Pretraga

AZVO otkrio koliko je maturanata ove godine upisalo studij koji im je prvi izbor

A- A+

Ove godine 25.441 brucoša upisuje faks, a od toga njih 20.210, odnosno 79 posto upada baš na onaj studij koji im je bio prvi izbor. Podaci su to koje je s nama podijelila Agencija za znanost i visoko obrazovanje koja vodi detaljnu statistiku upisa na faks svake godine.

prijave za faks u sustavu postani student

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

U srijedu su izašli konačni rezultati prvog roka državne mature 2023. NCVVO, centar koji maturu i provodi, imao je nekoliko gafova, od nazivanja USKOK-a Vladinim uredom pa sve do proglašavanja Istanbula glavnim gradom Turske. No, sve u svemu, rezultati, obzirom na jedinstvenu razinu Hrvatskog jezika, nisu bili toliko loši koliko se očekivalo.

Ove godine imamo 25.441 brucoša

Nedugo nakon što su izašli konačni rezultati, maturanti i ostali kandidati mogli su do 13:59 prijavljivati i odjavljivati studije u sustavu Postani student, pa tako i mijenjati listu prioriteta. Iza 15 sati rang liste na fakultetima su se zaključale i to je bilo to. Tko je upao, upao je.

Svi koji su se našli unutar upisnih kvota, a njih je točno 25.441, ove jeseni postaju brucoši. Naravno, do tada se moraju regularno upisati na svoje fakultete. Najpoželjniji studij ove godine prema omjeru prvih izbora i kvote je izvanredni studij Sestrinstvo u izvedbi Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu, a objavili smo popis i ostalih traženih studija.

Izdvojeni članak
indeks, sveučilište u zagrebu

Stigle konačne ljestvice upisa na fakultete: Evo koji su najpoželjniji u 2023. i što su upisali najbolji

Gotovo 80 posto maturanata upisuje studij koji im je prvi izbor

Agenciju za znanost i visoko obrazovanje, koja vodi statistiku upisa svake godine, pitali smo koliko je kandidata upalo na studij koji su odabrali kao svoj prvi izbor. Od ukupno 25.441 kandidata koji je ostvario pravo upisa, njih 20.210 upisalo je studij koji im je prvi izbor. Drugim riječima, 79 posto maturanata, koji upisuju faks, upisuje svoj prvi izbor. Iz AZVO-a, međutim, napominju jednu važnu stvar vezano za to.

– No uočili smo, na što Vam želimo skrenuti pažnju, da dosta kandidata odustaje od svog pravog prvog prioriteta te na prvo mjesto stavlja studijski program za koji, zahvaljujući privremenim rang-listama, vide da će ostvariti pravo upisa, napomenuli su iz AZVO.a

Valja naglasiti i da je za jesenski rok ostalo 13.625 praznih mjesta na faksevima diljem države.