Pretraga

Na čijoj je strani Studentski zbor Sveučilišta? Ovako se sigurno ne brane prava svog kolege kojeg je rektor tužio

A- A+

U gotovo svim medijima danas je osvanula vijest kako je Sveučilište u Zagrebu tužilo studenta Hrvatskih studija, Luku Kovača. Sveučilište zastupano po rektoru Borasu Kovača tuži zbog izjave koju je dao Hini, kada je nakon provale u prostorije studentske udruge izrazio sumnju da se iza toga krije pritisak uprave HS-a na udruge. Reagirali su na to mnogi profesori, bivši rektor i ministrica, a poprilično sramotnim priopćenjem i Studentski zbor Sveučilišta, koji se ni na koji način nije zauzeo za zaštitu prava studenta kojega predstavlja.

Studentski zbor i rektor Damir Boras; foto: službena Facebook stranica SZ UNIZg

I dok iz akademske zajednice stižu žustre osude na tužbu koju je protiv svoga studenta pokrenulo Sveučilište u Zagrebu zastupano po rektoru Borasu, sveučilišni Studentski zbor na pitanja novinara o slučaju ne odgovara. Uputili su javnosti tek 20-ak sati otkada se vijest pojavila, kratko i vrlo diplomatsko priopćenje bez izražavanja ikakvog stava o problemu.

Izdvojeni članak
damir boras facepalm

Rektore, je li bilo dosta? Boras podigao tužbu protiv studenta, profesori Sveučilišta zgroženi

– Jako nam je žao što je došlo do ove situacije i atmosfere koja dovodi do toga da se izgovaraju teške riječi, posebice jer se Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu oduvijek zalaže za dijalog unutar akademske zajednice. Sigurni smo da se ni Uprava nije lako odlučila za ovaj vrlo nepopularan čin te se nadamo da će Sveučilište nakon razgovora s kolegom odustati od ovog poteza.  U tu smo svrhu već danas organizirali sastanak sa Studentskim zborom Hrvatskih studija i kolegom Kovačem te sa Studentskom pravobraniteljicom Sveučilišta u Zagrebu. Nakon odrađenog sastanka kontaktirat ćemo Sveučilište, i vjerujemo, zajedno, postići dogovor na obostrano zadovoljstvo, stoji u priopćenju Studentskog zbora Sveučilišta.

Predsjedniku zbora Nediljku Jerkoviću prethodno smo poslali upit u kojemu potražujemo njegovo očitovanje, no odgovor još uvijek nismo dobili.

Ovakvo priopćenje Zbora komentirala je tek jedna djevojka, riječima ‘Bolje da niste ništa ni pisali.’

Više o ovoj temi čitajte na sljedećim poveznicama:

Rektore, je li bilo dosta? Boras podigao tužbu protiv studenta, profesori Sveučilišta zgroženi

Bivši rektor Aleksa Bjeliš upozorava da bi studente trebalo štititi, a ne napadati