Pretraga

Čović, koji ima 73, ne želi u mirovinu: Došao na faks i držao predavanje, evo što se dogodilo danas

Ante Čović, nekada moćni zagrebački prorektor sada je umirovljeni profesor filozofije. No, on se s tim očito ne slaže pa je tijekom ovog tjedna došao na Fakultet hrvatskih studija i unatoč tome što tamo više ne radi održao predavanje studentima. To je pokušao i njegov suradnik Mislav Kukoč, ali nije mu pošlo za rukom. Spriječili su ga djelatnici koji mu nisu dali ključeve. Pričali smo s privremenim dekanom faksa Stjepanom Ćosićem, a on nam je otkrio kako je današnji dan, pak, prošao u redu.

ante čović, hrvatski studiji

Foto i obrada: Screenshot | srednja.hr

Ako mislite da je u akademiji uvijek sve pristojno, profesionalno i krajnje uštogljeno, varate se. Pokazuje to i slučaj Fakulteta hrvatskih studija na kojem se ovih dana odvijala baš filmski duhovita scena.

Umirovljeni profesor došao na faks i održao predavanje

Kako piše Telegram, umirovljeni profesor, 73-godišnji bivši prorektor Ante Čović tijekom ovoga je tjedna došao na faks i unatoč tome što tamo više nije zaposlen, održao predavanje nekolicini zbunjenih studenata.

Njegov poznati bliski suradnik, 70-godišnji Mislav Kukoč to je pokušao, no na porti mu nisu dali ključeve predavaonice pa nije uspio u svom naumu. Obojica su propisno obaviješteni da su umirovljeni i da više nisu, po sili novog Zakona o visokom obrazovanju, zaposlenici faksa.

Stjepan Ćosić, privremeni dekan Fakulteta hrvatskih studija, za Telegram kaže kako je nekada moćnom prorektoru Čoviću upućen i zahtjev da vrati ključeve faksa i razduži evidencijsku karticu, no to, navodno, nije učinio. Nakon toga izvisili su upozorenja da se osobama koje ne rade na faksu ne smiju davati ključevi predavaonica.

Izdvojeni članak
Fakultet hrvatskih studija, Hrvatski studiji

Dekan je donio odluku: Troje profesora Hrvatskih studija ide u mirovinu

‘Ne vjerujem da ćemo morati zvati policiju’

Danas je na Fakultetu hrvatskih studija održana i posebna tematska sjednica Fakultetskog vijeća, tijela koje upravlja faksom, na temu umirovljenja dvojice spomenutih profesora i profesorice Mirjane Matijević Sokol. Iako je bilo nekog negodovanja među dijelom profesora, odluku o umirovljenju fakultetski su vijećnici izglasali, kako neslužbeno doznajemo, s tek 6 glasova protiv.

– Sve je prošlo u redu, umirovljeni profesori nisu sudjelovali na vijeću, oni nisu članovi tog tijela. Nadam se da će sve ići svojim tijekom. Mislim da se neće ponoviti ova situacija, da su ljudi dovoljno razumni. Poduzeli smo neke mjere. Predmeti su predani drugim nastavnicima, izdano je upozorenje da se ne daju ključevi, kazao nam je privremeni dekan Stjepan Ćosić.

Sveučilište je otvoreno, stoga je i faks otvoren, napominje nam, i tamo ne želi pozivati policiju. No, ako dođe do incidenta i takvo nešto bude potrebno, kazao nam je, ništa nije isključeno. Premda, još jednom nam napominje u razgovoru, ne vjeruje da će doći do toga.


ČEKA SE ODLUKA SENATA

Fakultet hrvatskih studija već je nekoliko mjeseci u postupku izbora nove dekanice ili dekana. Jedina predloženica koju je podržalo vijeće na faksu je Vlatka Vukelić, profesorica s Odsjeka za povijest. Njena kandidatura sada još treba proći i Senat zagrebačkog sveučilišta. Sljedeća redovna sjednica Senata je zakazana za utorak, 15. studenoga. Ostaje za vidjeti hoće li kandidatura profesorice Vukelić biti stavljena na dnevni red glasanja. Bez toga postupak izbora redovnog dekana na Fakultetu hrvatskih studija ne može se nastaviti.