Pretraga

Boras nešto petlja s Universitasom: Imat će manje stranica, ali će trošak po stranici biti veći?

A- A+

Sveučilišni pamflet Universitas opet je pod posebnim povećalom javnosti. Čini se da je došlo do promjene koncepcije lista pa je plan da, u naredne dvije godine, izlazi u gotovo duplo manjem broju primjeraka, a svako će izdanje imati i do četiri puta manje stranica. No, ono što se drastično ne planira smanjiti – pogađate – je trošak. Štoviše, trošak tiska i distribucije po stranici biltena prosječno bi mogao iznositi i do triput više nego što je to bio slučaj ranije.

Foto: srednja.hr

Sveučilišni pamflet Universitas, koji zajedno izdaju rektorati u Splitu i Zagrebu, opet je u fokusu javnosti nakon otkrića Straha od slobode o troškovniku za tisak i distribuciju tog lista za naredne dvije godine.

Manje stranica, manje primjeraka, viši trošak po stranici

Prethodnih je godina, primjerice prošle i pretprošle, tiskanje i distribucija Universitasa koštala 1.248.900 kuna na godišnjoj razini. Troškovnik je sastavljen za list koji ima između 24 i 32 stranice, a svako se izdanje tiskalo uz 90.000 primjeraka koji izlaze kao podlistak uz Jutarnji te još 2.000 primjeraka za rektorate u Splitu i Zagrebu. Jedna stranica Universitasa, ovisno o tome koliko ih je svaki primjerak brojio, u tisku i distribuciji koštala je između 3,54 i 4,71 lipe.

U iduće dvije godine, preciznije u brojevima koji će biti izdani od studenog 2020. do studenog 2022. dolazi do promjene. Sveučilište u Zagrebu složilo je troškovnik na procijenjenu vrijednost od 1.200.000 kuna za razdoblje od dvije godine. U tom bi periodu okvirno trebala izaći 24 izdanja Universitasa, svaki bi brojio tek okvirnih 8 stranica, a svaki bi se broj tiskao u samo 47.100 primjeraka. Dakle, broj stranica izdanja sveučilišnog biltena prema procijenjenoj bi vrijednosti mogao biti i do četiri puta manji, a primjeraka bi trebalo ukupno biti gotovo duplo manje tiskano. Jedino što se, ako gledamo procijenjenu vrijednost, neće smanjivati jest trošak po stranici lista. Po ovako predložemome novome troškovnica taj bi trošak trebao iznositi 13,27 lipa po stranici biltena. Drugim riječima, trošak za tisak i distirbuciju Universitasa po stranici lista prosječno bi mogao biti i do tri puta veći nego što je to bio slučaj ranije. Pišemo ‘mogao bi iznositi’ jer je ovo tek procijenjena vrijednost nabave, a konačno bi se ugovorena cijena mogla razlikovati, odnosno biti manja. No, ono što je ključno jest da je Sveučilište isplaniralo takav trošak i na njega je spremno.

Universitas ‘dobio’ i portal

Da će Universitas proći neke promjene dao je naslutiti natječaj koji je zagrebačko sveučilište objavilo još početkom srpnja. Tražili su urednika “portala Universitas” na puno radno vrijeme. Nakon provedenog postupka, na službenim je stranicama Sveučilišta osvanuo Branko Nađ kao urednik portala.

Izdvojeni članak

Sveučilište troši milijune na Universitas, list u kojem su studente optužili za “džihad na Rektorat”

Portal još uvijek nije ‘podignut’ ili ga barem ne možemo pronaći jednostavnom pretragom. iz tog razloga, ne znamo kakva će biti koncepcija portala, hoće li biti sličan novinama, tko će na njemu raditi, hoće li imati dnevne vijesti. Ništa od navedenog nam nije poznato pa smo se glavnom uredniku Nađu obratili pisanim upitom.

Uz spomenuta pitanja zanimalo nas je kad će točno portal početi s radom, koje će teme pratiti te hoće li studenti komunikologije i novinarstva – studija koji se izvode u sklopu zagrebačkog sveučilišta – imati mogućnost pisanja za portal. Od tog je upita prošlo točno dva mjeseca, no odgovore nikada nismo dobili.

Fotke rektora i obračunavanje s neistomišljenicima

Za one koji ne znaju ili su, u moru informacija o zagrebačkom sveučilištu, zaboravili, valja napomenuti da je Universitas zaista posebna vrsta biltena. Svaki se, naime, tiska s napomenom da mora imati omjer teksta i fotografije šezdeset prema četrdeset posto. Stoga uopće ne čudi ona zabavna epizoda kada je u jedan broj Universitasa ugurano čak 14 fotografija rektora zagrebačkog sveučilišta i tek jedna manje splitskog rektora.

Ne zaboravimo ni broj iz listopada prije tri godine kada je jedan od autora Universitasa studente Hrvatskih studija, koji su pružali otpor prema odlukama vrhuške zagrebačkog sveučilišta, optužio za “džihad na Rektorat”. U istom broju biltena, ne zaboravimo, osvrnuli su se i na novinare koji kritički prate stanje na sveučilištu prozvavši ih za ““svečarsku atmosferu u stilu lokalnih tamburaša”.

Izdvojeni članak

Hrvatska sveučilišna propaganda: Rektorski spomenar u 32 stranice utrpao 27 fotki zagrebačkog i splitskog rektora

Ne zaboravimo ni broj iz rujna 2019. kada su se osvrnuli na komentar o postupcima ministrice Blaženke Divjak objavljen našem portalu. Tad su autora teksta prozvali za koprolaliju, “pojavu koja se medicinski definira kao potreba za govorenjem bestidnih riječi ili kletvi” te istaknuli kako se koprolalija “ponekad pojavljuje kod adolescenata zbog nesigurnosti i vrijednosne dezorijentacije”. Portal srednja.hr opisali su u istom tekstu, objavljenom na naslovnici Universitasa, kao portal “koji zadnjih godina dosljedno vrlo tendenciozno i zlonamjerno izvještava o stanju u hrvatskoj znanosti, napose na Sveučilištu u Zagrebu”.

Zagrebačkom rektoru Damiru Borasu te uredu za odnose s javnošću zagrebačkog sveučilišta poslali smo pisani upit. Zanimalo nas je zašto dolazi do smanjenja broja stranica i primjeraka sveučilišnog biltena, a porasta cijene tiska i distribucije po stranici. Osim toga, zanimalo nas je prati li to ikakvu promjenu koncepcije Universitasa. Do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili, a čim ga zaprimimo, objavit ćemo ga u cijelosti.

Dopuna tekstu 3.11.2020. u 21:04 sati

Sveučilište u Zagrebu na svojim je stranicama danas objavilo vijest da je informativno-znanstveni portal Universitas počeo s radom.


Napomena: Svi iznosi koje navodimo u ovom tekstu odnose se na iznose s uračunatim PDV-om.