Pretraga

Čak 47 hrvatskih znanstvenika među 2% najutjecajnijih na svijetu: Provjerite je li vaš profesor među njima

A- A+

Ovih dana na web stranicama nekoliko većih fakulteta mogli ste naići na vijest o tome kako su se njihovi profesori našli među dva posto najutjecajnijih na svijetu. Na tom popisu našlo se čak 47 hrvatskih znanstvenika, od čega je većina njih sa Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: Pixabay

Sa Sveučilišta u Zagrebu priopćili su kako je istraživačka grupa sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD), pod vodstvom profesora Johna Ioannidisa, nedavno objavila studiju o znanstvenoj citiranosti.

Na listi 47 hrvatskih znanstvenika

Ona rangira oko 160.000 najcitiranijih svjetskih znanstvenika u svim disciplinama i obuhvaća najcitiranijih 2 % svjetskih znanstvenika u pojedinim granama znanosti.

– Na listi najutjecajnijih znanstvenika u svijetu za cjelokupnu znanstvenu karijeru nalazi se 47 hrvatskih znanstvenika, od kojih su 23 sa Sveučilišta u Zagrebu: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije (Sanja Martinez i Mirjana Metikoš-Huković), Farmaceutsko-biokemijski fakultet (Gordan Lauc, Ana Marija Domijan, Ivan Kosalec), Geodetski fakultet (Bojan Vršnak), Prirodoslovno-matematički fakultet (Nada Oršolić, Dario Vretenar, Andrej Dujella), Fakultet elektrotehnike i računarstva (Hrvoje Pandžić, Sven Lončarić, Damir Žarko), Medicinski fakultet (Željko Reiner, Ivica Kostović, Iva Hojsak, Ana Maria Šimundić, Velimir Altabas), Prehrambeno-biotehnološki fakultet (Anet Režek Jambrak, Predrag Putnik, Marina Cvjetko Bubalo), Kineziološki fakultet (Goran Marković), Fakultet strojarstva i brodogradnje (Hrvoje Jasak, Neven Duić), priopćeno je sa sveučilišta u Zagrebu.

Najviše znanstvenika dolazi s dva najveća sveučilišta i dva instituta

I dok 48,94% od ukupnog broja hrvatskih znanstvenika na ovoj listi dolazi sa Sveučilišta u Zagrebu, njih 17,02% je s drugog najvećeg, Sveučilišta u Splitu. Sa Sveučilišta u Rijeci dolazi 8,51% najcitiranijih hrvatskih znanstvenika, a po 4,26% ih je s Instituta Ruđer Bošković i Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Kompletnu listu 47 hrvatskih  znanstvenika koji se nalaze u 2% najutjecajnijih na svijetu možete vidjeti OVDJE.

Sa zagrebačkog sveučilišta pojašnjavaju kako se studija se koristila podatcima iz Scopus baze koja mjeri utjecaj znanstvenika do kraja 2019. godine.

– Studija koja klasificira znanstvenike u 22 polja i 176 grana analizirala je citate u razdoblju 1996. – 2019. i temeljena je na složenom modelu koji koristi šest standardiziranih metrika znanstvene produktivnosti. Studija je objavila dvije liste: listu najutjecajnijih znanstvenika za cjelokupnu znanstvenu karijeru i listu najutjecajnijih znanstvenika za 2019. godinu, poručuju sa Sveučilišta u Zagrebu.

Čitav rad, kojeg je do sada pregledalo preko pola milijuna ljudi, dostupan je na linku.