Pretraga

Borasu ovo nije prvi put: Nabrojali smo 5 incidenata u kojima se neprimjereno odnosio prema ženama

A- A+

Seksistički ispad rektora prema kadetkinji nije izolirani slučaj, već jedan u nizu incidenata u kojima se neprimjereno ponio prema ženama. Od nošenja kišobrana, preko omalovažavanja novinarke pa sve do napomene studenticama da ne zaborave imati djecu. Ne treba zamjeriti nikom tko se iščuđuje na rektorove riječi, ali nama koji smo upućeni u njegov lik i djelo ovaj ispad može biti sramotan, odvratan, ljigav, no, nažalost, ne i iznenađujuć.

Damir Boras, rektor zagrebačkog sveučilišta
foto: srednja.hr

Ne treba zamjeriti ljudima koji se čude seksističkim ispadima rektora Damira Borasa. No, svakome tko je imalo upućen u zbivanja u akademskoj zajednici jasno je da je takav ispad odvratan, ljigav, za svaku osudu, ali kad dolazi iz rektorovih usta – ne baš iznenađujuć. Jer mu nije prvi, a nažalost, vjerojatno ni zadnji put da se ponio na sličan način.

Savjetnica mu nosila kišobran

Ne zaboravimo scenu s proljeća 2017. godine kada su kamere tadašnje Hrvatske uživo, ukinute emisije Maje Sever na HRT-u, uhvatile rektora Borasa i javnosti nepoznatu ženu kako hoda uz njega i – nosi mu kišobran. Poslije se ispostavilo da se radi o profesorici Sandri Kramar, njegovoj savjetnici, a rektoru se, izgleda, ni najmanje problematičnim nije učinilo da mu žena, pritom profesorica i savjetnica nosi kišobran. Već su tada mediji i istaknuti pojedinci napominjali kako je takvo ponašanje problematično jer, znate, totalno afirmira sliku da su žene, neovisno o tome jesu li profesorice, znanstvenice, astronautkinje, podređene muškarcu kao sluškinje. Tada nitko nije ni slutio da je ovo tek najava njegova dosta neprimjerenog odnosa prema ženama.

Novinarku nazvao ‘nezavršenom studenticom’

Sjetimo se i ljeta 2017. godine kada je rektor, ničim izazvan, na sjednici Senata zagrebačkog sveučilišta tada našu novinarku Doru Kršul prozvao „nezavršenom studenticom u dobi od 27 godina kao osobu koja svojim tobožnjim otkrivanjem afera, Sveučilištu nanosi zlo“. Iste te godine Dora Kršul objavila je analizu Akcijskog plana za provedbu reforme obrazovanja, dokument na 60 stranica koji je de facto srušio sporno vodstvo reforme i za koji je Dora, nepunih godinu kasnije, primila dvostruku nagradu Hrvatskog novinarskog društva. Istraživačku i internetsku novinarku godine, dakle, Boras je nazvao „nezavršenom studenticom u dobi od 27 godina“. Omalovažavajuće? Ma ne, samo vam se čini, sigurno je to rekao kao kompliment, rektor je ipak otvorena osoba, kako kažu njegovi dragi (ili bolje rečeno „baš lijepi“) studenti.

Dobitnicama rektorove nagrade poručio da ne zaborave imati djecu

Mantru o kalokagatiji načelu antičke filozofije o spoju dobroga i lijepoga započeo je davnih dana, a u javnosti je pobudila maha kada je na dodjeli dobitnicima rektorovih nagrada napomenuo da uvijek štuju to načelo i da takvi budu prema svojoj djecu „koju nemojte zaboraviti imati“. Mada se obratio svima, jasno je da su studentice, dobitnice Rektorove nagrade, jedine koje biološki mogu roditi pa su dobile nedvosmislenu poruku – možda ste uspješne i nagrađene, super je to, ali bitno je da budete i majke.

Obrecnuo se i na neudane žene iz dijaspore

Godinu dana nakon, na dodjeli sveučilišnih stipendija za izvrsnost, još jednom hvalevrijednom postignuću, Boras si je opet uzeo za pravo da komentira žene, njihov bračni status i problematizirati to što neke od njih nemaju djecu. Tako je u jednom dijelu rekao da naši stručnjaci idu raditi vani i da su cijenjeni, muškarci se, rekao je vrate, a vrate se i cure, ali „evo, ima ih jako puno, nemojte mi zamjeriti, s 35, 40 godina, neudane i bez djece“, a „ to su stvari na koje treba misliti u životu“.

Tražio najbolju kadetkinju da skine masku jer je lijepa

Posljednji u nizu Borasovih seksističkih ispada dogodio se u ponedjeljak na dodjeli diploma vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman. Kadetkinju, koja je među svim kolegama i kolegicama bila najbolja u generaciji, tražio je da skine zaštitnu masku s lica pa komentirao njezin izgled. Novinarima je rekao, „evo slikajte ovu našu lijepu kadetkinju, ne samo pametnu nego i lijepu“. Kolegama kadetima koji su stajali pokraj nje nije rekao ništa slično, a čak i kada su ga pitali, samo je rekao da su svi sposobni.

damir boras
Share via
Copy link
Powered by Social Snap