Pretraga

Ako se donese Fuchsov zakon, studenti stručnih studija moći će lakše no dosad na poslijediplomski studij

A- A+

Studenti stručnih studija, prema zakonskom nacrtu ministra Radovana Fuchsa koji je trenutno na javnom savjetovanju, lakše će moći upisati poslijediplomski studij. Jedan članak izričito navodi pod kojim uvjetima će svi oni s diplomom stručnih studija moći upisati takve studije, a benefite će ostvariti i oni koji su skupili određeni broj godina radnog iskustva u predmetnom području.

dvorana za predavanje, sveučilište

Foto: Unsplash

Studenti stručnih studija, osim što će novim Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti izgledno dobiti tražene stručne nazive – prvostupnika i magistara – ostvariti i neke druge benefite.

Izdvojeni članak
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs

Fuchsov zakon ušao u javno savjetovanje: Ovo su 4 točke oko kojih se očekuje žestoka rasprava

Lakše do poslijediplomskog studija

Iako su i dosad tehnički mogli upisivati poslijediplomske specijalističke studije, koji u pravilu traju godinu do dvije, to nikada nije bilo striktno definirano temeljnim propisima u znanosti. Ako se Fuchsov novi zakon donese u narednih nekoliko mjeseci, i ta će odredba u njega ući.

Konkretno, u članku 61., stavku 4 zakonskog nacrta stoji da “iznimno, sveučilišni specijalistički studij može upisati i osoba koja je završila stručni diplomski studij uz polaganje razlikovnih ispita koje određuje visoko učilište i/ili uz najmanje pet godina radnoga staža u području izvođenja studija” dok će uvjete upisa na taj studij utvrditi pojedino visoko učilište.


KAKVA JE SADA SITUACIJA?

Do sada to nije bio slučaj. U stavcima 6 i 7 članka 77. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji je trenutno na snazi, opisuje se da poslijediplomski studij – u globalu – bilo doktorat ili specijalistički, mogu upisati osobe koje su završile ‘odgovarajući diplomski studij’ iznimno, pod uvjetima koje će propisati pojedino visoko učilište ‘studij se može upisati i bez prethodno završenoga odgovarajućeg školovanja, ako je riječ o iznimno nadarenim osobama’.


‘Ovo je veliki iskorak’

Pitali smo Dijanu Radovniković, studenticu i predvodnicu Studentske inicijative 300=300 koja se već godinama bori za prava studenata stručnih studija, što misli o ovoj promjeni.

– Zadovoljni smo ovom promjenom jer omogućava lakšu mobilnost po vertikali. Za to smo se dugo zalagali. Posebno smo zadovoljni dijelom koji propisuje da nakon pet godina iskustva u struci studenti dobivaju priliku da se dodatno usavrše i obrazuju. Bili bismo još zadovoljniji kada bi se isto odnosilo na doktorske studije, kako bi bili dostupniji onima koji su završili stručne studije, ali ovo već svakako smatramo velikim iskorakom, kazala nam je Dijana.