Pretraga

Bivša profesorica fakultetu donirala milijardu dolara, studenti više neće plaćati školarinu

A- A+

Godišnja školarina na Medicinskom fakultetu Albert Einstein u Bronxu gotovo je 60.000 dolara, ali zahvaljujući bivšoj profesorici i udovici Ruth Gottesman, studenti je više ne moraju plaćati. Naime, fakultetu je donirala milijardu dolara, uz uvjet da se sredstva iskoriste za pokriće školarine.

Ruth Gottesman

Ruth Gottesman | foto: Albert Einstein College of Medicine/Unsplash

Ruth Gottesman (93), udovica investitora s Wall Streeta, donirala je milijardu dolara Medicinskom fakultetu Albert Einstein u Bronxu u New Yorku. Ovom donacijom bit će pokrivene školarine svih budućih studenata.

Gottesman je inače i bivša profesorica ovog fakulteta i ima zvanje emeritusa, a ondje je predavala kolegije iz domene teškoća u učenju i kreirala program za odrasle s tečajem pismenosti. Riječ je o do sada najvećoj donaciji za ovaj fakultet.

– Ova donacija radikalno mijenja našu sposobnost privlačenja studenata koji su posvećeni našoj misiji, a ne samo onih koji si to mogu priuštiti. Osim toga, oslobodit će i naše studente, omogućavajući im da slobodno istražuju projekte i ideje koje inače ne bi mogli istraživati, naveo je Yaron Tomer, dekan fakulteta.

Izdvojeni članak

Gospođa oporukom ostavila novac zagrebačkoj gimnaziji, sad u njeno ime dijele stipendiju

Prema Forbesu, suprug profesorice financijer David Gottesman bio je ‘težak’ tri milijarde dolara u vrijeme svoje smrti. Prema riječima Ruth Gottesman, David joj je oko nasljedstva ostavio samo jednu uputu – da s novcem učini što misli da je potrebno. Jedan od uvjeta darovanja je i da se ne smije mijenjati ime fakulteta.

Prema pisanju usatoday.com, godišnja školarina za pohađanje studija na Medicinskom fakultetu Albert Einstein iznosi 59.458 dolara. Studenti četvrte godine na fakultetu dobit će povrat školarine za proljetni semestar.