Pretraga

Poznata liječnica iz BiH ima sumnjivu diplomu, studirala je i u Zagrebu: Ovo su 3 stvari koje znamo o slučaju

A- A+

Poznata liječnica iz BiH, supruga bivšeg člana predsjedništva, Sebija Izetbegović ima dosta sumnjivu diplomu. Studirala je i na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a onda su joj, na temelju rukom napisane bilješke, priznati ocjene iz deset predmeta na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Upitan je i upisni broj pa bosanskohercegovački mediji u pitanje dovode njeno obrazovanje i diplomu. Saželi smo slučaj u 3 ključne točke.

sebija izetbegović

Sebija Izetbegović, čelnica Kliničkog centra i profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu
Foto: Youtube screenshot Hayat Media BiH | Unsplash

Sebija Izetbegović, supruga bivšeg člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i članica Skupštine Kantona Sarajeva, posljednjih godinu i pol dana vruće je tema u regionalnim medijima. Preciznije, svima je zanimljiva njena diploma. Ova bosanskohercegovačka liječnica na dosta je dubiozan način odradila poslijediplomski studij. Detalji njenog sumnjivog akademskog puta krenuli su curiti u javnost još na proljeće prošle godine, a priča je dobila epilog prije nekoliko dana kad je stigao nalaz inspekcije. Ovo su 3 stvari koje znamo o njenom slučaju.

Izdvojeni članak
ante bačić baćo

Priča o HDZ-ovcu Baći koji je, izgleda, nezakonito upisao ratnu školu je nadrealna: Evo je u 4 točke

Priznali joj ocjene napisane na komadu papira

Sebija Izetbegović se tijekom akademske godine 1992./1993. upisuje na poslijediplomski studij Ultrasound in clinical medicine pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu. U ožujku 1993. dobiva i službeni indeks. Tamo studira neko vrijeme, no već iduće, 1994. godine odlazi na Medicinski fakultet u Sarajevu. Precizno, od njih traži da joj omoguće polaganje četiri posljednja ispita na poslijediplomskom studiju jer je ostalih deset navodno položila u  Zagrebu.

Pritom, piše novinska agencija Patria, prilaže i – pazite sad – komad papira na kojem su rukom ispisane ocjene za kolegije koji su, kao, položeni u Zagrebu. Na tom je papiru pečat Medicinskog faksa u Sarajevu, ali ne i u Zagrebu, što baš i nema smisla. Bivši dekan zagrebačke medicine Marijan Klarica u lipnju je 2021. dekanu Medicinskog faksa u Sarajevu potvrdio da je Izetbegović upisana na studij, no da ne postoje dokumenti temeljem kojih bi potvrdili vjerodostojnost njenog indeksa ili izdati uvjerenje o položenim ispitima.

U kratkim crtama, Sebija Izetbegović upisala je studij u Zagrebu, no nije ga nikada završila, niti na faksu postoji dokaz kojim bi potvrdio da je uistinu položila deset predmeta koje je u Sarajevu tražila da joj priznaju.

Pod njenim brojem već je upisan drugi liječnik

Još jedan podatak koji baca sumnju na vjerodostojnost akademskog puta Sebije Izetbegović odnosi se na njen upisni broj na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Ona je tamo upisana pod brojem 836, također napisanog olovkom, pod kojim se već nalazi drugi liječnik čije je obrazovanje, piše Raport, čisto.

Broj koji bi joj mogao pripasti po godini u kojoj je upisana, ne pripada joj. Amina Valjevac, dekanica Medicinskog fakulteta u Sarajevu, cijelu je dubiozu svela na to da su se na faksu knjige, očito, vodile neuredno pa je došlo do greške kod upisnog govora dr. Izetbegović.

Izdvojeni članak
vice mihanović sveučilište u osijeku

Osječki studij na kojem je doktorirao Vice Mihanović se ukida, dekan: ‘Ispričavam se’

Mediji dovode cijelu specijalizaciju u pitanje

Bosanskohercegovački mediji zbog navedenih nepravilnosti i nelogičnosti počinju dovoditi u pitanje cijelo obrazovanje direktorice Kliničkog centra i redovite profesorice Medicinskog faksa u Sarajevu. Ako je upitan status deset priznatih ocjena, preslika indeksa pa i upisni broj na sarajevskom studiju, moguće je upitan i cijeli poslijediplomski studij.

Službenici faksa pokušavaju se izvući i zaobići razgovor o ovoj temi, no do 10. prosinca morat će Senatu, temeljnom upravljačkom tijelu Sveučilišta u Sarajevu, dostaviti očitovanje o spornom poslijediplomskom studiju dr. Izetbegović.