Pretraga

Nakon našeg pisanja o menzi iz noćne more, Ministarstvo šalje Nacionalno povjerenstvo za kontrolu prehrane u Slavonski Brod

A- A+

Prošloga tjedna pisali smo o problemima oko kvalitete prehrane s kojima se suočavaju studenti u Slavonskom Brodu. Pružatelj usluge privatni je ugostitelj, a među glavnim problemima koje studenti navode neraznolikost je ponude, nehigijena djelatnika, nedovoljna termička obrađenost pojedinih jela kao i pronalazak stranih tijela u hrani. O slučaju se očitovalo i samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Napominju kako su sa slučajem upoznati tek nakon što im je s portala srednja.hr poslan upit o očitovanju te kako sada u Slavonski Brod šalju Nacionalno povjerenstvo za kontrolu prehrane studenata.

Menza u Slavonskom Brodu| foto: Studentski zbor SFSB

Studenti iz Slavonskog Broda već mjesecima muku muče s kvalitetom prehrane u studentskom restoranu, u kojoj je pružatelj usluge privatni ugostitelj, a o čemu smo opširno izvijestili ovog vikenda. Kako tvrde u Studentskom zboru tamošnjeg Strojarskog fakulteta, hrana koja im se servira često je nedovoljno termički obrađena, u tanjuru nalaze strana tijela, poput stakla, a veliki problem je i upitna higijena samih djelatnika menze. Pravilnikom Ministarstva obrazovanja propisana je raznolikost ponude pa tako po obroku studentima moraju biti ponuđena najmanje tri menija. Pružatelj usluge u menzi u Slavonskom Brodu, tvrde studenti, ne poštuje ni to. Provodili su ankete, peticije i pisali raznim institucijama, a sve ne bi li se situacija poboljšala.

Izdvojeni članak

Menza iz najgore noćne more: Studentima na meniju sirovi ćevapi, staklo u hrani i konzerve s isteklim rokom trajanja

Pružatelj usluge, ugostitelj s višegodišnjim iskustvom Anto Jukić tvrdi kako je do razlike u kvaliteti došlo nakon što je na snagu stupio novi Zakon o porezu na dohodak, kada je pružateljima usluge u sustavu PDV-a skinuta osnovica obroka za 2,06 kuna i na tako skinutu osnovicu povećan je PDV s 13% na 25% . Drugi je problem, tvrdi Jukić, taj što Studentski centri namirnice pribavljaju po povoljnijim cijenama kroz postupak javne nabave, dok privatni pružatelji usluge namirnice kupuju po tržišnim cijenama. Ministarstvu je Jukić podnio i zamolbu za ne produživanjem ugovora o pružanju usluge prehrane studenata. Napominje, odradit će otkazni rok, ali nakon toga posla sa studentskom prehranom više ne namjerava imati.

O slučaju koji je zgrozio javnost poslali smo upit u nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je s privatnim pružateljem usluge i potpisalo ugovor. Sa stanjem u toj menzi kao i prigovorima studenata do slanja našeg upita nisu bili upoznati, jer ih o tome nitko nije obavijestio.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja do sada nije bilo upoznato s prigovorom Studentskog zbora Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu, te je nakon Vašega upita kontaktiralo Studentskog zbora Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu gdje su nam rekli da su prigovor poslali na 48 institucija, ali ne i Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Nakon toga smo ih zamolili da nam službeno pošalju prigovor što su i učinili, kažu nam u Ministarstvu.

Posla će sada u slavonskobrodskoj menzi imati Nacionalno povjerenstvo za kontrolu prehrane studenata.

– Isto tako Vas obavještavamo da smo zaprimljeni prigovor na razinu kvalitete studentske menze u Slavonskom brodu Studentskog zbora Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu proslijedili na postupanje Nacionalnom povjerenstvu za kontrolu prehrane studenata koji sukladno članku 20. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata u suradnji Lokalnim povjerenstvom za kontrolu prehrane studenata razmatra nepravilnosti i propuste u izvršavanju usluga u restoranima, kažu nam iz Ministarstva.

Nadležnosti Nacionalnog povjerenstva

Sve nadležnosti kao i sastav Nacionalnog povjerenstva propisane su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. Riječ je o peteročlanom tijelu čije članove imenuje direktno ministar znanosti i obrazovanja. Dva člana Nacionalnog povjerenstva predlaže Hrvatski studentski zbor iz redova studenata, jednog člana Zajednica studentskih centara, jednog člana Rektorski zbor, a jednog člana ministar. Predsjednika Nacionalnog povjerenstva imenuju članovi između sebe. Nacionalno povjerenstvo o svojem radu donosi poslovnik.
Nacionalno povjerenstvo daje mišljenje o obračunskim cijenama u menzama, mišljenje o visini potpore, kao i mišljenje pri odabiru, otkazivanju i drugim pitanjima u vezi s davateljima usluge. Osim toga, njegovi članovi predlažu nove vrste obroka za prehranu studenata na temelju zaprimljenih prijedloga davatelja usluge, daju preporuke o strukturi i sastavu obroka, kao i mišljenja o ostalim pitanjima u vezi s prehranom studenata.