Pretraga

COVID potvrde postaju obvezne za studente PMF-a, testiranje će biti moguće i na fakultetu

A- A+

Među fakultetima koji su donijeli odluku o uvođenju COVID potvrda za studente je i Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. Ondje su potvrde, odnosno negativni test, obavezni nakon Nove godine. Prema uputama koje potpisuje dekan Mirko Planinić, testiranje će za studente biti organizirano i na PMF-u po cijeni od 50 kuna, a korisnicima zajamčene minimalne naknade ono će financirati sam fakultet.

Kompleks PMF-a na zagrebačkoj Šalati | screenshot: Google Maps

Osim na Medicinskom, Filozofskom, Veterinarskom i Kineziološkom fakultetu, negativan test ili COVID potvrde obavezne su od 3. siječnja 2022. i za studente Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Pohađanje nastave je obavezno

Nastava se ondje održava isključivo kontaktno, a osobama koje nemaju COVID potvrdu ili negativan test neće biti dozvoljeni ulazak i boravak u prostorijama fakulteta.

– Pohađanje nastave je obvezno, s tim da student može u tijeku jednog semestra izostati s nastave pojedinog predmeta najviše do 30% vremena s tim da mora ispuniti sve svoje studentske obaveze. Nastavnici će u okviru mogućnosti postavljati prezentacije i druge nastavne materijale na mrežne stranice radi olakšavanja dostupnosti gradiva studentima koji eventualno budu izostajali s nastave, piše u uputama koje potpisuje dekan PMF-a Mirko Planinić.

Testiranje moguće i na PMF-u, faks ga plaća korisnicima zajamčene minimalne naknade

Kao i zaposlenici, i studenti koji se moraju testirati trebaju to činiti dvaput tjedno u ovlaštenim ustanovama. Testiranje od strane ovlaštenog laboratorija bit će omogućeno i u prostorima PMF-a na Horvatovcu i Marulićevom trgu po cijeni od 50 kuna. Prema uputi PMF-a, studenti koji će se ondje testirati trebat će izvršiti prethodnu prijavu putem QR koda koji će biti objavljen na mrežnoj stranici PMF-a.

Studenti, dakle, sami snose troškove testiranja, a izuzetak su studenti korisnici minimalne zajamčene naknade. Njima će troškove testiranja u ovlaštenom laboratoriju koji pruža uslugu testiranja u prostorima PMF-a snositi fakultet izravnim plaćanjem tom laboratoriju.

Izdvojeni članak

COVID potvrde od danas obvezne i za studente KiF-a: Neki ušli bez njih, dekan im pozvao policiju

Mogu se predočiti i drugi dokazi

Treba naglasiti i kako, kao i u drugim slučajevima obveznih COVID potvrda, studenti mogu priložiti neki drugi dokaz:

– da su preboljeli bolest COVID-19 i dijagnoza im je postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 12 mjeseci, dokazuju potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite koju isti izdaje na temelju nalaza brzog antigenskog testa

– da su imali dijagnosticirane COVID bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, proglašavane su takozvanim vjerojatnim slučajem te im bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom, dokazuju potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju unutar 12 mjeseci, a na temelju medicinske dokumentacije

– da im je bolest COVID-19 dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 12 mjeseci, dokazuju potvrdom o preboljenju izdanom od liječnika primarne zdravstvene zaštite ili nalazom PCR testa ne starijim od 12 mjeseci

– da su preboljeli bolest COVID-19, a bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljeni su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 12 mjeseci od primitka prve doze mogu dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju ili nalazom pozitivnog PCR testa i potvrdom o cijepljenju jednom dozom cjepiva protiv bolesti COVID-19 pri čemu je datum cijepljenja unutar 8 mjeseci od preboljenja, a nije prošlo više od 12 mjeseci od cijepljenja.

U odluci je naglašeno i da se ona ne primjenjuje na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili za
dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv COVID-19, a što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Uputu dekana PMF-a u cijelosti možete pročitati u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [845.99 KB]

Pogledajte naš podcast na temu obveznih COVID potvrda: