Pretraga

Ostali bez jedine menze u gradu: Već je četvrti tjedan nastave, a brodski studenti nemaju gdje jesti

A- A+

Prošlo je gotovo mjesec dana otkada je počela akademska godina, no studenti u Slavonskom Brodu nemaju mogućnosti hraniti se u menzi, budući da im je jedna jedina koja je postojala, zatvorena! Prema informacijama koje je plasirao Studentski zbor Strojarskog fakulteta, privatni pružatelj usluga subvencionirane prehrane, raskinuo je ugovor sa SC-om krajem šestog mjeseca, a novi pružatelj usluge bi trebao biti upravo SC. No uz najbolju namjeru, od Studentskog centra u Slavonskom Brodu nismo uspjeli dobiti potvrdu tih navoda.

Nedovoljno termički obrađeno meso|foto: Studentski zbor SFSB

Inače, studentska menza u Slavonskom Brodu nalazila se unutar renoviranih prostorija studentskog doma, a na kvalitetu prehrane u njoj, bilo je mnoštvo prigovora studenata o čemu smo u više navrata pisali.

Izdvojeni članak

Menza iz najgore noćne more: Studentima na meniju sirovi ćevapi, staklo u hrani i konzerve s isteklim rokom trajanja

Jednolična, nepečena hrana te nehigijenski uvjeti u restoranu, bile su neke od najglasniji zamjerki studenata. Te kritike nam potvrđuje i student Strojarskog fakulteta, ali dodaje da je menza za mnoge najisplativija, ali i najpraktičnija opcija prehranjivanja. Osobito za studente

– Student sam Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu već 3 godine. Prvu godinu proveo sam u studentskom domu, a već dvije godine živim u stanu. Za stanare doma svakako, ali i za mnoge druge studente, menza je uvijek bila bolja opcija od samostalnog kuhanja. Prvo zbog blizine, jer se nalazi u sklopu studentskog doma, a drugo, kuhinje u studentskom domu su tijesne, raspolažu svaka s jednim frižiderom (većinom bez slobodnog prostora) za potrebe studenata. Međutim, iako je menza sama po sebi dobro rješenje za studente, dosta nas se žalilo na hranu u menzi. Ankete u kojima su studenti pisali prigovore na kvalitetu i ponudu hrane bile su pune negativnih komentara zbog čega je menza bila u par navrata primorana promijeniti način poslovanja te je na kraju vlasnik menze odustao od posla. Menza je u ljetnom periodu trebala proći proces renoviranja i prilagodbe kvalitetnijem radu pod vodstvom SC-a, međutim već je listopad pri kraju, a menza još nije počela s radom. Studenti nisu u mogućnosti koristiti jedinu menzu u gradu, te su primorani snalaziti se za obroke, obrazlaže nam svoju situaciju, opće stanje i ostala saznanja student Strojarskog fakulteta (podaci poznati redakciji portala srednja.hr).

Menza bi se trebala otvoriti 7. studenog?

Njegove kolege iz Studentskog zbora Strojarskog fakulteta, u već spomenutoj i u tekstu umetnutoj obavijesti na Facebooku, naveli su cijeli tijek događanja i zaključke sastanka s ravnateljem SC-a, koji su obavili jučer. Prema informacijama iz te obavijesti, menza pod upravljanjem Studentskog centra će se otvoriti 7. studenoga.

Izdvojeni članak

Nakon našeg pisanja o menzi iz noćne more, Ministarstvo šalje Nacionalno povjerenstvo za kontrolu prehrane u Slavonski Brod

– Nakon nezadovoljstva velikog broja studenata na razinu kvalitete prehrane privatnog davatelja usluge prehrane i naše objave dokumentacije o kvaliteti, isti je krajem 6. mjeseca prekinuo ugovor. Prekidom ugovora privatnog davatelja usluge prehrane, SC je krenuo u postupak prikupljanja potrebne dokumentacije za samostalno davanje usluge prehrane. Nakon primopredaje restorana sa privatnog davatelja na SC, počelo se sa izvođenjem građevinskih i tehničkih radova kako bi se zadovoljili uvjeti rada restorana koji su propisani od strane Ministarstva. Početkom 10. mjeseca radovi su završeni i pozvano je Nacionalno povjerenstvo za kontrolu prehrane studenata kako bi pregledali i odobrili nove građevinske i tehničke zahvate koji su izvedeni. 19.10. izvršena je kontrola od strane Nacionalnog povjerenstva, navodi u Statusu Studentski zbor Strojarskog fakulteta uz daljnju napomenu da je Nacionalno povjerenstvo odobrilo SC-u Slavonski Brod uporabnu dozvolu za rad.

Studentski zbor dalje navodi da je trenutno u postupku sklapanje ugovora s Ministarstvom o pružanju usluge prehrane studenata, nakon čega slijedi procedura uvođenja novog objekta (davatelja usluge) u ISSP (Informacijski sustav studentskih prava) koji vodi Centar za autorizaciju prava (CAP) Sveučilišnog računskog centra u Zagrebu (Srce).

– Žurnim postupkom u tijeku, studentska menza bi 7.11. krenula sa radom za sve studente. Kako su članovi zbora ujedno i u lokalnom povjerenstvu za kontrolu prehrane studenata nastavit ćemo vas izvještavati sa novim informacijama, napominju iz Zbora.

U planu otvaranje još triju kantina

Sve ove informacije i planove smo tijekom jučer i danas pokušali potvrditi i kod ravnatelja Studentskog centra Slavonski Broda Angela Denisa Delhusa, no ravnatelj se oglušio na naš mail i nekoliko telefonskih poziva.

S druge strane Studentski zbor Strojarskog fakulteta navodi kako ne samo da će proraditi kontroverzna menza pri domu, nego će se otvoriti još nekoliko objekata sa subvencioniranom prehranom.

– Predviđeno je i nakon uhodavanja rada studentske menze da se osposobe 3 kantine (s ciljem distribucije i prodaje hrane) u prostorima SFSBa, FOOZOSa i VuSBa, osiguranim sredstvima iz proračuna Ministarstva, stoji u više puta spomenutom statusu Studentskog zbora Strojarskog fakulteta.