Pretraga

Boras opet dijeli šakom i kapom: Dao 198.000 kn javnog novca na film o počasnim doktorima Sveučilišta

A- A+

Zagrebačko sveučilište prije dvije godine tvrtki je Opis film dalo 198.750 kuna javnog novca za snimanje filma ‘Počasni doktori Sveučilišta u Zagrebu’. Do otkrića je došao Strah od slobode, iz kojeg ističu da film, iako bi trebao već biti snimljen, nigdje nisu uspjeli pronaći.

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu
Foto: srednja.hr

Nakon što je prošle godine, za film svog savjetnika Jakova Sedlara, rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras spiskao čak 274.750 kuna javnog novca, u javnost su izašle nove informacije. I prije dvije godine Sveučilište je dalo ogromne pare za film, toga puta drugoj tvrtki.

Film nigdje nije prikazan?

S tvrtkom Opis film Sveučilište je prije točno dvije godine sklopilo ugovor za snimanje filma na iznos od čak 198.750 kuna. Iako je rok izvršenja ugovora zadan na 120 dana, do današnjeg dana taj film nisu uspjeli pronaći, piše Strah od slobode.

Izdvojeni članak

Sjećate se 116.000 kn vina za Borasov rektorat? E, saznali smo da su kupili više od 2.000 butelja

– Provjeravali smo na web stranicama Sveučilišta, na službenom Unizg You Tube kanalu, po ostalim medijima, ali filma o počasnim doktorima jednostavno nigdje nema. Također je temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama prije više od mjesec dana od Rektorata zatražena narudžbenica te informacija o tome je li film isporučen i gdje se može pogledati. Usprkos urudžbiranom zahtjevu i poslanoj požurnici, do danas, ni nakon isteka zakonskih rokova, nije stigao nikakav odgovor iako su postavljena pitanja jednostavna i na njih je moguće brzo i lako odgovoriti, istaknuli su iz Straha od slobode.

Tvrtka Opis film u trenutku sklapanja ugovora imala je temeljni kapital od 10,00 kuna, što se povećavalo prošle godine, uplatom u novcu, na 20.000 kuna. U Registar trgovačkog suda opis film upisan je 11. prosinca 2017., niti devet mjeseci prije sklapanja ugovora, a jedini vlasnik joj je Dario Bajurin iz Dubrovnika. Bajurin se, piše Strah od slobode, pojavljuje i kao producent filma ‘3069’ Borasovog savjetnika Jakova Sedlara iz prošle godine te kao snimatelj u Sedlarovom filmu ‘Moja voljena Hrvatska’ iz 2015. koji govori o nogometašu Josipu Šimuniću.

Sedlaru dao ogromne pare prošle godine

Sedlar je inače posebni savjetnik zagrebačkog rektora za kulturu. I on je ugodno poslovao sa Sveučilištem. Prošle mu je godine zagrebačko sveučilište, u dva navrata, isplatilo ukupno 274.750 kuna javnog novca za snimanje filma o hrvatskim sportskim legendama. Zanimljiva sličnost između ugovora za dva filma sastoji se u tome da su oba sklopljena s tvrtkama koje su osnovane nedugo prije poslovanja sa Sveučilištem.

Izdvojeni članak

Profesori ADU-a pozvali Borasa na ostavku: Sedlaru ste isplatili 274.750 kuna za film, a studenti nemaju čime snimati

Nakon što je ta informacija dospjela u javnost, nastavnici Akademije dramske umjetnosti pismom su se obratili rektoru Borasu. Rektor je, naime, svom savjetniku za kulturu isplatio više novca nego za sve diplomske filmove studenata diplomskog (MA) studija, tri igrana i tri dokumentarna filma Akademije dramske umjetnosti.

– Poznato je kako je Akademija dramske umjetnosti, kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, najstarije hrvatsko visoko učilište koje se bavi filmskim obrazovanjem. Svake godine najmanje 30 mladih ljudi upiše filmske odsjeke Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu: Odsjek filmske i televizijske režije, Odsjek montaže, Odsjek snimanja, Odsjek produkcije i Odsjek dramaturgije. Navedeni studiji usmjereni su na objedinjeno stjecanje umjetničkih i teorijskih znanja iz područja filma i televizije, kako u igranom, tako i dokumentarnom području. Uspješni studentski radovi redovito se prikazuju javnosti na filmskim festivalima te u televizijskom programu ostvarenom u suradnji s HRT-om, istaknuli su u dijelu pismu.

Dodatno su se zapitali i kako to da se rektor nije obratilo svojoj sastavnici ako Sveučulište već treba snimiti neki film.

– Akademija dramske umjetnosti godišnje snimi oko 100 kratkometražnih /srednjemetražnih filmova i filmskih /TV vježbi. Vjerujemo kako su Vam navedene informacije kao rektoru Sveučilišta poznate, pa se s razlogom pitamo je li moguće da niste ni pomislili kako bi bilo logično da, ako Sveučilište iz nekog razloga želi i treba film o hrvatskim sportskim legendama, u proizvodnju tog filma na neki način uključi i svoju sastavnicu koja se bavi filmskom djelatnošću, stoji u završnom dijelu pisma koje u cijelosti možete pročitati ovdje.