Pretraga

Dekan FER-a javno napao dvojicu ministara: ‘Netko ovo mora reći’

A- A+

Na FER-u se danas održala svečana dodjela ugovora za financiranje istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama. Gordan Gledec, dekan FER-a, na kraju je pred svima prozvao ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića. Žalio se na administraciju.

foto: Ivan Klindić| www.ivanklindic.info

Danas su na FER-u svečano dodijeljeni ugovori za 13 projekata za financiranje istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama čija je vrijednost 42,8 milijuna kuna.

Gordan Gledec, dekan FER-a, na kraju je u svojoj završnoj riječi napao ministre koji su bili tamo, ministra Tomislava Ćorića i Marka Pavića, a pretežito se žalio na administraciju.

Smeta mu što se provedbena tijela miješaju u svaki detalj

Izdvojeni članak

Antonio je bivši FER-ovac i game developer kojega je gaming odveo u Veliku Britaniju – svoja iskustva i savjete podijelio je s nama

– Svaki puta kada se potpisuje ovakav nekakvi ugovor, mi ga potpisujemo s grčem u želudcu jer sada slijedi vječita bitka s administracijom. Priznavanje troškova, hoće li se nešto priznati ili neće, administriranje svaka tri mjeseca, pa se pitamo je li naš posao istraživanje ili stalno slanje administrativnih izvještaja? Kod nas se to radi četiri puta godišnje, u Europi je to dva puta u tri godine, započeo je svoj govor Gledec, prenosi jutarnji.hr te ističu da je to izazvalo muk u Sivoj vijećnici FER-a.

Nastavio je rekavši da se provedbena tijela miješaju i u najsitniji dio projekta, zbog čega istraživači više vremena potroše na administraciju nego na samo istraživanje. Rekao je da zbog toga imaju osjećaj kao da se na njih gleda kao na lopove i kriminalce umjesto na ljude koji uz pomoć države žele graditi bolju Hrvatsku.

– Pitamo se koje ćete sve dokumente tražiti od nas, i to dokumente koje država već ima. Plaće, izvadci plaća, PDV obrasci sve dokumenti koje država ima, ali zašto se traži od nas da administracija projekta bude deset puta od istraživačkog doprinosa i prijave projekta? Na to nismo nikada dobili odgovor, rekao je dekan, prenosi spomenuti izvor.

Recenzija FER-ovog projekta trajala 17 mjeseci

Gledec je govorio i o bojazni manjih fakulteta da im troškovi neće biti priznati za istraživanje zbog čega im prijeti opasnost da padnu u minus, kao i na niske plaće znanstvenika na fakultetima.

– Kako mislite da će istraživači ostati na fakultetskim plaćama s ograničenim koeficijentima? Izgleda da je u ovoj državi važnija složenost nego način obavljanja posla. Nadam se da ćete jednom razmisliti o tome da se gleda uspješnost odrađenog posla.

Izdvojeni članak

Najstariji stereotipi o studentima FER-a, Filozofskog, PMF-a i privatnih fakseva

Pred kraj se osvrnuo i na predsjedanje Hrvatske Vijećem EU. Spomenuo je da se kao jedan od prioriteta ističe “Europa koja se razvija i ulaganje u znanost i inovacije kao jamstvo razvitka Unije”. Kao primjer je onda naveo kada se FER prijavio za jedan projekt čija recenzija je na kraju trajala 17 mjeseci.

– Možete misliti koliko je taj projekt aktualan nakon dvije godine kada se ide u potpisivanje. I FER je dao prigovor i onda saznam da je prigovor odbijen nakon tri mjeseca, iako je 30 dana zakonski rok, rekao je Gledec i dodao da ovaj njegov govor nije kritika već poziv da vladajući saslušaju znanstvenike.

– Netko ovo mora reći i FER sa svojim rezultatima može to reći. Nemojte ovo shvatiti kao kritiku nego kao dobronamjernu sugestiju. Probajte nas razumjeti, završio je Gledec nakon čega je dobio snažan pljesak od okupljenih dekana i rektora, no ne i od ministra, prenosi jutarnji.hr.

Ministar Ćorić je nakon dodjele novinarima rekao da je istup FER-ova dekana bio neprimjeren.

– Nisam nikada dobio nikakav upit od strane dekana niti od bilo koga s FER-a kojim bi u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike pojasnili bilo koju od procedura koje je naše ministarstvo zadalo. Možda je to i upućeno cijeloj Vladi, ne ulazim u to, no mi smo danas ovdje došli kako bi proslavili činjenicu da je 11 naših istraživačkih institucija došlo do sredstava kako bi financiralo svoja preliminarna istraživanja u kontekstu prilagode klimatskim promjenama, rekao je Ćorić.