Pretraga

Boras panično zove studentskog predstavnika na sastanak: To je onaj kojem kaže da je ‘baš lijepi’

A- A+

Rektoru zagrebačkog sveučilišta Damiru Borasu izmiče tlo pod nogama. Uoči sjednice Sveučilišnog savjeta, a zatim i Senata početkom idućeg tjedna, panično je sazvao sastanak s predsjednikom Studentskog zbora Mihovilom Miokovićem. Sastat će se ujutro u 9 sati.

Damir Boras i Mihovil Mioković (slijeva nadesno)
Foto i obrada: privatna arhiva | srednja.hr

Sve se više steže oko zagrebačkog rektora Damira Borasa, a po prvi puta u njegovu mandatu pritisci stižu baš sa svih strana. Sutra se održava sjednica Sveučilišnog savjeta, tijela koje nadzire zakonitost rada zagrebačkog sveučilišta, a u utorak se sprema možda najvažnija sjednica Senata u povijesti. Kako je prvi objavio Telegram, danas je rektor panično sazvao sastanak s predsjednikom Studentskog zbora Mihovilom Miokovićem.

‘Pretpostavljam da ćemo se dotaknuti Savjeta’

Kako nam je i sam potvrdio Mioković, sastanak će se održati sutra u 9 ujutro. Otkrio nam je i svoje pretpostavke o tome što će biti tema razgovora. Kaže da se početkom tjedna sastao s rektorom pa ga je tom prilikom pitao da nešto rasprave o Borongajskom kampusu. Rektor mu je tada, sjeća se, rekao da se strpi do petka.

– Pretpostavljam da je to to. Osim toga, pretpostavljam i da ćemo se dotaknuti i teme Sveučilišnog savjeta, kratko nam je rekao Mioković.

Na sastanak je, kako nam kaže, pozvan samo on, dok drugi članovi Studentskog zbora, kao ni studentski predstavnici u Senatu nisu.

Izdvojeni članak
senat sveučilište u zagrebu

Pitali smo studente u Senatu hoće li glasati za smjenu Borasa: Teško je prepričati njihove odgovore

Indikativan tajming

Nekoliko je elemenata u ovoj priči dosta indikativno. Prvo, rektor Boras poziva predsjednika Studentskog zbora Miokovića na sastanak nekoliko sati nakon što smo objavili tekst s izjavama studentskih predstavnika u Senatu. Podsjetimo, studentske smo predstavnike pitali što misle o inicijativi za Borasov opoziv te, ako to pitanje razrješenja rektora dođe na dnevni red, kako će glasati.

Osim toga, indikativan je i tajming sastanka. Rektor Boras se s Miokovićem sastaje par sati prije nego što će to učiniti Sveučilišni savjet, na čijim sjednicama prisustvuje i sam rektor, bez prava glasa. Više o konkretnim ovlastima i nadležnosti Sveučilišnog savjeta pročitajte u ovom tekstu.

‘Nadam se da će sve izići na vidjelo’

Mioković je novinarki Telegrama u vezi rastućeg broja prijava za seksualno uznemiravanje da “s gađenjem gleda općenito na sve te događaje koji su se sada dogodili” te da se oštro protivi te poziva institucije da provedu istragu. Ako se utvrdi da je Borasov nagrađeni emeritus zaista seksualno uznemiravao studentice, istaknuo je, Studentski će zbor tražiti da mu se oduzme počasno zvanje.

– Rekao sam općenito rektoru, jedan na jedan, da je po meni trebao bolje reagirati u tom slučaju i da je trebao dati da se to pomnije sve istraži i rekao sam isto za skidanje zvanja. I on je rekao “normalno “. On se i složio sa mnom jer će to sigurno Studentski zbor zahtijevati od rektora i Senata. Da se to stavi na glasanje, rekao je novinarki Telegrama Mioković.

Dodaje i kako se nada da će sada sve “izići na vidjelo i da će se oprati više ta ljaga”.

– Kad god se nešto nastoji napraviti, prvo je bila korona pa onda potres pa sad ovo pa sad ono. Za neke ključne stvari i kapitalne projekte mislim da nikad ne bi trebalo biti izlika i zato se uvijek fokusiram na to, a više-manje ne ulazim u tu polemiku oko svega, zaključio je