Pretraga

Sjećate se 116.000 kn vina za Borasov rektorat? E, saznali smo da su kupili više od 2.000 butelja

A- A+

Rektorat Sveučilišta u Zagrebu za svoje je potrebe u dvije godine naručio najmanje 2.325 butelja raznog vina te 140 litara vina u rinfuzi. Vino je isporučivao Agronomski fakultet, a Sveučilište je na to utrošilo 115.800 kuna javnog novca.

Foto: Pixabay | srednja.hr

Izdvojeni članak

Pitali smo Borasa koliko su butelja vina kupili za 116.000 kuna i tko, uopće, pije to vino

U srpnju smo pisali o vrtoglavom iznosu koje je Sveučilište u Zagrebu izdvojilo na “vino za potrebe rektorata”. U dvije godine, prošloj i pretprošloj, ukupno su dali 115.800 kuna na vino koje im je isporučivao Agronomski fakultet. Doznali smo koje su im vino i u kojim količinama za taj novac isporučili.

Dvije tisuće butelja nije bilo dovoljno…

Kako nam je potvrdio dekan Agronomskog fakulteta Zoran Grgić, u prošloj i pretprošloj godini Sveučilištu su isporučili ukupno 2.325 butelja raznog vina. Preciznije, Rektoratu je u 2018. godini temeljem narudžbenica isporučeno ukupno 1.328 butelja vina. Među naručenim našao se Chardonnay, Crni vitez (cuvee crno vino), Zlatarevo zlato (traminac) i Kontesa Nera (cuvee crno) te pjenušac. Da preko tisuću butelja u toj godini nije bilo dovoljno dokazuje i podatak da je Rektorat naručivao i ‘točeno’ vino. Tako su im s Agronomije te godine isporučili, uz spomenutih više od tisuću butelja, i 140 litara Chardonnay i crnog i bijelog vina Jazbina u rinfuzi. Za butelje i točeno vino u toj je godini Rektorat ukupno izdvojio 64.424 kuna javnog novca s uračunatim PDV-om.

U 2019. godini, opet temeljem narudžbenica, Agronomija je Rektoratu isporučila 997 butelja Crnog viteza, graševine Dora Krupićeva, Zlatarevog zlata te pjenušca. Za tu je turu narudžbe Rektorat izdvojio 51.376 kuna javnog novca. U prošloj godini, pak, nije bilo daljnje potrebe za vinom pa se ono u rinfuzi nije naručivalo.

Više od tri butelje vina dnevno

U prošlom smo tekstu izračunali da je između prvog sklopljenog ugovora za nabavu vina u 2018. i zadnjeg zaključenog u 2019. godini prošlo ukupno 614 dana. Tada smo iznos utrošen na vino podijelili s tim brojem i izračunali koliko bi iznosio neki dnevni trošak Rektorata na vino. Došli smo do iznosa od 189 kuna dnevno.

Sada kada imamo podatke o količini vina koje je Rektorat dobio od Agronomije možemo okvirno izračunati i koliko su dnevno butelja vina mogli potrošiti. Za tu računicu zanemarit ćemo 140 litara vina u rinfuzi te samo podijeliti ukupan broj butelja s brojem dana. Prema našem izračunu, Rektorat je u prošloj i pretprošloj godini dnevno mogao potrošiti čak 3.78 butelja vina. To je ako pretpostavimo da je svaki od tih 614 dana bio radni. Kada bi odbili neradne dane, ispada da bi se dnevno, s obzirom na količinu vina, moglo potrošiti i više.

Na upit koji smo poslali rektoru Damiru Borasu prije više od deset dana još uvijek nismo dobili odgovor.