Pretraga

Pobuna na najproblematičnijem zagrebačkom fakultetu, pisali rektoru: ‘Ovo se do sada nije dogodilo’

A- A+

Dio zaposlenika Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu nezadovoljan je imenovanjem posebnog povjerenstva koje će razgovarati s djelatnicima, a sve kako bi rektor u roku od 45 dana mogao predložiti novog privremenog dekana. Trenutno ovaj fakultet nema nikakvog dekana, njime praktički upravlja rektor Stjepan Lakušić, protiv čije se odluke pojedini zaposlenici bune. Ističu, taj recentni potez nema uporišta ni u zakonu ni aktima Fakulteta i Sveučilišta. Istodobno smatraju i da je njime povrijeđen dignitet zaposlenika i institucije.

Foto: srednja.hr

Fakultet hrvatskih studija, na kojem već dulje vrijeme vlada kriza po pitanju vodstva, sada uopće nema niti pravog, ni privremenog dekana. Mariju Grčeviću prestao je jednogodišnji mandat na mjestu privremenog dekana. Njima praktički, pisali smo ovih dana, upravlja rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, koji može potpisivati samo nužne i potrebne akte za rad fakulteta. Senat mu je dao zadatak da imenuje posebno povjerenstvo koje će razgovarati s djelatnicima Fakulteta hrvatskih studija, a sve kako bi rektor u roku od 45 dana mogao predložiti novog privremenog dekana. Već smo razjasnili da ovakva odredba u Zakonu o visokom obrazovanju – ne postoji.

Pale teške optužbe na račun rektora, sve zbog imenovanja povjerenstva

Sada se protiv nje pobunio i dio zaposlenika Fakulteta hrvatskih studija. Koji sve, ne znamo točno. Naime, u ime svih ‘pobunjenika’ pismo kojim se obraćaju rektoru potpisala je samo jedna osoba – Viktoria Franić Tomić. Riječ je o redovitoj profesorici na Odsjeku za kroatologiju tog fakulteta, članici ranijeg Povjerenstva za provedbu postupka izbora dekana FHS-a. Inače i kroz karijeru bliskoj suradnici kontroverznog hrvatskog povjesničara književnosti Slobodana Prosperova Novaka, što je vidljivo iz njene biografije.

U uvodu pisma koje potpisuje ‘u ime dijela zaposlenika Fakulteta hrvatskih studija’, Franić Tomić navodi kako imenovanje spomenutog povjerenstva i za fakultet i za zaposlene ima ‘obrnute učinke od proklamiranih moralnih načela’.

– Odluka o imenovanju povjerenstva izraz je nekoncilijantnosti, neuvažavanja i nepoštivanja digniteta zaposlenika i institucije Fakulteta hrvatskih studija, izraz je nerazumijevanja problema u kojem se institucija našla i prema našem mišljenju ne služi dobrobiti ni Fakulteta ni Sveučilišta. Fakultet i njegovi djelatnici postali su predmetom neviđenog upravljačkog eksperimenta koji, nažalost, nema uporišta ni u Zakonu ni u aktima Fakulteta i Sveučilišta, nema uporišta u praksi ni u bogatoj tradiciji Sveučilišta. To se, naime, do sada nikada i nigdje nije dogodilo, piše u pismu rektoru.

Izdvojeni članak

Kredibilitet Hrvatskih studija ugrožen, studenti ne reagiraju: Sutra će s tom diplomom tražiti posao

Pobunjeni zaposlenici imaju i dva prijedloga za rektora

Ističe i da su u preambuli odluke o imenovanju taksativno navedene ovlasti rektora, međutim, kako među njima nije mogućnost da rektor predloži imenovanje ovakvog, kako ga naziva ‘para-tijela’. Povjerenstvo, pišu dalje pobunjeni djelatnici, zapravo ima  ‘protupropisnu i nelegitimnu zadaću’, a to je  ‘prejudicirati ishod kandidacijskog postupka u slučaju da se izbor obnašatelja dužnosti dekana prepusti Fakultetskom vijeću’.

– Pored činjenice da Odluka o imenovanju povjerenstva nema uporišta ni u Zakonu ni u aktima Fakulteta, odnosno Sveučilišta, ni u praksi ni tradiciji Sveučilišta, ona je u izreci krajnje nedorečena, te ne sadrži obrazloženje. Kao takva podložna je najrazličitijim manipulacijama. U odluci nije definiran način ni oblik provođenja ‘partnerskih konzultacija s djelatnicima Fakulteta’. Jesu li to djelatnici koji se slučajno zateknu na dvorištu ili tijela Fakulteta, jesu li to kategorije zaposlenika ili svi zaposlenici? Tko saziva konzultativne sastanke, kako se oni vode i što iz njih u formalnom pogledu proizlazi? Imajući u vidu izvedenu argumentaciju, apeliramo na Vas, poštovani Rektore, da u duhu koncilijantnosti, međusobnog uvažavanja i poštovanja te razumijevanja, imajući u vidu dobrobit Sveučilišta i na poseban način dobrobit Fakulteta kao sastavnice Sveučilišta trenutno obustavite djelovanje spornog povjerenstva, navodi se u pismu koje potpisuje Franić Tomić.

U zaključku tog pisma rektoru su ponudili i dva rješenja za ovo krizno stanje. Prvi bi po njima bio da sazove izvanrednu sjednicu fakulteta u proširenom sastavu, na koju bi uz članove Fakultetskog vijeća bili pozvani svi djelatnici u znanstveno-nastavnim zvanjima. Ideja je da njome predsjeda sam rektori i da se na njoj pokrene postupak izbora obnašatelja dužnosti dekana. Drugo rješenje koje predlažu je da na idućoj sjednici Senata rektor podnese prijedlog za imenovanje obnašatelja dužnosti dekana iza kojeg će ‘stajati s punim autoritetom i odgovornošću čelne osobe Sveučilišta’.

Izdvojeni članak

Ovako predstavnik studenata Hrvatskih studija komentira situaciju na faksu: ‘Dug proces koji nije konačan’

Poznat i sastav povjerenstva

Uz pismo rektoru, Franić Tomić medijima je poslala i odluku o sastavu povjerenstva koje će razgovarati s djelatnicima Fakulteta hrvatskih studija. Odluku je potpisao rektor Lakušić. Čine ga trojica prorektora – Tibor Pentek, Tomislav Josip Mlinarić i Dubravko Majetić; zatim glavna tajnica Sveučilišta u Zagrebu Heli Hajdić-Nikolić, Ivan Milotić s Pravnog fakulteta koji je inače predsjednik Odbora za statutarna pitanja Sveučilišta te Josip Šimunović, dekan Katoličko-bogoslovnog fakulteta.

I dok studentski predstavnici na naše upite šalju mlake reakcije oko jedne od najvećih kriza koje su im potresale fakultet, za FHS stigao je ovih dana stigao novi, poprilično težak udarac. Kako smo izvijestili, reakreditacija je pokazala da nisu zadovoljili uvjete u dva od pet ocjenjivanih područja. Zbog toga im prijeti uskraćivanje dopusnice za rad – Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih dalo im je rok od jedne godine da otklone nedostatke u svom radu.

Pismo koje su rektoru uputili pojedini zaposlenici FHS-a, a koje potpisuje Franić-Tomić pročitajte u cijelosti u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.