Pretraga

Učitelj, nastavnik ili profesor: Koga kako nazivati objašnjava profesor s Filozofskog fakulteta

A- A+

Profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Marko Alerić u novom je videozapisu objasnio razliku između učitelja, nastavnika i profesora. Napomenuo je da iako su učitelji svi koji nekog podučavaju, razlika postoji zbog zakonskih okvira. Tako su učitelji oni koji rade u osnovnoj školi, nastavnici oni u srednjoj školi, a profesori su oni zaposleni na fakultetima.

marko alerić

Marko Alerić | foto: YouTube, Canva

Učitelj, nastavnik ili profesor. Tu je ‘jezičnu dilemu’ u svom videozapisu na YouTube kanalu Jezikomat objasnio profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Marko Alerić.

– Učitelj je najjednostavniji i najširi pojam. Svi mi koji učimo nekoga ili ga podučavamo ili podučavamo, svi prenosimo neka znanja i vještine. Ipak, postoji razlika u značenju i upotrebi tih pojmova koja se oslanja na zakonske okvire, započeo je Alerić.

Naveo je da u zakonu jasno piše da oni koji podučavaju u osnovnoj školi jesu učitelji te da pritom razlikujemo učitelje razredne nastave u nižim razrednima osnovne škole i učitelje predmetne nastave u višim razredima osnovne škole.

Izdvojeni članak

Trebamo li na kraju maila napisati lijep ili lijepi pozdrav? Profesor pojasnio što je ispravno

– U osnovnoj školi zanimanje je učitelj. U srednjoj školi po zakonu zanimanje je nastavnik. Kada je netko nastavnik Hrvatskog jezika, to znači da radi u srednjoj školi. Profesori su oni koji su zaposleni na fakultetima. Kada nekoga oslovaljamo s profesore, to je isključivo onaj koji radi na fakultetu i koji ima znanstveno-nastavno zanimanje izvanrednog ili redovnog profesora. Ostala zanimanja na fakultetu su asistent i docent, naveo je Alerić.

Napomenuo je da se za nekoga tko radi u osnovnoj školi ne može reći da je profesor Hrvatskog jezika jer je on učitelj. Objasnio je i da isto tako ne može reći za nastavnika u srednjoj školi da je profesor.