Pretraga

Bosanska liječnica sa sumnjivom diplomom mora se očitovati Senatu: Najsporniji ispiti s faksa u Zagrebu

A- A+

Sebija Izetbegović, poznata bosanska liječnica sa sumnjivom diplomom, senatorima Sveučilišta u Sarajevu mora dostaviti svu dokumentaciju koja joj nedostaje. Konkretno, mora predati diplomu poslijediplomskog studija, dokumentaciju o priznatim i položenim ispitima i pisano se očitovati o okolnostima priznavanja koje su se ranije pokazale dubioznima. Napomenimo, mediji i inspekcija najviše su sporili dio ispita koji je 1993. ova poznata liječnica navodno položila na Medicinskom fakultetu u Zagrebu prije no što se prebacila u Sarajevo.

sebija izetbegović

Sebija Izetbegović morat će dokazati da je upisala studij i položila dio ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu
Foto: Youtube screenshot Hayat Media BiH | srednja.hr

Već neko vrijeme regionalni mediji pišu o Sebiji Izetbegović, poznatoj liječnici i supruzi bivšeg člana predsjedništva Bosne i Hercegovine. Točnije, o njenoj sumnjivoj diplomi, a sad je ta priča dobila – epilog.

Sporni ispiti navodno položeni u Zagrebu

Izetbegović je, kako smo pisali, 1993. upisala poslijediplomski studija na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a već 1994. prešla je na Sveučilište u Sarajevu. Tamo su joj priznali položene ispite, ona je riješila još dio pa tako dovršila specijalizaciju. No, prošle godine u javnost su dospjeli detalji te sumnjive ‘transakcije’.

Ispiti koje je navodno položila u Zagrebu na faksu u Sarajevu priznati su na temelju komada papira na kojem su rukom bile ispisane ocjene. To je, izgleda, jedino što je Sebija donijela na faks, jer službenu potvrdu da je ispite uistinu položila i da je njen indeks vjerodostojan, Medicinski faks u Zagrebu nije mogao dati. Nemaju dokumentaciju koja to potvrđuje, kako je poručio bivši dekan Marijan Klarica.

Problem je nastao i u registru Medicinskog faksa u Sarajevu gdje je dobila upisni broj 836. Problem je što pod tim brojem već djeluje drugi liječnik. Kada je inspekcija sve krenula češljati, sarajevski se faks pravdao da je do toga vjerojatno došlo jer su neuredno vodili knjige. No, sve je, zbog velikog pritiska javnosti i inspekcije, ipak završilo na dnevnom redu sjednice Senata Sveučilišta u Sarajevu.

Izdvojeni članak
sebija izetbegović, crvena pozadina

Poznata liječnica iz BiH ima sumnjivu diplomu, studirala je i u Zagrebu: Ovo su 3 stvari koje znamo o slučaju

Dobila je 30 dana za dostavu dokumentacije

Senatori su se sastali jučer, 18. siječnja, pa Sebiji Izetbegović dali 30 dana da dostavi dokumentaciju koja joj nedostaje. Konkretno, kako piše bosanskohercegovački portal Raport, poznata liječnica mora dostaviti pisano očitovanje na okolnosti provjere vjerodostojnosti njenih isprava, vezano za poslijediplomski studij u Sarajevu. Usto, mora dostaviti diplomu poslijediplomskog studija iz Sarajeva te uvjerenje o položenim ispitima na tom studiju.

Možda najbitnije u cijeloj priči, mora dostaviti uvjerenje o položenim ispitima, započetim godinama ili semestrima na poslijediplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu te odluku o provedenom postupku priznavanja tih ispita na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. To je, podsjetimo, dio koji su mediji na temelju nalaza inspekcija prošle godine najviše osporavali.

Kada jednom dostavi ovu dokumentaciju Senat sarajevskog sveučilišta formirat će novu komisiju. Ta će komisija imati jedan jedini zadatak – ispitati sve dokumente vezano uz poslijediplomsko obrazovanje Sebije Izetbegović, uključujući i papire koje je prikupila Kantonalna inspekcija, piše Raport. Nakon objave ovog teksta upit smo poslali i Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Pitali smo ih je li ih doktorica Izetbegović već zatražila neku dokumentaciju i što joj taj faks uopće može izdati. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.