Pretraga

Dekan je donio odluku: Troje profesora Hrvatskih studija ide u mirovinu

Dvojica profesora i profesorica Fakulteta hrvatskih studija idu u mirovinu. Odluku je donio privremeni dekan Stjepan Ćosić nakon što je Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti stupio na snagu. Novi propisi, podsjetimo, nalažu da profesori nakon navršenih 70 godina više ne mogu raditi na fakultetima, čak i ako ih plaćaju iz svoje blagajne.

Fakultet hrvatskih studija, Hrvatski studiji

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Ante Čović, Mislav Kukoč i Mirjana Matijević Sokol. Imena su to dvojice profesora i profesorice Fakulteta hrvatskih studija, koji će po sili novog Zakona o visokom obrazovanju otići u mirovinu.

‘Nastavak vašeg rada pravno nije moguć’

Odluku o njihovom umirovljenju, u čijem smo posjedu, donio je danas, 28. listopada, privremeni dekan tog faksa Stjepan Ćosić. Svaka od njih sadrži (gotovo) istovjetan dio obrazloženja o prestanku radnog odnosa, koji prenosimo u nastavku.

– Sukladno članku 111. stavku 4. Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti (Narodne novine, br. 119/22) nastavak Vašeg rada pravno nije moguć nakon isteka akademske godine 2021./2022. u kojoj ste navršili 70 godina života te Vam slijedom navedenoga radni odnos po sili zakona prestaje s danom 30. rujna 2022. kao posljednjim danom navedene akademske godine s kojim danom ćete ujedno biti i odjavljeni sa Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, stoji u odluci privremenog dekana Ćosića.

Te odluke dostavljene su spomenutim profesorima i profesorici, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ali i fakultetskim službama za pravne i kadrovske, odnosno financijsko-računovodstvene poslove. Odluka je ovo koju je akademska javnost očekivala još otkako je prije tjedan dana na snagu stupio Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Podsjetimo, o produljenju ugovora dvojici profesora i profesorici srednja.hr je iscrpno izvještavala posljednjih nekoliko godina.

Izdvojeni članak
student u predavaonici na fakultetu

Profesori iznad 70, konačno, idu u mirovinu: Nema više uhljebljivanja i masnih plaća na fakultetima

Spašavali ih od mirovine, ali uzalud…

Čović je prvo kao profesor Filozofskog fakulteta, sukladno posebnoj odluci Ustavnog suda, dobio petogodišnje produljenje do 2019. godine, kada je navršio 70 godina. To ga nije spriječilo da ode na Hrvatske studije i tamo još jednom dobije produljenje u trajanju od dvije godine. Kada je na istom faksu krenuo postupak za novo produljenje, opet u trajanju od dvije godine, država se umiješala. Inspekcija je utvrdila da radi nezakonito, dobio je izvanredni otkaz, koji je ekspresno poništen. No, od veljače 2021. Ministarstvo znanosti skinulo ga je s proračunske plaće i od tada mu je prorektorsku i, u manjem dijelu, profesorsku plaću isplaćivalo Sveučilište u Zagrebu i Fakultet hrvatskih studija. Čović je, napomenimo, u kolovozu proslavio 73. rođendan.

Kukoč je prije pet godina došao na Hrvatske studije sa splitskog Filozofskog fakulteta i u dosta dubioznom postupku dobio produljenje ugovora u trajanju od dvije godine. Inače je poznat kao dugogodišnji suradnik moćnog bivšeg prorektora Čovića, obavljajući važne funkcije pri njegovom Centru izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Nedavno je smijenjen sa svojih pozicija n a Fakultetu hrvatskih studija, a ovom odlukom i, praktično, umirovljen. Kukoč je, naglasimo, u svibnju napunio 70 godina.

Matijević Sokol u znanstvenim krugovima glasi za vrsnu povjesničarku i znanstvenicu, ali je bila poznata i kao profesorica bliska bivšoj upravi zagrebačkog sveučilišta na čelu s Borasom. I njoj su prošle godine na Fakultetu hrvatskih studija izglasali produljenje ugovora, no ovom odlukom, ipak, ide u mirovinu. Profesorica je, istaknimo, u lipnju proslavila svoj 70. rođendan.


Naši tekstovi iz 2021. o produljenju ugovora za troje profesora:

Moćni zagrebački prorektor Ante Čović ostao bez plaće iz državnog proračuna? Ministarstvo ga briše

Doznajemo: Čovićev bliski suradnik, kojemu je uskoro 69, ne želi u mirovinu. Upravo se glasa o produljenju

Rektoru blisku profesoricu spašavaju od mirovine: Njen sin pisao je famozni ‘Lex Boras’