Pretraga

Boras zadnji put kao rektor dijelio doktorske diplome: U govoru se, naravno, dotaknuo autonomije sveučilišta

A- A+

Rektor Damir Boras promovirao je 310 novih doktorica i doktora znanosti i umjetnosti. Posljednje su to doktorske promocije koje vodi kao rektor. Mandat mu je pri samom kraju, a za nekoliko će ga tjedana naslijediti Stjepan Lakušić. Iskreno je čestitao svim doktorima, njihovim mentorima i obiteljima, no u govoru nije zaboravio spomenuti financiranje zagrebačkog sveučilišta i sveučilišnu autonomiju.

promocija doktori znanosti

Promocija doktorica i doktora znanosti i umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Sveučilište u Zagrebu jučer je promoviralo 310 doktorica i doktora znanosti i umjetnosti. Održane su dvije svečane promocije, ujutro i poslijepodne, a ovoj potonjoj prisustvovali su i novinari portala srednja.hr.

Izdvojeni članak
damir boras

Damir Boras bio je rektor punih osam godina: Ovo su sve njegove afere i skandali

‘Današnja promocija potvrda je izvrsnosti našega sveučilišta’

Program je bio očekivano svečan. Nakon pozdrava dekanima, prorektorima i rektoru, intoniranja je himna, a zatim je rektor na odlasku Damir Boras okupljene pozdravio kratkim govorom. Prvenstveno je iskreno čestitao, kako je rekao, kolegicama i kolegama s doktoratom znanosti, njihovim mentorima i obiteljima. Posebno se osvrnuo na izazove pandemije, koja je diktirala potpuno nov način komuniciranja, učenja i istraživačkog rada.

– Najiskrenije vam želim čestitati na ovom uspjehu koji predstavlja i veliki uspjeh našega sveučilišta. Današnja promocija potvrda je izvrsnosti našega sveučilišta koje neprekinuto djeluje već 353. godinu od svojega utemeljenja 1669. godine, kazao je Boras.

Pandemija i potresi koji su pogodili unutrašnjost države svakog su pojedinca, ali i društvo u cjelini, istaknuo je, suočili su se s mnogim kušnjama.

– Ipak, u tom teškom i izazovnom vremenu, a suočeno već dulje vrijeme s izrazito lošim financiranjem, naše je sveučilište koje je po izvrsnosti ponovno među 500 najboljih sveučilišta svijeta, ponovno pokazalo snagu i odlučnost da i dalje bude perjanica znanosti i visokoga obrazovanja, kulture i umjetnosti, transfera tehnologije i znanja, društvenih djelatnosti te čuvar nacionalnoga identiteta i hrvatskoga jezika i, posebno, čuvar europskih vrijednosti, ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj regiji, govorio je Boras.

Kao takvo zagrebačko će sveučilišta, naglasio je, ostati stožerna ustanova hrvatskoga naroda, društva i države. I ne samo to, već i ‘trajna uzdanica svih naših hrvatskih domovina’.

Izdvojeni članak
sveučilište u zagrebu, zgrada rektorat

Sveučilište izdalo knjigu od 729 stranica koja kritizira Fuchsov zakon: Ne odgovaraju koliko je koštala

Sveučilišna autonomija, tolerancija, ljubav prema domovini…

Taj položaj zagrebačko sveučilište može prije svega zahvaliti, podsjetio je Boras, temeljnoj odrednici djelovanja svakoga sveučilišta – sveučilišnoj autonomiji.

– Zbog autonomije je Sveučilište u Zagrebu ostvario kontinuitet i ostalo najbolje hrvatsko sveučilište i jedno od najboljih sveučilišta u okružju. Iako su se pritisci na sveučilišnu autonomiju u raznim oblicima pojavljivali tijelom cijele njegove povijesti, a s pokušajima ograničavanja sveučilišne autonomije koju posebno štiti i Ustav, suočavamo se i danas. Sveučilište u Zagrebu je ipak, uvijek, imalo snage i društvene svijesti, a imat će i ubuduće, da i u najtežim okolnostima ostane svjetionik slobode, znanja, zajedništva, tolerancije i ljubavi prema domovini, rekao je jučer Boras u zagrebačkom HNK-u.

