Pretraga

Hrvatska sveučilišna propaganda: Rektorski spomenar u 32 stranice utrpao 27 fotki zagrebačkog i splitskog rektora

A- A+

Novi broj priopćajnice Universitas, pamflet-novina Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu, danas je (kao i svaki posljednji ponedjeljak u mjesecu) obradovao sve fanove rektora Borasa i rektora Anđelinovića. Splitsko i zagrebačko sveučilište zajednički sudjeluju u financiraju tiskanja i izlaženja Universitasa uz Jutarnji list i Slobodnu Dalmaciju, no čija je lova vrijednija? Prema našoj kratkoj analizi sadržaja, nameće se zaključak kako je zagrebački novac ipak cijenjeniji – naime, rektor Damir Boras u novom broju pamfleta pojavljuje se na jednoj fotografiji više od splitskog kolege Anđelinovića. Prebrojavanje fotografija bilo je iznimno neizvjesno do zadnje stranice!

Hrvatska sveučilišna propaganda Universitas | Foto: srednja.hr

Hrvatske sveučilišne novine Universitas, publici sklonoj kritičkom razmišljanju poznatije kao hrvatska sveučilišna propaganda Universitas, danas su uz Jutarnji izbacile novi, 96. broj. Svaki posljednji ponedjeljak u mjesecu, kada priopćajnica Universitas napada, poseban je dan slavljeničkog karaktera za fanove rektora zagrebačkog i splitskog sveučilišta, kao i za njih same.

Foto finiš

Izdvojeni članak

[ANALIZA] Sve istinito i bitno lijepo piše u Universitasu, samo je pitanje za koga je istinito i bitno

Naime, zagrebačko i splitsko sveučilište zajednički izdaju Universitas i zajednički sudjeluju u njegovu financiranju. Iznos koji bratski dijele trebao bi značiti da su fotografskom opremom teksta jednako zastupljeni čelnici oba sveučilišta.

I u prijašnjim brojevima obraćali smo pažnju na mrtvu trku foto-prikaza jednog i drugog rektora, no sada smo odlučili načiniti malu analizu sadržaja, pobrojati rektorske fotografije te doznati čija je lova vrijednija. Kako stvari stoje u ovom broju, zagrebački se novac ipak, za jednu fotografiju prednosti, cijeni više.

Na 32 stranice ovomjesečnog Universitasa, rektor Boras nalazi se na čak 14 fotografija, a splitski rektor Anđelinović na jednoj manje – njih 13. Istaknimo i nekoliko kurioziteta. Na naslovnici se nalazi jedna Anđelinovićeva i jedna Borasova fotografija. Na 2. stranici nalaze se tri fotografije rektora Anđelinovića, a na 3. stranici jednako ih toliko krasi nasmijani rektor Boras pa u prve tri stranice imamo pravu mrtvu trku.

Ispunjena propagandna svrha Rektorskog spomenara <3

Izdvojeni članak

Širi se propaganda sveučilišta: Universitas će izlaziti i uz Večernji list

No daljnjim listanjem i prebrojavanjem, situacija postaje napetija pa oko 7. stranice Anđelinović premoćno prelazi u vodstvo, dok ga u finalu Boras dobiva za jednu jedinu fotku. Ipak, ostavljamo i mogućnost izjednačenog rezultata, s obzirom na tekst na 6. stranici o događaju kojemu je prisustvovao rektor Anđelinović, no s fotografije teško možemo razaznati nalazi li se on u publici događaja ili ne.

Skoro mrtvom trkom i rezultatom 14:13 u korist zagrebačkog rektora, skupi spomenar dvaju rektora sjajno ispunjava svoju propagandnu svrhu. Nadamo se da Borasovo vodstvo u slikovnim prikazima novog Universitasa neće poremetiti inače idilične odnose rektora dvaju najvećih hrvatskih sveučilišta.

U obranu rektora od ‘studentskog džihada’

Inače, novi broj sveučilišne priopćajnice donosi i novi obračun sa studentima Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. U svojem komentaru, veteran Universitasa Duško Čižmić Marović studente Hrvatskih studija okupljene u inicijativu Studenti govore naziva nepostojećim imenom ‘Studenti se bore’ i džihadistima na Rektorat zagrebačkog sveučilišta.

Zanimljivo, uprava Hrvatskih studija danas je svoje studente, uključujući i one iz inicijative SG, mailom obavijestila da je izašao novi broj Universitasa, uz poveznicu s koje je moguće preuzeti broj.

Tako je uprava Hrvatskih studija vlastitim studentima savjetovala da pročitaju tiskovinu u kojoj se te iste studente proziva za ‘džihad na Rektorat’. Tko zna, možda u sljedećem broju sveučilišne priopćajnice ekskluzivno doznamo da rektori, u bijegu od studentskog džihada, bježe na Aladdinovom čarobnom letećem tepihu.