Pretraga

Gospođa oporukom ostavila novac zagrebačkoj gimnaziji, sad u njeno ime dijele stipendiju

A- A+

Zagrebačka I. gimnazija svake će godine dodjeljivati dvije stipendije – jednu u iznosu od 12.000 kuna, a drugu od 6.000 kuna u mjesečnim ratama. Učinit će to zahvaljujući novcu koji im je ostavila gđa Ivanka Canki, koja je živjela u u neposrednoj blizini škole. Ona je nakon II. svjetskog rata ostala bez roditelja, ali je ipak, zahvaljujući dobrim ljudima, uspjela završiti fakultet. U znak zahvalnosti, čitavog života pomagala je drugima – a pomaže i nakon svoje smrti.

I. gimnazija Zagreb; foto: Ivan Božić|srednja.hr

– Gospođa Ivanka Canki živjela je u neboderu u neposrednoj blizini naše škole. S obzirom na to da je bila siroče, nakon Drugog svjetskog rata uspjela se školovati i završiti fakultet zahvaljujući dobrim ljudima, a kako nije imala bliže rodbina poželjela je i sama pomoći onima kojima je potrebno, prepričava nam Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I. gimnazije.

Zahvaljujući donaciji gospođe Canki, I. gimnazija osnovala je Zakladu Akica za pružanje potpore školovanju učenika slabijeg imovinskog stanja te učenika bez roditeljske skrbi u nastavku školovanja odnosno na početku studija dodjeljivanjem novčane potpore. Svake godine dodijelit će dvije potpore – jednu u iznosu od 12.000 kn, a drugu od 6.000 kn u mjesečnim ratama. Zaklada je nazvana po nadimku gospođe Ivanke Canki koja je I. gimnaziji oporučno ostavila financijska sredstva.

Predavala slijepim i slabovidnim, a brinula o školi u svom susjedstvu

– Gospođu sam osobno poznavala i uvijek ju je interesiralo što se događa u školi te je sa zanimanjem pratila sve novosti. Njena želja je bila da se sredstva kojima raspolaže nakon njene smrti namjene upravo ovakvim stipendijama i da mi to kao I. gimnazija provedemo i dodjeljujemo svake godine našim učenicima koji su na završetku srednjoškolskog obrazovanja, kaže ravnateljica.

Valjalo bi spomenuti i kako je Ivanka Canki skoro tri desetljeća radila sa slijepim i slabovidnim učenicima u Centru za odgoj i obrazovanje ‘Vinko Bek’, gdje je predavala nastavne predmete birotehničke struke. Trinaest godina bila je i voditeljica Srednje škole – Centra.

Ravnateljica I. gimnazije nam otkriva i kako su sredstva gospođe Canki dovoljna da se stipendije mogu dodjeljivati duži niz godina.

– Međutim, i mi kao škola planiramo određene akcije (koncerti, sakupljanje donacija i slično) kako bismo osigurali dodatni priljev sredstava u Zakladu, kaže Marušić Brezetić.

Izdvojeni članak

Objavljene rang-liste dobitnika državne STEM stipendije za 2020./2021. godinu

Željela je da mladi ne odustaju od studiranja zbog financijskih teškoća

Otkrila nam je i detalje o samoj stipendiji.

– Prve stipendije bit će dodijeljene u kolovozu 2021., nakon što naši učenici polože državnu maturu. O stipendijama će odlučivati Upravni odbor Zaklade u kojem su bivši i sadašnji djelatnici I. gimnazije te dvije osobe od povjerenja koje su bile bliske gospođi Ivanki Canki (što je i bila njena želja). Učenici će se prijavljivati za stipendiju, a ona će biti dodjeljivana prema unaprijed poznatim kriterijima: uspjeh u školi, uspjeh na državnoj maturi, primanja po članu obitelji, obiteljska situacija i izvannastavni uspjesi učenika, kaže ravnateljica.

Tim kriterijima žele postići da se ostvari cilj zbog kojeg je Ivanka Canki i pokrenula ideju stipendiranja – pomoći učenicima da prebrode prijelaz iz srednje škole na fakultet i da ne odustaju od studiranja zbog financijskih teškoća.

Zaista prekrasna priča.