Zagrebačko je sveučilište, podcrtao je, ustrojeno kao javno i univerzalno koje sveobuhvatno pokriva širok raspon znanstvenih i umjetničkih područja, istraživanja i nastave, prepoznatljivo je po svojoj ulozi čuvanja tradicije humboldtskoga sveučilišta.

– Ta tradicija se usredotočuje prvenstveno na opće doprinose društvu, posebno u našoj državi koja naglašava da je socijalna i koja mora osigurati da svaki mladi čovjek, državljanin Republike Hrvatske mora imati jednaku priliku da završi najbolje moguće visoko obrazovanje. Sve to stvara produktivno okružje u kojem se potiču kreativnost i spontanost i omogućuje nesputani intelektualni samorazvoj i nastavnika i studenata, podcrtao je rektor kojemu je ovo posljednja doktorska promocija, budući da se nalazi u samoj završnici svojeg posljednjeg mandata.

‘Oni koji izlažu suprotna mišljenja ne postaju neprijatelji’

Doktorsko obrazovanje teži stvaranju samostalnih i kreativnih osoba, dalje je u govoru naglasio rektor Boras, koje imaju izraženu sposobnost kritičkog razmišljanja, samostalnog zaključivanja, objektivnog i uravnoteženog razmatranja svih teorijskih problema. I ne samo to, već potiče i stvaranje umijeća ‘obzirnoga, nepristranoga, dostojanstvenoga razmatranja o suprotnim i suprotstavljenim mišljenjima’.

– Pritom oni koji izlažu suprotna mišljenja ne postaju neprijatelji već ostaju zanimljivi sugovornici. Isto tako to je sposobnost da se nova znanja i umijeća uspješno primijene na opću dobrobit svoje zajednice i čovječanstva u cjelini, kazao je Boras, koji će sigurno ostati upamćen kao jedini rektor koji je tužio vlastitog studenta zbog izjave koju je ovaj dao u medijima, ali i kao rektor koji je, sa suradnicima, nerijetko tužio i medije.

Na koncu uvodne riječi rektor na odlasku kazao je da je ‘ponosan, sretan i zahvalan’ što je imao priliku voditi zagrebačko sveučilište kao stožernu ustanovu hrvatskoga naroda koje, među ostalim, i po broju promoviranih doktora, pokazuje svoju snagu i kvalitetu.

Izdvojeni članak
radovan fuchs

Fuchsov zakon na prvom je čitanju u Saboru: Ovo su 4 stvari koje o tome trebate znati

Novoizabrani rektor također spomenuo autonomiju

Najveći dio promocije pripao je doktorima i doktoricama znanosti i umjetnosti. Svatko od njih pozvan je na pozornicu gdje je, uz čestitke prorektora, fakultetskog dekana i rektora, dobio medalju i tuljak s diplomom. Nakon svečane dodjele, a prije intoniranja akademske himne Gaudeamus i de facto završetka programa, rektor je pozvan da održi završnu riječ.

Kako su mu ovo posljednje doktorske promocije koje vodi kao rektor, a za svega dvadeset dana naslijedit će ga novoizabrani rektor Stjepan Lakušić, upravo je njega pozvao da pozdravi prisutne i kaže nekoliko riječi. Zahvalio je rektoru na lijepim riječima pa se onda osvrnuo i na nadolazeći period u kojem će se, po njegovu mišljenju, najviše propitkivati sveučilišna autonomija. Treba progovarati o važnim temama, mišljenja je novoizabrani rektor, glasno govoriti o onome što treba mijenjati jer akademija tako čuva struke koje obrazuje.

– Naravno, čuva i čovjeka i dostojanstvo i, također, društvo u cjelini. Ono što moramo ovdje istaknuti više puta to je Sveučilište u Zagrebu kao najveće sveučilište u Hrvatskoj. Ono je generator razvoja Republike Hrvatske, ne samo grada u kojem djeluje, već i cijele države, i to je snažan glas koji ide u smjeru razvitka. Ne samo da smo promovirali ljude koji su završili naše poslijediplomske studije, mi smo promovirali budućnost Hrvatske, i upravo ono što je zadaća Sveučilišta, stvaranje i donošenje novih znanja. Stvaramo potencijal da bi ova država bila uspješna. Hvala vam na dolasku, kazao je novoizabrani rektor.