćeš raditi, i za sebe!

3. Biti financijski menadžer, u neku ruku, znači i biti vizionar. Osim što ova osoba analizira financije neke poslovne organizacije, na temelju njih donosi preporuke i planove za buduća ulaganja tvrtke i slično. To znači da je financijski menadžer usmjeren na budućnost, poduzima rizike i uvijek razmišlja 5 koraka unaprijed. Ako se pronalaziš u ovom opisu, možda je to savršen posao za tebe!

4. Dani će ti biti ispunjeni brojevima, tablicama i računanjima te analizama i predviđanjima. Zbog toga, ovo je savršeno zanimanje za one koji u ovom području ‘plivaju’. Koliko trenutno znaš matematiku i nije toliko bitno, već kakvo je tvoje logičko razmišljanje. I možeš biti bez brige, sve to ćeš naučiti!

5. Zato što ćeš nakon faksa imati sva potrebna znanja iz svijeta financija, vrlo lako ćeš moći otvoriti vlastitu tvrtku. Možda će to biti tvrtka kojom ćeš rješavati drugim tvrtkama financije ili tvrtka kojom ćeš ući u neko potpuno novo područje – izbor je isključivo tvoj!

6. Budimo realni – ako postaneš financijski menadžer, možda ćeš imati vrlo odgovornu poziciju u nekoj tvrtki gdje ćeš raditi, ali ćeš imati i karijeru na kojoj će ti mnogi zavidjeti! Nemoj se suzdržavati od poduzimanja velikih koraka i napravi za sebe i svoj život najbolje što možeš!

Ako ti se svidjelo ovo malo predviđanje života jednog financijskoj menadžera, poduzmi prvi korak u tom smjeru i upiši faks koji će te za to pripremiti. Upiši RRiF Visoku školu za financijski menadžment i pripremi se za brutalnu karijeru ispred sebe! Više o upisima možeš saznati ovdje.