Pretraga

Pitali smo studente u Senatu hoće li glasati za smjenu Borasa: Teško je prepričati njihove odgovore

A- A+

Borasu se opasno trese fotelja, a tridesetak članova Senata spremno je dati svoj glas za njegovo razrješenje. U jeku tih zbivanja kontaktirali smo studentske predstavnike u Senatu te ih upitali što oni misle o inicijativi za opoziv rektora te kako će glasati ako razrješenje dođe na dnevni red. Njihovi odgovori su dosta zanimljivi.

Senat Sveučilišta u Zagrebu | Foto: unizg.hr

Senat zagrebačkog sveučilišta broji 70 članova, a od toga su 12 studentski predstavnici. Sedam ih je s preddiplomskih i diplomskih studija, jedan predstavnik Studentskog zbora i četvero poslijediplomaca.

Poklopio nam slušalicu

Uspjeli smo doći do telefonskih brojeva njih desetero. Prvi smo ih put kontaktirali jučer poslijepodne. Javila su nam se samo trojica. Ivan Staneković, studentski predstavnik u Senatu koji dolazi s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta jedan je od njih koji je na naš poziv podigao slušalicu, no ne zadugo. Na naše pitanje što misli o inicijativi za opoziv rektora Damira Boras i hoće li ju podržati samo je kratko rekao da “nije upoznat s tim”, zahvalio se i prije nego što mu je naš novinar uspio postaviti potpitanje – prekinuo poziv.

Osim njega, javio nam se i Marin Boban s Medicinskog fakulteta rekao nam je kako službeno nije upoznat s inicijativom za pokretanje opoziva rektora, već da je o tome samo čitao u medijima. Pitali smo ga kako će glasati ako na dnevni red dođe točka o razrješenju Borasa.

– Ne mogu ti o tome ništa reći, ako dođe do toga, onda ću sigurno imati mišljenje o tome, rekao nam je Boban.

Među prvima je odgovor na naša pitanja poslao i predsjednik Studentskog zbora Mihovil Mioković koji je rekao da nije razmišljao o opozivu rektora.

– Trenutno sam u rokovima, a pored fakultetskih obveza sam fokusiran isključivo na projekte Studentskog zbora. Vidio sam tu informaciju koja kola u medijima i volio bih vidjeti imena tih 30 dekana kao što pišu mediji, poručio je Mioković.

Izdvojeni članak
damir boras

Kraj rektora Borasa? Trideset senatora spremno glasati za smjenu: ‘Očekujemo skupiti 36 do ponedjeljka’

‘Glasat ću po savjesti’

Jutros smo ponovili pozive prema studentskim predstavnicima u Senatu, no javio nam se samo Luka Pacek, studentski predstavnik u Senatu koji dolazi s Akademije likovnih umjetnosti. I on je, kaže, iz medija saznao da tridesetak senatora želi smijeniti Borasa.

– Nitko me nije kontaktirao. Ako do dođe do toga, ja ću glasati po svojoj savjesti, rekao nam je Pacek.

Nakon neuspješnih poziva preostalim predstavnicima smo poslali poruke te pojasnili kako ćemo, s njihovim izjavama ili bez njih, danas objaviti tekst. Nakon toga nekoliko je studentskih predstavnika odlučilo odgovoriti na naša pitanja. Među njima i dvije predstavnice. Bruna Bandula sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta rekla nam je da je tek jučer čula za inicijativu.

– Tek se konzultiram s kolegama na svom fakultetu budući da ih zastupam. Htjela bih naglasiti da mi je iskreno žao što studenti već dulje od godinu dana svjedoče sukobu u akademskoj zajednici te što je upravo to jedina tema kojoj se pridaje sva energija i pažnja. Mi studenti se trudimo, prilagođavamo novonastalim okolnostima i iskreno smo razočarani jer se osjećamo kao da su nas svi zaboravili, rekla je Bandula.

Javila se i Josipa Smoljo s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Kaže nam da osim onoga što je pročitala u medijima, ne zna ništa više o inicijativi za razrješenje rektora jer ju o tome nitko nije obavijestio.

– Ne mogu reći da sam detaljno upoznata niti je mogu komentirati. Ako do toga dođe, glasat ću po svojoj savjesti, u poruci je istaknula Smoljo.

‘Baterija mi je na 1 posto’

Josipa Perišu s Filozofskog fakulteta, također studentskog predstavnika u Senatu, dobili smo još jučer. No, kako nam je rekao, bio je na poslu, a i baterija na mobitelu je bila na 1 posto. Dogovorili smo se čuti kasnije, no na naše pozive jutros opet nije odgovarao. Doduše, na našu poruku je nekoliko minuta nakon slanja stigla njegova izjava.

– O inicijativi ne mogu reći da sam upoznat s njom kad ju nisam, kao član Senata, dobio na mail ili nekim drugim putem da se mogu očitovati o istoj, osim čitanja medijskih napisa zadnjih dana. Ako i kada dođe inicijativa, na dnevni red Senata, glasovat ću prema savjesti, istaknuo je Periša.

Na naše pozive i poruke nije odgovorilo troje studentskih predstavnika u Senatu; to su Marija Barić Đurđević, studentica Hrvatskih studija, doktorski student Ekonomskog fakulteta Ivan Perkov te doktorski student Hrvatskih studija Josip Papak. Još valja spomenuti i dvojicu poslijediplomskih predstavnika čije brojeve nismo uspjeli dobiti pa ih shodno tomu nismo ni kontaktirali; radi se o Marku Mimici s Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Anti Miličeviću sa Stomatološkog fakulteta.

Izdvojeni članak

Borasova uprava u rektoratu se raspada: Prorektorica dala neopozivu ostavku, pričali smo s njom

Što znači ‘glasati po savjesti’?

Primijetimo kako nam je nekoliko studentskih predstavnika dalo gotovo pa isti odgovor. Upitani kako će glasati ako razrješenje rektora dođe na dnevni red rekli su da će “glasati po savjesti”. No, što iz njihovih odgovora uopće možemo zaključiti? Savjest je jedno od vrućih teoloških i filozofskih pitanja, a tom su pojmu unutar svojeg opusa posebno mjesto posvetili i filozofi poput Immanuela Kanta i Johna Lockea. Neki su držali da je savjest posebna vrsta moralne sposobnosti, neki su je držali proizvodom društva i odgoja.

Bilo kako bilo, pod pojmom savjest danas podrazumijevamo nekakav glas iznutra, osobito prisutan kod moralnih dilema ili situacija kada su naši postupci, u ovoj ili onoj mjeri, u neskladu s društveno prihvaćenim moralnim vrijednostima. Ako je to ta savjest po kojoj će glasati studentski predstavnici, možda je upravo potaknuta zataškavanjem prijava za seksualno uznemiravanje, cijepljenjem preko reda ili spornim te potencijalno nezakonitim produljenjima ugovora o radu.

Sjednica Senata zagrebačkog sveučilišta održava se u utorak 16. veljače. Izgledno je da bi se na dnevnom redu mogla naći, ako ne sam opoziv rektora, onda barem rasprava o odgovornosti rektorata. Tada ćemo konačno vidjeti što znači to mistično studentsko glasanje prema svojoj savjesti.