Pretraga

Da je svaki glas bitan dokazali su na FPZG-u: U gustoj borbi izabran je novi dekan

A- A+

Fakultet političkih znanosti izabrao je novog dekana. Izv. prof. dr. sc. Andrija Henjak svog je protivnika, aktualnog dekana prof. dr. sc. Zorana Kurelića, pobijedio za dlaku. U jednom su trenu bili čak i izjednačeni. Dekana su na FPZG-u teško izabrali i prije dvije godine, iako su tada imali samo jednog kandidata.

foto: srednja.hr, www.ivanklindic.info, FPZG

Posljednjih se dana u javnosti puno govori o izjavi Predsjednika Republike da neće izaći na izbore. Ne ulazeći u to treba li Zoran Milanović glasati ili ne, konstatirat ćemo kako su u četvrtak na Fakultetu političkih znanosti dokazali da je doslovno svaki glas važan.

Ne, nisu napisali novi znanstveni rad. Fakultetsko vijeće FPZG-a danas je biralo dekana. A između aktualnog dekana prof. dr. sc. Zorana Kurelića i njegova ‘izazivača’ izv. prof. dr. sc. Andrije Henjaka povela se gusta borba.

Tri kruga glasovanja

Nakon prvog kruga glasovanja, naime, rezultat je bio izjednačen – 38 članova vijeća glasalo je za Kurelića, 38 za Henjaka, a dvoje ih je bilo neodlučno.

Izdvojeni članak

Veliki intervju dekana FPZG-a: Pričali smo o novom imenu i reformi faksa, ali i o Meghan Markle i Brexitu

Uslijedilo je ponovno glasovanje u kojem je Henjak dobio za samo jedan glas – za njega je glasalo 39 članova Vijeća, za Kurelića 37, a jedan član Vijeća ostao je suzdržan.

No budući da ni u drugom krugu nije dobio natpolovičnu većinu glasova ukupnog broja članova Vijeća čijoj sjednici prisustvuje najmanje dvije trećine članova u znanstveno-nastavnim zvanjima, Henjaku je taj jedan glas viška omogućio samo da uđe u treći krug.

Članovi Vijeća, koje čine predstavnici nastavnika i studenata, tada su glasali za ili protiv njega. S 45 glasova za i 25 protiv Henjak je konačno izabran za novog dekana.

Bez komentara na izbore

Izdvojeni članak

Novosti u Lepušićevoj: Mijenja li Fakultet političkih znanosti ime nakon 55 godina?

Kako komentiraju izbore, pitali smo obojicu kandidata. Izabrani dekan Henjak odgovorio nam je kako je dekan Kurelić dekan još četiri mjeseca te kako, stoga, ne bi bilo korektno s njegove strane bilo što komentirati. Komentar izbora nije nam dao ni dekan na odlasku.

Profesor Kurelić je, podsjetimo, u svom mandatu najavljivao promijeniti ime fakulteta u Fakultet političkih znanosti i novinarstva (FPZiN), ali to nije učinio. Nije ni pokrenuo najavljivani doktorski studij novinarstva.

Zanimljivo je kako je i Kurelić prije dvije godine izabran tijesnom većinom glasova, iako tada nije imao kandidata. Od potrebnih 38 glasova, za Kurelića je 2018. glasovalo 39 članova Vijeća, 23 člana su bila protiv, a dva su glasačka listića bila nevažeća.

Mandat novog dekana započet će u listopadu, a trajat će dvije akademske godine. Inače, profesor Henjak predaje Metode istraživanja, Političku ekonomiju, Politike socijalne države, Metodološki praktikum te kolegij na engleskom jeziku Party Competition and Party Systems in the EU Member States.