Pretraga

Dan prije rođendana preminuo legendarni profesor FER-a, autor sustava ispravi.me

A- A+

Dan prije svog 73. rođendana, preminuo je Šandor Dembitz, umirovljeni profesor zagrebačkog FER-a, najpoznatiji kao autor sustava Hašek – ispravi.me. Od njega se, dirljivom objavom, oprostio i sam Fakultet elektrotehnike i računarstva izrazivši najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima. Informacije o pogrebu, piše u objavi s FER-a, bit će objavljene naknadno.

preminuo profesor Šandor Dembitz, ilustracija sa svijećom

foto: srednja.hr/Canva

U Zagrebu je u nedjelju, 11. veljače 2024. godine, samo dan prije svog 73. rođendana, preminuo Šandor Dembitz, umirovljeni izvanredni profesor i djelatnik Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja FER-a, najpoznatiji kao autor Hrvatskog strojnog provjernika pravopisa Haschecka (Hašek).

– Iskreno mu zahvaljujemo na njegovom vizionarskom doprinosu u razvoju i promociji jezičnih tehnologija, posebno na njegovoj predanosti razvoju usluge strojne provjere pravopisa, koja je značajno unaprijedila pejzaž jezičnih tehnologija hrvatskog jezika, a koja krajem ožujka obilježava 30 godina postojanja. Informacije o pogrebu bit će objavljene naknadno. Velika mu hvala na svemu što je učinio za Fakultet i za Zavod. U ime Uprave FER-a, Zavoda te svih zaposlenika izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima, stoji u objavi Fakulteta elektrotehnike i računarstva, uz njegovu biografiju.

Izdvojeni članak

Autor sustava ispravi.me koji već 25 godina pronalazi pravopisne pogreške: Hrvatski jezik je ugrožen

Profesor Šandor Dembitz ostat će upamćen jer je desetljećima prije odlaska u mirovinu radio na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Ipak, mnogo je poznatiji po onome što je ostavio iza sebe – Hašeku, sustavu koji će ove godine obilježiti 30 godina ispravljanja pravopisnih pogrešaka. U velikom intervjuu iz 2020. godine za srednja.hr, profesor Dembitz ispričao nam je kako je nastao Hašek, tko o njemu brine, no i naglasio da je to samo deset posto onoga što su mogli napraviti da je država pokazala inicijativu.